Hopp til innhold

Første patrulje i Utvika var tungt bevæpnet

Den første politipatruljen som kom fram til Utvika klokka 17.52, var tungt bevæpnet, bekrefter politiet. Likevel ventet patruljen på beredskapstroppen fra Oslo framfor å gripe inn på Utøya selv.

Utøya

Den første politipatruljen fra Nordre Buskerud politidistrikt kom fram til utvika klokka 17.52. De var bevæpnet med maskinpistoler av typen MP5, men gikk ikke i land på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / SCANPIX

Politipatruljen som kom fram til ferjeleiet, var bevæpnet med maskinpistoltypen MP5, bekrefter Nordre Buskerud politidistrikt overfor Aftenposten.

Tohåndsvåpenet er langt mer treffsikkert enn de vanlige pistolene politiet er utstyrt med.

Det har tidligere vært kjent at den første politipatruljen som ankom Utvika klokka 17.52, ble satt til å observere trafikken.

Samtidig hjalp politifolkene overlevende som kom til land, i påvente av beredskapstroppen som var på vei fra Oslo.

Dette står i kontrast til politiets egen «skyting pågår»-instruks.

Den gjør det klart at første politipatrulje skal gå direkte inn ved situasjoner som den på Utøya der en mann skjøt mot sivile personer.

I Nordre Buskerud politidistrikt er politibilene utstyrt med våpenskrin med pistol og MP5.

– Beslutningen om at alle biler skal være utstyrt med både enhånds- og tohåndsvåpen er relativt ny, sier stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt.

NRK har tidligere meldt at det er store forskjeller på hvor mye de enkelte politidistriktene trener på å takle terrorangrep.

Kunne ikke vært raskere

Den såkalte Delta-styrken ankom 18.09, men Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt mener politiet ikke kunne vært raskere på plass.

Han sier til VG at det var aktuelt å sende de første betjentene til Utøya.

– Ja, det var aktuelt. Planen var at de skulle delta i aksjonen dersom Delta ikke hadde nådd fram når innsatsen skulle startes fra Storøya. De to betjentene ble først sendt til en observasjonspost, de forsøkte å skaffe båt, tok imot skadde og kom over til Utøya på et senere tidspunkt, sier han.

Rustad mener det ikke ville vært mulig å få stanset skytingen gjennom det som skal ha kommet fram i oppringningen Anders Behring Breivik gjorde allerede klokka 17.59.

Breivik ba da om å bli satt over til Delta-styrken for å overgi seg. Det ble han ikke. Først 28 minutter senere ble han pågrepet.

Den første gangen han ringte skal han ha fått beskjed av operatørene om at politiet ikke hadde tid til å snakke med ham.

Lydloggen fra Nordre Buskerud politidistrikt ble ifølge Magne Rustad oversendt politiet i Oslo mandag ettermiddag.

Lang responstid

Ifølge Politidirektoratets egne undersøkelser om responstid tar det i gjennomsnitt 9–10 minutter fra politiet får en nødmelding, til første patrulje er på stedet.

Denne responstiden er relativt uavhengig av befolkningstetthet, geografi og distriktsorganisering, heter det i en rapport fra 2008.

Målingene er basert på undersøkelser i fem politidistrikter, blant annet Søndre Buskerud og Oslo. Nordre Buskerud politidistrikt er ikke med.

Til Utøya tok det politiet 26 minutter.

– Responstiden for politiets utrykning i et så stort distrikt som Nordre Buskerud kan ikke sammenlignes med den i andre, mindre politidistrikter, sier Magne Rustad til Aftenposten.

Han viser til at distriktet er 26 mil i utstrekning.

– I området rundt Hønefoss kan politiet være på plass på ganske få minutter, mens det i vidstrakte områder som Hallingdal kan ta lang tid. Der er det reservetjeneste med hjemmevakt som må tilkalles hvis det ikke er en patrulje i nærheten. Det er ulike forhold og vanskelig å sammenligne, sier stabssjefen.

AKTUELT NÅ