Hopp til innhold

Fjordman: – Paul Ray er en tosk

Anders Behring Breiviks forbilde, bloggeren Fjordman, langer ut mot britiske Paul Ray.

Fjordman/Paul Ray

Bloggerne Fjordman og Paul Ray er hyppig sitert i Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

Foto: Skjermdump/Peter Svaar/NRK

Den britiske bloggeren Paul Sonato, alias Paul Ray, landet i går på Gardermoen for å la seg avhøre av norsk politi.

Da benyttet han anledningen til å benekte enhver kontakt med Behring Breivik, og ba media om å rette fokuset mot den norske bloggeren Peder Nøstvold Jensen (Fjordman) i stedet.

– Fjordman «snakket opp» denne krigen. Fjordman er norsk. Les hva han skriver, og bedøm selv om det er sannsynlig med nye angrep, sa Ray.

Les: – Jeg har på ingen måte vært Breiviks mentor

Video Avhør av Paul Ray

VIDEO: NRK møtte Paul Ray på Gardermoen.

– Rent tøv

Fjordman, som er hyppig sitert i Behring Breiviks manifest og sto frem med fullt navn og bilde to uker etter terrorangrepet, avviser Rays påstander som «rent tøv».

– Jeg kjenner ikke Paul Ray, men jeg har hørt om ham. Han hadde gjort seg mektig upopulær i mange kretser lenge før Breivik-saken på grunn av sin evne til å skape trøbbel for seg selv og andre ved å komme med tåpelige uttalelser, slik han også gjør her. Det han sier er stort sett rent tøv, skriver han i en epost til NRK.

Jensen har flere ganger avvist at noen i hans nettverk kjente til Behring Breivik før den 22. juli.

Les: Fjordman: – Ingen kjente Behring Breivik

– Jeg vil gjenta at jeg blir overrasket dersom dette er tilfellet. Personlig tror jeg at han var for narsissistisk til å samarbeide med noen. Jeg kjenner som sagt ikke Ray, men blir enda mer overrasket dersom det viser seg at han var involvert i noe terrornettverk, sier han.

Les: Dette hentet Behring Breivik fra Fjordman
Les: Fjordman mener han ble behandlet som en drapsmistenkt

Anders Behring Breiviks manuskript

De to bloggerne blir hyppig sitert i Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Scanpix/faksimile

– En god, gammeldags tosk

Jensen liker heller ikke fremstillingen av Paul Ray som Behring Breiviks mentor. Ray hevder selv at det er en helt annen person som omtales i manifestet.

– Jeg liker ikke mannen etter det jeg har hørt fra andre, men jeg stiller meg likevel tvilende til at han skal være en slags terroristisk mesterhjerne, slik enkelte massemedier fremstiller ham som. Om ikke av noen annen grunn enn fordi han kort og godt er for dum til noe slikt, samt hans totale mangel på evne til å samarbeide med noen som helst, sier Jensen.

Ray er bosatt på Malta etter å ha kommet i klammeri med britisk politi på grunn av sine høyreekstreme ytringer.

– Jeg tror Paul Ray først og fremst er en god gammedags tosk, selve prototypen på en person som bør beskyttes mot seg selv foran et mikrofonstativ, sier Jensen.

AKTUELT NÅ