Hopp til innhold

«Det er uvirkelig - det er jo arbeidsplassene våre»

Oddveig Håvelsrud har problemer med å finne ord for å beskrive hvordan det er å være tilbake på jobb etter bombeangrepet i Oslo sentrum. – Det er uvirkelig, sier hun.

Seniorrådgiver Oddveig Håvelsrud i Kommunal- og regionaldepartementet på minnemarkering

– Egentlig grudde jeg meg til dette, men en slik minnemarkering er noe man skal være med på, sier Oddveig Håvelsrud som er seniorrådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet.

Foto: Jørund Hessevik / NRK

Deler av S-blokka etter at en bombe er sprengt i regjeringskvartalet.

Deler av S-blokka slik den så ut etter bombeangrepet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Oddveig Håvelsrud, Minnemarkering Regjeringskvartalet

Seniorrådgiver Oddveig Håvelsrud i Kommunal- og regionaldepartementet på minnemarkering for de ansatte i departementene.

Foto: Jørund Hessevik / NRK
Minnemarkering i departementene etter terrorangrepet

Mange la ned blomster på Einar Gerhardsens plass.

Foto: Jørund Hessevik / NRK

22. juli forvandlet en bombe arbeidsplassen hennes til et terrormål. Oddveig Håvelsrud er seniorrådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet, men var ikke på jobb da det smalt .

17 dager senere er hun på Johan Nygaardsvolls plass sammen med opp mot et par tusen kollegaer.

De har fått arbeidsplassen sin ødelagt. Åtte personer ble drept i bombeangrepet. Mange har mistet venner og kollegaer.

– Det er uvirkelig, og det føles trist og meningsløst. Det er jobben min, sier Håvelsrud om det hun ser.

Les: Arbeidslokalene er ikke til å kjenne igjen

På hytta da det smalt

Hun var raskt tilbake på jobb etter terrorangrepet, men har ikke kommet så tett på ødeleggelsene før nå. Hun sier at hun har gruet seg til denne dagen, at den er en påminnelse om det som har skjedd.

– Det er så trist. Jeg var redd for å begynne å gråte. Akkurat som om det gjør noe.

Håvelsrud sier hun har vært heldig. Hun var på hytta da det smalt.

– Jeg var følgebil til en niese som var ute og trente på rulleski, og tenkte at det var deilig å bare sitte i bilen og høre på radio. Plutselig kom de kryptiske meldingene om en eksplosjon i regjeringskvartalet.

– Jeg fikk noen telefoner underveis, men det var først da jeg så de første TV-bildene at jeg forstod hva som hadde skjedd, sier hun.

Seniorrådgiveren sier hun var preget av sjokk, vantro, hodepine og gråt i timene etterpå. Den kvelden gikk hun tidlig til sengs. Først dagen etter måtte hun ta inn over seg det som hadde skjedd på Utøya .

– Aldri det samme igjen

Håvelsrud sier hun tvang seg tilbake på jobb bare noen dager senere, mest for sin egen del egentlig.

Kontoret hennes i R5 er nesten uberørt. Noen få vinduer er borte, og at permene flyttet seg 10 centimeter ut, selv om bygget ligger på andre siden av Høyblokka, viser at det har vært sterke krefter i sving.

Kanskje blir arbeidsdagene aldri de samme igjen, mener hun.

– Vi gjør jobben vår. Det må vi jo. Men noe er annerledes. Jeg greier ikke helt å sette fingeren på det, men vi har mer tid til hverandre og snakker mer sammen. Det er en rolig stemning. Jeg opppever noe av den samme stillheten og ettertenksomheten som jeg har opplevd andre steder i sentrum etter 22. juli.

Minnemarkering for terrorofre i departementene

Det var en alvorstynget stemning blant de fremmøtte.

Foto: Jørund Hessevik / NRK

Det er akkurat slik det er å være på minnemarkeringen for de ansatte i departementene. Folk smiler og snakker sammen. De hilser på kollegaer de ikke har møtt siden ferien startet.

Solen stikker frem gjennom et sprukket skylag. Vinden virvler opp støv fra det knuste regjeringsbygget. Ledninger henger fra taket i den sprengte resepsjonen.

Statsminister Jens Stoltenberg foran Høyblokka

Den stille blafringen i duken som nå henger over Høyblokka, er i sterk kontrast til det som skjedde 17 dager før statsminister Jens Stoltenberg talte til de som minnes ofrene for terrorangrepet.

Foto: Jørund Hessevik / NRK
Ragnhild Nordaas, konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet

– Vi må ta gjenerobre hverdagen, sier Ragnhild Nordaas, konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet.

Foto: Jørund Hessevik / NRK

En rolig fasade

Statsminister Jens Stoltenberg kommer, og det blir helt stille. Løvet i trærne i alleen opp mot Høyblokka risler nesten umerkelig. En hvit duk som dekker Høyblokka, blafrer lett i vinden.

Det er en rolig fasade for det ødelagte bygget. Kontrasten til det som skjedde 22. juli, er enorm.

Ole Edvard Antonsens trompet bryter stillheten før Stoltenberg tar ordet.

Statsministeren skryter av hvordan de ansatte har taklet dagene etter angrepet og legger ned en rød rose til minne for ofrene og pårørende.

Gjenerobrer hverdagen

Ragnhild Nordaas, som er konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet, avløser ham. Hun sier de trygge rammene på en arbeidsplass de var stolte av, er knust til pinneved.

Hun siterer en kollega som har uttrykt at det er en del av henne som er revet bort etter at bomben ødela store deler av Regjeringskvartalet.

– Det føles som en evighet, men det har bare gått 17 dager, sier hun.

Minnemarkeringen er samme dag som mange kommer tilbake fra ferie og har sin første dag på jobb etter at bomben gikk av. Nordaas minner sine kollegaer på at de må passe på hverandre, og at det gjelder også det store flertallet som ikke var på jobb.

– Vi må gjenerobre hverdagen. Ta arbeidsplassen vår tilbake, sier hun.

AKTUELT NÅ