Hopp til innhold

– Narkosalget tilbake for fullt på Grünerløkka

Beboeraksjonen på Grünerøkka mener situasjonen med åpenlyst narkotiksalg er tilbake på 2008-nivå.

Hasjselgere på Grünerløkka

I gatene på Grünerløkka tilbyr unge afrikanske menn hasj åpenlyst til folk som går forbi. Naboene mener salget er tilbake på 2008-nivå.

Foto: NRK

Anne Mikkelsen, beboeraksjonen

Anne Mikkelsen i Beboeraksjonen på Grünerløkka.

Foto: NRK

Beboeraksjonen ble dannet etter at det sommeren 2008 var en oppblomstring i salget av narkotika langs Akerselva og oppover sentrumsgatene på Grünerløkka i Oslo.

Beboerne opprettet egne aksjonsgrupper som patruljerte bydelen og delte blant annet ut løpesedler iført t-skjorter med slagordet «Vi bor her. Vi ser deg. Ikke kjøp dopet ditt her!»

Aksjon med effekt

Siden da har politiet aksjonert en rekke ganger mot området, og Oslo kommune har også bevilget penger til at private vaktselskaper kan patruljere området.

– Vi har gjort en stor jobb på Løkka med å bekjempe dop i gatene. Vekterprosjektet og politiaksjonene førte til at situasjonen endret seg til det bedre, sier Anne Mikkelsen i Beboeraksjonen til NRK.

– Men så ble tiltakene trukket tilbake og vi stod igjen med skippertaksløsninger, forteller hun.

– Tilbake til 2008-nivå

Da varmen fra sola tok tak i Grünerløkka og folk satt seg ut på fortauskafeene denne sommeren, var situasjonen blitt like ille igjen, forteller en oppgitt Anne Mikkelsen.

– Om vi sammenligner situasjonen med da Beboeraksjonen startet i 2008, så har vi i sommer vært litt «back to basic», forteller hun.

Hun beskriver dager hvor hun i løpet av en time kan telle opp mot 15 dopselgere fordelt utover ett kvartal.

– Gi meg tre minutter, så skal jeg skaffe deg det du trenger, sier Mikkelsen oppgitt når hun skal beskrive hvor lett det er å skaffe seg narkotika i nabolaget.

Uakseptabelt

Mikkelsen beskriver en hverdag for beboerne på Grünerløkka hvor dopselgerne bokstavelig talt står i hagene til folk. Ungene blir tilbudt narkotika på vei til og fra skolen, og har lettere tilgang til hasj enn til alkohol og sigaretter, forteller hun.

– Jeg har ikke ord for hvor frustrert jeg er. Det er helt uakseptabelt. Ingen ville ha levd sånn, sier Mikkelsen.

Justisdepartementet har bevilget penger til en sommerkampanje som er rettet inn mot narkosalget i Oslo.

– Det er dager da vi ser det vi tror er en effekt av den kampanjen, men det gjenstår å se om dette er et skippertak eller en langsiktig plan, sier Mikkelsen.

– Mister riset bak speilet

I forrige uke presenterte en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe sin innstilling til en ny narkotikapolitikk her til lands.

Gruppa har fulgt opp Stoltenberg-utvalgets forslag om å gå bort fra fengsel og bøter for mindre alvorlige narkotikalovbrudd.

I stedet skal «småfiskene» og yngre brukere få tilbud om to til tre motivasjonssamtaler eller et lengre intervensjonsprogram for å komme på rett kjøl igjen.

Gjennomfører de opplegget slipper de unna bøter, fengsel og flekker på rullebladet.

– Jeg skjønner at intensjonen med forslaget er bra. Men det sender ut noen signaler om at det var lettvint før, men nå skal det ikke bli så farlig å bli tatt heller, sier Mikkelsen.

Hun tror ikke et slikt opplegg vil endre situasjonen noe særlig for beboerne på Grünerløkka, men man mister også riset bak speilet for unge eller nyrekrutterte kjøpere.

– I dag har politiet anledning til å bøtelegge et salg på Løkka med 10.000 kroner. I løpet av en time skulle jeg ha hentet inn mange hundretusen kroner til statskassa. Og hvis de ikke klarer å bøtelegge et åpent salg. Hvor skal de hente ressursene til å følge opp den behandlinga?, spør Mikkelsen.

AKTUELT NÅ