Hopp til innhold

Statsadvokaten henlegger overvåkningssaken

Etterforskingen av saken mot dem som overvåket nordmenn i Norge på vegne av USA henlegges. Det har statsadvokaten i Oslo bestemt.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

SDUs hovedkvarter var lokalisert i nærheten av den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Norske myndigheter har nå satt en foreløpig sluttstrek for saken som sendte store politiske sjokkbølger gjennom landet i fjor høst.

Da ble det kjent at tidligere norske politi- og forsvarsfolk hadde overvåket nordmenn på vegne av amerikanske myndigheter.

Avsløringen utløste både redegjørelser i stortinget og en storstilt politietterforskning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ikke straffbart

Etter at etterforskere fra politiet har gransket saken i over et halvt år, er nå dommen fra det offentlige Norge klar:

Saken legges død.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ved statsadvokaten i Oslo mener etterforskningen til politiet har vist at overvåkerne ikke har gjort noe ulovlig.

– Denne gruppen har drevet en mer passiv observasjonstjeneste. Vi ser ikke på det som straffbart, sier Maurud til NRK.

Hør saken fra NRK Dagsnytt her:

Statsadvokat, Jørn Maurud.

Førstestatsadvokat i Oslo, Jørn Maurud, sier overvåkningsgruppen ikke har gjort noe straffbart.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hemmelig overvåkning

Saken sprakk da TV2 i fjor høst fortalte at USA siden våren 2000 har bygd opp etteretningsgruppen "Surveillance Detection Unit" i Oslo.

Hensikten skal ha vært å drive systematisk overvåking av nordmenn.

Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ovenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Gruppen besto av tidligere politi- og forsvarsfolk som overvåket ambassade-området, og fulgte med på demonstrasjoner rundt omkring i Oslo.

Så rapporterte de det de fant ut inn til den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Ikke sensitiv informasjon

Maurud trekker opp en skarp linje mellom informasjon om konkrete enkeltpersoner og informasjon om generelle hendelser når han begrunner sin henleggelse.

– Vi har ikke funnet noen bevis for at denne gruppen har drevet systematisk registrering av folk, eller forsøk på å identifisere enkeltpersoner som beveger seg ved ambassaden, sier Maurud.

Overvåkerne skal ha hentet inn mer generell informasjon, ifølge Maurud.

– Dette kan være beskrivelser av personer, eller biler - men det er opplysninger som beskriver generelle hendelser. Det er ikke søkbar informasjon om enkeltpersoner, sier Maurud.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Sendte til ambassaden

Etterforskningen har ikke brakt klarhet i hva som skjedde med rapportene overvåkerne har levert inn til ambassaden.

Politiet har ikke kunnet avhøre diplomater ved ambassaden, og Maurud sier internasjonale regler gjør at de ikke kan få innsyn i dokumentene deres.

– Medlemmene i gruppen har overlatt informasjonen de har hentet inn til en sikkerhetsoffiser ved den amerikanske ambassaden, sier Maurud.

– Og etter det vet dere ikke noe mer om hva som skjedde med den informasjonen?

– Nei. Men samtidig er det viktig å understreke at den informasjonen som er overlatt, er ikke blitt oppfattet som kontroversiell av dem som har hentet den inn, sier Maurud.

– Kan dere avvise at det er blitt sendt over navn til ambassaden?

– Det må i så fall være dersom personene allerede er kjent for SDU-medlemmene. Så langt jeg vet har de ikke gjort det, sier Maurud.

Maurud mener politiet har gjort en god etterforskning, og at etterforskerne har gjort det de kan for å komme til bunns i saken.

USA drev overvåking fra Handelsbygningen ved Den amerikanske ambassaden

USA drev overvåking fra Handelsbygningen på Solli plass i Oslo.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Startet med terrorangrep

Terrorangrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998 utløste prosessen som førte til at overvåkingsgruppa ble startet opp i Norge.

Angrepene førte til at USA gjennomgikk sikkerheten ved 260 utenriksstasjoner rundt om i verden, for å finne ut hva som kunne gjøres for å hindre at lignende angrep kunne skje igjen.

Den amerikanske ambassaden har sagt at de ikke overvåket vanlige borgere, men terrorister med vestlige mål over hele verden.

– Vi ser etter grenseoverskridende terrorister, mennesker som for eksempel ved et tidspunkt har hatt hovedkvarter i Afghanistan og som angriper vestlige mål over hele verden. Fokuset i programmet er å finne og hindre trusler fra dette kvarteret, uttalte Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling i fjor høst.

AKTUELT NÅ