Hopp til innhold

– Følte at jeg hadde skuffet pappa

Hajin Barzingi trodde hun skulle dø på Utøya, og sendte tekstmelding til faren med unnskyldning for at hun hadde skuffet ham. – Jeg har hatt dårlig samvittighet og følte at jeg ikke var den datteren han ville at jeg skulle være, sier hun.

Hajin Barzingi

Hajin Barzingi (til høyre) overlevde massakren på Utøya sammen med søsteren Hana og broren Dana.

Foto: Ferdinand Ostrop / Ap

Kurdiske Hajin Barzingi er en av de overlevende etter massakren på Utøya. Da hun gjemte seg på et toalett i hovedhuset sendte hun en tekstmeldingtil faren sin. I tekstmeldingen som gjengis av VG 20. august, ber Hajin om unnskyldning for at hun har skuffet faren.

– Pappa og jeg har våre uenigheter. Han er fra den gamle skolen mens jeg har et mer moderne syn på ting. Da hender det seg naturligvis at vi krasjer, sier hun mens hun prøver å forklare motsetningene som kan oppstå når to kulturer kolliderer.

– Faren min er imam, så han vil at jeg skal gå med sjal og heldekkende klær slik tradisjonen tilsier. Idealet hans er jenter som følger denne retningen fremfor T-skjorte og trange bukser, og dermed blir det gjerne noen uenigheter.

Hajin Barzingi

19 år gamle Hajin Barzingi blir klemt mellom to kulturer, og prøver å gjøre det beste ut av det.

Foto: Privat

– Jeg må respektere hva hun velger å ha på seg, men jeg ønsker jo ikke at hun skal gå naken. Et hvert menneske må få lov til å bestemme over seg selv, det står i Koranen, sier faren Faiq Bazingi til NRK.no .

Han syns ikke det har vært vanskelig å forholde seg til at barna hans er flerkulturelle.

– Vi snakker mye sammen, og derfor forstår vi hvorfor den andre gjør som den gjør.

Dårlig samvittighet

Selv om de ikke alltid er enige, beskriver 19-åringen faren som verdens beste pappa, som virkelig tar vare på sine barn.

– Det viste seg tydelig da han kjørte på 30 minutter fra Skjetten til Utøya med engang han fikk vite hva som var i ferd med å skje, forteller Barzingi.

Da hun sendte tekstmeldingen og ba faren om unnskyldning for at hun hadde skuffet han som datter, var det et resultat av lang tids samvittighetskvaler.

– Jeg har hatt dårlig samvittighet og følte at jeg ikke var den datteren han ville at jeg skulle være. Så da jeg sendte meldingen fra Utøya var det som var i tankene mine, selv om pappa ikke forstod hva jeg mente, sier hun.

Selv om motsetningene til tider kan virke store, sier Hajin at de alltid prøver å prate sammen.

– Hos oss har vi alltid prøvd å diskutere for å høre på den andres argumenter. Det er ikke alltid vi blir enige, men vi prøver å komme hverandre i møte. Det viktigste for pappa er at vi respekterer oss selv, så vi får ta egne valg ut fra det.

Selv sier faren at han ble ordentlig lei seg da han fikk meldingen.

– Jeg er fryktelig glad i barna mine. Vi kan være uenige, men jeg er jo likevel veldig glad i dem. Min oppgave er ikke å bestemme over dem, de er så voksne at det må de gjøre selv. Jeg gir råd, så får det bli opp til dem om de vil følge de eller ikke. Grensen går hvis de får kjærester som driver med narkotika eller stjeler. Det kan jeg ikke godta, sier Faiq Bazingi.

Forskjellige forventninger

Måten gutter og jenter behandles på kan virke urettferdige. Hajin påpeker at det settes krav til gutter også, men ikke på samme områder.

– Det er forventninger til guttene også, men de har det nok en del friere. Jenter ses på som mer sårbare og gutter ses på som flinkere til å ta vare på seg selv. Broren min får ikke være ute til sent på natta og pappa og bestemor er ikke spesielt fornøyde med at han har tatt piercing i øret. Det blir i hvert fall ikke aktuelt å ta tatovering, sier Hajin, og fortsetter:

– Miljøet har forventninger til at foreldrene skal klare å passe på barna sine til en hver tid. Gjør de ikke det slår det tilbake på foreldrene. Men det gjør det jo i de fleste kulturer.

Jens Stoltenberg

Hajin Barzingi har vært politisk engasjert i flere år. Her står hun sammen med statsminister Jens Stoltenberg under skolevalget i 2009.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Glad for at faren bryr seg

Selv om hun har hatt et konfliktfylt forhold til faren og det religiøse miljøet familien er en del av, ser hun også at det har mange verdifulle sider.

– På mange måter er jeg også glad for at han har satt grenser for meg. Nå som jeg har blitt litt eldre ser jeg i større grad hvor viktig det har vært med tydelige grenser og en far som har brydd seg, sier Barzingi.

– Faren min er veldig opptatt av at vi får oss utdanning. En viktig grunn til at vi flyktet for 12 år siden er at han ville gi oss en bedre fremtid. Så selv om det ikke er akseptert i kulturen vår at jenter flytter hjemmefra, har både jeg og søsteren min flyttet til Drammen for å studere. I utgangspunktet var det bare jeg som skulle til Drammen, men etter Utøya er jeg livredd for å bo alene eller med en fremmed, så hun gjorde om på planene og flyttet sammen med meg.

AKTUELT NÅ