Hopp til innhold

Leger må jukse med diagnoser etter terroraksjonene

Mange sliter med sorgreaksjoner etter massakren på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo. Reglene til Nav tillater ikke sorg som sykmeldingsgrunn. Mange leger tvinges dermed til å jukse med diagnosene.

Sorg etter terrorangrep, utvika camping søndag

Mennesker med et forhold til terroren som skjedde 22. juli sliter med sorg og etterreaksjoner.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix

Også foreldre til overlevende barn, og andre som har et forhold til ofrene etter terroraksjonene, kan være i dyp sorg og ha vanskeligheter med å møte hverdagen.

Ikke rett på sykemelding

Men juridisk sett har de ikke rett på sykmelding, skriver Aftenposten.

– I disse dager vil mange fastleger jukse og skrive at pasientene har en annen diagnose, sier allmennlege Morten Laudal.

Han var Legeforeningens representant i et utvalg som arbeidet med nye retningslinjer for sykmelding, og var uenig i at sorg ikke er sykmeldingsgrunn.

– Beskjeden fra Nav til sønderknuste pårørende er at jobben skal de mestre så lenge de ikke er syke. Dette er riktig i henhold til norsk regelverk, men virkeligheten er ikke slik, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blomsterhav

Mange har vist sin støtte til pårørende og offer etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

– Urimelig å være regelrytter

Laudal mener at enhver primærlege vil være forsiktig med å kreve at personer i sorg må jobbe.

– Det er urimelig å være regelrytter i en slik situasjon, mener han.

Nav-direktør Joakim Lystad anbefaler personer som ikke føler seg i stand til å gå på jobb etter terrorangrepene, om å ta dette opp med sin arbeidsgiver.

Han viser til at NHO har bedt sine medlemsbedrifter om å vise forståelse for ansatte som har ekstra behov for velferdspermisjon i kjølvannet av terrorangrepene.

Krav på erstatning

En mengde mennesker som politiet i dag ikke kjenner til, kan ha krav på erstatning fra terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Terrorsaken involverer over 700 vitner fra Utøya, et ukjent antall vitner fra bombeangrepet i Oslo, samt en rekke avhør av personer som har befunnet seg i kretsen til Anders Behring Breivik (32).

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby, sier at alle som var til stede på Utøya regnes som fornærmede i saken. Det gjelder også hjelpearbeidere og sivile som bidro med å frakte folk i båt fra øya.

– Veldig mange av disse vil kunne få bistandsadvokat i det videre arbeidet, i forbindelse med rettssak og eventuelt erstatningsspørsmål, sier Kraby til NRK.no.



AKTUELT NÅ