Hopp til innhold

Pårørende krever svar fra politiet

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det er opplagt at politiet kom for sent til Utøya. Nå vil hun på vegne av de pårørende vite hvorfor.

Mette Yvonne Larsen

– Det er stor frustrasjon blant de pårørende. De føler de ikke kommer videre uten klare svar, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg tror vi må være enige om at politiet mistet verdifull tid og kom for sent til Utøya. Det er en systemsvikt når en drapsmann får holde på så lenge. Vi regner jo med at en ble drept og tre skadd hvert eneste minutt, sier Larsen, bistandsadvokat for en rekke pårørende og etterlatte etter massakren på Utøya.

Hun understreker at hun ikke ønsker å kritisere enkeltpersoner i politiet, men sier det er viktig for de etterlatte å få vite mer om valgene som ble gjort.

Kritikk mot politiet

I løpet av de neste ukene skal regjeringa sette sammen 22. juli-kommisjonen, som har om mål å gi svar på mange av de viktige spørsmålene og kritikken mot politiet, som er blitt reist i kjølvannet av terrorangrepene.

Noen av disse spørsmålene er knyttet til 1) politiets tidsbruk, 2) tilgang til og faktisk bruk av ressurser og 3) politiets samarbeid med Forsvaret.

Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo-politiet har i ettertid avvist kritikken mot politiet om de de kunne ha kommet seg raskere til Utøya, blant annet ved å bruke helikopter.

(Saken fortsetter under bildet)

Johan Fredriksen

- Vi kunne ikke ha landet på Utøya, og måtte ha brukt båt uansett, sier Fredriksen.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Vil ha klare svar for å komme videre

– At noen beordret Delta-troppen til Storøya i stedet for Utvika havn er uforståelig. Vi må få en begrunnelse. Det er også merkelig at Delta-troppen ble fraktet i en liten gummibåt, sier Larsen.

Hun sier hver av dem som vet at deres barn var i live like før gjerningsmannen ble pågrepet, vil ha svar og at svarene må komme så fort som mulig.

– Det er stor frustrasjon blant de pårørende. De føler de ikke kommer videre uten klare svar. Jeg fikk senest i dag en tekstmelding fra en far som sa det er helt uaktuelt å vente til kommisjonen kommer med sin rapport, sier Larsen.

Ber om en åpen politievaluering

Politiets Fellesforbund ber statsminister Jens Stoltenberg om å passe på at politiets evaluering etter 22. juli foregår på en åpen og riktig måte. Også internt i politiets egne rekker går diskusjonen om de taktiske valgene før Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya 22. juli.

Politiets Fellesforbund (PF) sendte onsdag et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hvor det advares mot den varslede analysen av politiets innsats. Ikke minst av hensyn til ofrene og de pårørende trekkes det fram at 22. juli-kommisjonen lager retningslinjer for hvordan politiets skal evaluere seg selv.

– Vi har i en del sammenhenger tidligere etterlyst en mer kritisk gjennomgang, det er det ingen tvil om. Dette er alminnelig kjent innen politiet, sier Johannessen til NTB.

– I denne saken må politiet være beviste på en åpen og involverende evaluering med fokus på læring i alle ledd, skriver forbundsleder Arne Johannessen til statsministeren.

AKTUELT NÅ