Hopp til innhold

Diskuterer fortsatt terror-gransker

Det er fortsatt ikke endelig avgjort hvem som skal granske terrorsaken på vegne av norske myndigheter. Regjeringen har tidsfrist til i morgen.

Kaotisk i regjeringskvartalet - politi og ambulansepersonell hjelper skadde

Statsminister Jens Stoltenberg varslet like etter terrorangrepet at regjeringen vil nedsette en såkalt 22. juli-kommisjon som skal granske alle sider ved terrorangrepet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det er knyttet stor spenning til hvem som skal jobbe med å granske omstendighetene rundt terror-angrepene mot Norge.

Det er stilt flere spørsmål rundt hvordan politiet og forsvaret håndterte terror-angrepene, hvor god beredskap myndighetene hadde i forkant, og hvor godt man har jobbet for å avverge terror-angrep i Norge.

Blir presentert i morgen

Det er regjeringen som bestemmer hvem som sitter i 22. juli-kommisjonen, som skal forsøke å skaffe flest mulig fakta på bordet rundt hva som egentlig skjedde da Norge ble rammet av terror.

Alle er enige om at det er svært viktig at medlemmene i kommisjonen er mest mulig uavhengige og har allmenn tillit i det norske samfunnet - slik at offentligheten kan ha tiltro til konklusjonene som den kommer med i ettertid.

Selv om det er en regjeringsutnevnt kommisjon, er det vanlig at den lufter forslagene sine for opposisjonen på Stortinget, for å unngå partipolitisk debatt om troverdigheten til kommisjonen i ettertid.

Regjeringen har sagt at den ønsker å presentere denne kommisjonen i morgen, fredag 12. august.

Diskuterer fortsatt

NRK vet at arbeidet med å spikre listen over medlemmer som skal være med i kommisjonen ikke var ferdig torsdag ettermiddag.

Regjeringen har diskutert flere kandidater med flere av lederne for de politiske partiene på stortinget.

Flere av disse kandidatene har blitt droppet underveis etter innvendinger regjeringen har fått.

– Mellom fem og ti medlemmer

FrP har ikke vært med på disse diskusjonene; Frp-leder Siv Jensen har tidligere sagt at partiet kun ønsker å bli orientert om valgene regjeringen tar, og at de kun tar listen over kommisjonsmedlemmer til etteretning.

Regjeringen ønsker medlemmer med både jus-, politi- og forsvarskompetanse.

NRK har grunn til å tro at kommisjonen til slutt vil bestå av mellom fem og ti medlemmer.

AKTUELT NÅ