Hopp til innhold

Siktede hadde mange flere skudd

Siktede Anders Behring Breivik hadde en betydelig mengde ammunisjon igjen da han ble pågrepet, melder politiet på siste pressekonferanse.

Video Gjerningsmannen hadde mer ammunisjon igjen

Sveinung Sponheim og Johan Fredriksen under politiets siste pressekonferanse søndag.

Klokken 17.30 orienterte politiet om den siste utviklingen på en pressekonferanse i politihuset i Oslo.

Sivilkledd politimann på Utøya

Politiet opplyser at det var en sivilkledd politmann på AUF-leiren da skytingen foregikk. Vedkommende fungerte som innleid vakt på Utøya. Han var ikke der på vegne av politet, men på egen fritid.

– Det har vært en politmann på privatbetalt overtid som fungerte som vakt, bekrefter visepolitimester Sveinung Sponheim.

Politiet vil ikke gi flere detaljer på dette tidspunktet.

Hadde mange flere skudd igjen

  • Politiet fikk melding om skytingen på Utøya kl. 17.26.
  • Politiet i Nordre Buskerud ber om bistand fra beredskapstroppen i Oslo kl. 17.38.
  • En patrulje fra Nordre-Buskerud politidistrikt ankom fastlandssiden ved Utøya kl 17.52
  • Beredskapstroppen fra Oslo politidistrikt ankommer samme sted kl. 18.09
  • Politiets beredskapstropp går i land på Utøya klokken kl. 18.25.
  • Gjerningsmannen ble pågrepet kl. 18.27 med en betydelig mengde ammunisjon.

Siktede hadde en betydelig mengde ammunisjon da han ble pågrepet.

– Vi kom med en overlegen styrke, og gjerningsmannen valgte å overgi seg. Han hadde brukt to våpen, og var i besittelse av en stor mengde ammunisjon. Politiets respons hindret flere drap på Utøya, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo Politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sveinung Sponheim

Sveinung Sponheim under politiets siste pressekonferanse søndag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Aksjon i siktedes leilighet

– Vi har hatt en aksjon på Sletteløkka. Den gikk ut på at siktede disponerte en leilighet der oppe. Det politiet var ute etter var å avdekke spor etter eksplosiver som kunne knyttes til saken, sier Sponheim.

Politet var der med bombehund. De fant ingenting av bevisverdi.

– De som oppholdt seg i leiligheten er sjekket ut av saken, sier Sponheim.

En av årsakene til at politiet reiste til stedet var at det kunne være oppbevart eksplosiver der, og politiet bekrefter overfor NRK at det er noe de leter etter i den videre etterforskningen.

– Vi vet hva gjerningsmannen har kjøpt, hva vi har funnet og med tekniske undersøkelser har vi et anslag på hvor mye han kan ha brukt i sprengladningen ved regjeringskvartalet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt om arbeidet med å kartlegge hvor alle mulig eksplosiver befinner seg.

Samtidig undertreker Fredriksen at opplysninger tilsier at gjerningsmannen skal ha gjennomført prøvespregninger som sammen med andre forhold gjør det vanskelig å si om det er eksplosiver på avveie og eventuelt hvor mye. De tar likevel ingen sjanser.

– Vi jobber utifra sikkerhetsmessige hensyn for å prøve å fastslå om det kan være noe sprengstoff på avveie som utgjør en fare, sier Sponheim til NRK.

Politiet klargjør likevel at det ikke skal være mer sprengstoff på noen av åstedene, verken i regjeringskvartalet eller på Utøya.

– Motivet er usikkert

– Vi har ikke kommet videre med hva slags motiv siktede har hatt. Han har erkjent de faktiske forholdene, og ikke endret på dette, sier Fredriksen.

Politiets tidslinje

– Vi fikk melding klokken 17.26 om skyting på Utøya. Vi sendte en uformell varsling til Oslo klokken 17.30. Som tidligere opplyst var denne type modus av en slik art at vi forutså ytterligere forhold. Vi hadde ressurser klare, sier Fredriksen.

– Gjerningsmannen ble pågrepet 18.27. Vi kom med en overlegen styrke, og han valgte å overgi seg. Han hadde brukt to våpen, og var i besittelse i en stor mengde ammunisjon. Politiets respons hindret flere drap på Utøya, fortsetter Fredriksen.

Usikre tall

– Situasjonen er det samme som tidligere i dag. Så snart de pårørende er varslet vil politiet gå ut med tall på antall døde, og navn, sier Sponheim.

Politet vil vurdere om dette deles ut puljevis, eller om de vil ta en total gjennomgang av navnene når det er klart.

Alle de omkomne på Utøya er nå fraktet ut til Rettsmedisinsk institutt.

– Obduksjonen vil foregå fortløpende, sier Sponheim.

– Det vil ta flere dager før vi får en full oversikt. Arbeidet er krevende og kommer til å ta tid, sier Sponheim.

Johan Fredriksen

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo Politidistrikt under pressekonferansen søndag kveld.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det jobbes aktivt med å utrede skader. Når det er nødvendig sikkerhet rundt områdene ved Regjerinskvartalet, vil det bli frigitt for publikum. For øvrig er det slik at politiet vil være tilstede i synlige og ikke synlige tiltak i dagliglivet framover, opplyser politet på pressekonferansen.

– Hvorfor ble det ikke brukt politihelikopter?

Det har vært stilt spørsmål om hvorfor det ikke ble brukt politihelikopter til å frakte politistyrkene til Utøya.

– Politihelikopter er ikke egnet til transport av beredskapstroppen, sier Sponheim.

– Forsvaret har transportkapasiteten, sier Fredriksen.

Politiet opplyser at de har ulike former for bistand fra Forsvaret på nåværende tidspunkt, blant annet helikoptre. Politiet får nå også hjelp av andre lands politimyndigheter.

Fra Storbritannia er det kommet en ekspert på kriminalteknikk som til navnlig jobber ved Scotland Yard i London.

Det kom også opp under pressekonferansen at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er tilstede i Norge. At norsk sikkerhetspoliti får bistand bekreftes også av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

– Vi kan bekrefte at Säpo nå er tilstede i Norge og bistår norsk PST i arbeidet, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NRK.

PST vil ikke kommentere hva de svenske politifolkene bistår med konkret eller hvor mange polititjenestemenn som nå er kommet fra Sverige.

Siktede vil bli fremstilt for retten mandag.

AKTUELT NÅ