Hopp til innhold

- Sterkt å se bildene av dem som har mistet livet

Statsminister Jens Stoltenberg forteller at det vanskeligste var å se navn og bilder av de drepte da de ble lest opp og vist frem under minneseremonien søndag.

Jens Stoltenberg møter pressen etter minneseremonien for 22.7

Jens Stoltenberg møter pressen etter minneseremonien i Oslo Spektrum.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Nett-tv: Se minneseremonien i reprise her

Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen like etter seremonien i Oslo Spektrum. Han ga uttrykk for at det hadde vært en mektig og sterk minnemarkering, og at det som rørte ham mest var å se bildene av alle de drepte.

- Det vanskeligste er å se bildene av dem som har mistet livet. Hvert enkelt bilde, hvert enkelt navn er en tragedie. Når man ser alle ofrene på en gang, ser man omfanget av tragedien, sa han.

- Vi kan bare ane hvordan de har det, de som har mistet sine barn og sine søsken.

Se video: Statsminister Jens Stoltenbergs tale

Les også: Slik var minneseremonien

Lettere stemning

Vetle Bo Saga

Fylkessekretær i Akershus AUF, Vetle Bo Saga utenfor Oslo Spektrum.

Foto: Katrine Opdahl / NRK

Også mange seere ga uttrykk for at det var sterkt å se alle de 77 navnene bli lest opp. «Det har aldri tatt lenger tid å si 77 navn», skrev blant annet en gutt på Twitter.

Fylkessekretær i Akershus AUF, Vetle Bo Saga (19), overlevde terroren ved å gjemme seg inne på et toalett. Søndag deltok han på minneseremonien sammen med ofre, pårørende og hjelpemannskaper.

- Som ved alle markeringene vi har vært gjennom har det vært en litt spesiell stemning, sier Saga. Man tenker mer bevisst over det som har skjedd enn man gjør andre dager, hvor en prøver å fokusere på dagligdagse oppgaver som jobb og skole.

Han beskriver likevel en lettere stemning i Spektrum, siden formålet med minneseremonien var å markere og hedre de vennene mange har mistet, ikke for å ta et siste farvel.

- Det har vært fint og riktig etter den tiden vi har hatt med minnestunder og begravelser.

Se også: Minnetavle for terrorofrene

Verdig bekreftelse

Minneseremoni i Oslo Spektrum etter 22.7

Navnene til de omkomne leses av f.v. Adil Khan, Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal og Nicolai Cleve Broch under den nasjonale minneseremonien etter terronrangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum søndag ettermiddag. På bildet bak Tore Eikeland.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Til Spektrum kom han sammen med foreldrene sine og kjæresten, hun også medlem i AUF og overlevende fra Utøya.

I salen satt publikum musestille under hele seremonien, forutenom applausen mellom hvert bidrag. Stemningen var dempet, men positiv, og Saga mener det var svært verdig.

- Seremonien var for å minnes det som har skjedd, men samtidig en slags bekreftelse på måten man har møtt hendelsene og håndtert det i etterkant.

Han gir uttrykk for at oppmøtet fra et knippe av de største navnene vi har av artister og skuespillere i Norge, viser hvor mye dette har gått inn på hver enkelt av oss.

Morten Harket

Morten Harket og A-ha under minneseremonien i Oslo Spektrum.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Popgruppen A-ha spilte sin siste avskjedskonsert i desember i fjor, men kom sammen igjen for denne anledningen.

– Dette gjør vi for å hedre dem som har blitt revet vekk, hylle alle som gjorde, og fortsatt gjør, en beundringsverdig innsats, og for å vise vår medfølelse overfor de etterlatte som nå sitter igjen i sorg, uttalte bandet før konserten, i følge Aftenposten.

Galleri: Se bildene fra minneseremonien i Oslo Spektrum her

Klisjeene blir riktige

Vetle Bo Saga sier at han pleier å se kongens nyttårstale med glede, men forteller at kongens taler plutselig får en større tyngde i en sammenheng som denne.

- Når ordene hans kommer i talen i dag, stemmer det veldig godt overens med virkeligheten. Klisjeene oppleves ikke rart eller feil, de er veldig, veldig riktige.

- Man ser at de øverste lederne i landet er personlig berørt og preget av det forferdelige som har skjedd, men også over måten nasjonen har svart på.

Også statsminister Jens Stoltenberg trakk frem Kong Haralds tale.

- Kongen formidler omsorgen og medfølelsen på en veldig fin måte, sa han, da han møtte pressen etter seremonien.

Se video: H.M. Kongens tale

(Saken fortsetter under bildet)

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt etter den nasjonale minneseremonien.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt møter pressen etter den nasjonale minneseremonien.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix
Nordisk støtte

Før seremonien la kongelige og statsledere fra Norden ned blomster utenfor Oslo Domkirke.

Etter seremonien skrøt svenskenes statsminister Fredrik Reinfeldt av Stoltenbergs innsats i løpet av de siste fire ukene.

- Han har samlet Norge i en tid der man trengte en lederskikkelse og noen som kunne sette ord på sorgen, sa han, til svenske Aftonbladet.

– Det tyngste var naturligvis da navnene ble lest opp. Vi som satt inne i salen, kunne se hvordan uttrykk for sorg flyttet seg over salen i takt med at de unge ansiktene kom opp på skjermen, og det var veldig vanskelig å ikke ta dette dypt innover seg. Som pappa og som medmenneske følte jeg dypt med dem som nå lever i sorg, sa Reinfeldt etter seremonien.

Minneseremonien vises i reprise på NRK1 i kveld klokken 21:30.

AKTUELT NÅ