Hopp til innhold

Psykiaterne gransker avhørsvideo

De sakkyndige i terrorsaken skal gjennomgå videoopptak fra avhørene med Anders Behring Breivik for å bedre kunne vurdere om han er strafferettslig tilregnelig.

Ila

PÅ ISOLAT: Ila landsfengsel hvor den varetektsfengslede Anders Behring Breivik sitter.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har fått frist til 1. november med å komme med sin vurdering.

Fram til da vil de ha flere møter med siktede på Ila fengsel.

De to vil også få tilgang til politiets egne opptak fra politiets avhør med 32-åringen.

– De sakkyndige starter sitt arbeid i slutten av denne uken, eller i begynnelsen av neste. De vil blant annet gå gjennom opptakene av siktede fra avhør, bekrefter politiadvokat i Oslo Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Kan avsløre symptomer

Synne Sørheim og Torgeir Husby

RETTSPSYKIATERE: Synne Sørheim og Torgeir Husby var sist fremme som rettsakkyndige i Faiza-saken. De har frist til 1. november med å komme med sin vurdering av massedrapsmannen Anders Behring Breivik (32).

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Den erfarne rettspsykiateren Pål Grøndahl sier til NRK.no at gjennomgang av avhørsvideoer er en vanlig metode for å danne seg et bilde av om den siktede viser tegn til psykisk sykdom.

– En gjennomgang av politets opptak kan si noe om han viser symptomer som antyder utilregnelighet. Det kan for eksempel være underlige eller bisarre tanker og setninger. Både gjennomgang av avhør og undersøkelsene av siktede, er viktige for å bygge opp en sak som skal avgjøre tilregnelighet, sier Grøndahl.

Pål Grøndahl

LANG ERFARING: Psykolog Pål Grøndahl har doktorgrad i rettspsykiatri og var blant annet rettsakkyndig i Lommemannen-saken.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / Scanpix

Han forteller at avhørsopptakene ofte brukes som et støtte-element for psykiaterne.

– Det er vanlig at man ser opptak før det første møtet, men også at man ser det underveis. Avhørsopptak kan for eksempel være viktige i forhold til å vurdere om vedkommende oppfører seg veldig forskjellig i møte med politiet, kontra psykiaterne. Et tenkt scenario er at personen kan forsøke å spille mer syk for å påvirke de sakkyndige til å stille en «verre» diagnose, sier Grøndahl.

Grøndahl, som har doktorgrad i rettspsykiatri, sier de sakkyndige som skal vurdere massedrapsmannen fra Oslo og Utøya står overfor en enorm oppgave.

– Det finnes knapt sammenlignbare saker, sier psykologen til NRK.

Jens Stoltenberg: Advarer mot heksejakt på meninger

Kartlegger bevegelser

Pål Fredrik Hjort Kraby, politiadvokat / Johan Fredriksen (i bakgrunnen)

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Pål Fredrik Hjort Kraby er påtaleansvarlig i saken. I bakgrunnen stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen.

Foto: Scanpix

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal i et nytt avhør med politiet denne uken.

Ifølge Hjort Kraby vil dette avhøret bli mer konfronterende enn de to foregående, som var henholdsvis en ren forklaring og en opplesning av det første avhøret.

Fortsatt er politiets to hovedfokus om 32-åringen hadde medhjelpere da han gjennomførte terrorhandlingene som kostet 77 mennesker livet 22. juli.

– Vi kartlegger siktedes bevegelser sekund for sekund, og meter for meter, sier Hjort Kraby.

Politiet ønsker ikke å gå ut med eksakt tidspunkt eller dag for avhøret.

Hjort Kraby sier Behring Breivik så langt har snakket villig og mye om detaljene i terrorplanene, men at han fortsatt nekter å svare på spørsmål knyttet til de to andre terrorcellene han hevder eksisterer.

– Spørsmål rundt dette vil bli svært sentrale i de kommende avhørene, sier politiadvokaten.

Les også: Elektronisk utstyr fra Utøya regnes som bevis

AKTUELT NÅ