Hopp til innhold

Ap fortsetter rosetradisjon i valgkampen

Også under årets valgkamp vil Arbeiderpartiet dele ut roser, men det var sterk tvil innad i partiet om man skulle gjøre dette også i år.

Ap fortsetter med roser under valgkampen.

– Rosen står for det Arbeiderpartiet alltid har kjempet og vil kjempe for. Den har vært vårt symbol i mange tiår, sier Aps førstekandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya har roser blitt et sentralt symbol i minnemarkeringene.

Var i tvil

Dette var ifølge Klassekampen årsaken til at Ap var i tvil om hvorvidt man skulle gjøre rosebesøk i årets valgkamp.

– Rosen står for det Arbeiderpartiet alltid har kjempet og vil kjempe for. Den har vært vårt symbol i mange tiår, og det kommer den til å være også i denne valgkampen, sier Aps førstekandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn.

Hun mener det ville vært veldig unaturlig om partiet ikke hadde brukt roser også i år.

Spesiell symbolkraft

Kommunikasjonsekspert Ingebrigt Steen Jensen mener at rosen vil ha en spesiell symbolkraft i årets valgkamp, men tror ikke utdelingen vil ha noe å si for valgresultatet.

– Ap kommer til å gjøre et veldig godt valg, men det skyldes innsatsen partiet har gjort i denne krisesituasjonen, ikke at de bruker symbolladde roser i valgkampen.

Arbeiderbevegelsen har brukt rosen som symbol siden slutten av 1800-tallet, og Aps roselogo, som partiet har brukt siden 1978, henspiller på slagordet om brød og roser – både noe å leve av og noe å leve for.

Drahjelp fra sofaen

Høyre og Arbeiderpartiet er de eneste partiene som går frem i NRKs nye meningsmåling. Sofaslitere med sympati er tungen på vektskålen for Ap.

I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK går både Høyre og Arbeiderpartiet frem i forhold til kommunevalget i 2007. Resten av partiene går tilbake.

Fremgangen for Arbeiderpartiet fra NRKs måling i juli til tilsvarende måling i august er på hele 6,5 prosent.

Hovedårsaken til Arbeiderpartiets fremgang er imidlertid ikke at de har stjålet velgere fra andre partier.

– Høyres fremgang var forventet. De gjorde et dårlig lokalvalg sist gang. Arbeiderpartiet var ventet å gå litt tilbake, men etter 22. juli har de fått en del sympativelgere. Disse er stort sett mobilisert blant hjemmesitterne, sier valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø til NRK.no.

Statsminister Jens Stoltenberg og formann i høyre Erna Solberg

I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK går både Høyre og Arbeiderpartiet frem i forhold til kommunevalget i 2007.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

AKTUELT NÅ