Hopp til innhold

Statsbygg innrømmer brudd på anbudsreglene

Byggingen av regjeringens nye prestisjebygg i Oslo sentrum har skjedd ved bruk av flere ulovlige kontrakter. Det innrømmer Statsbygg, som har ansvaret for utbyggingen.

Video Statsbygg

VIDEO: Statsbygg innrømmer brudd på anbudsreglene, men vil ikke stoppe prosjektet.

Hege Njaa Rygh

Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, innrømmer at de har begått lovbrudd.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Onsdag kan Dagsrevyen avsløre at de tre selskapene som fortsatt jobber med utbyggingen, jobber etter ulovlig inngåtte kontrakter.

Statsbygg, som er byggherre, innrømmer feilen.

– Vår juridiske analyse tok ikke hensyn til alle hendelser i prosjektet. Vi burde derfor ha gått ut med en ny konkurranse for hele prosjekteringsgruppen. Vi brøt anbudsreglene, sier Hege Njaa Rygh, som er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg til NRK.

Tre av fire beholdt jobben

Et av problemene er at rådgverne som lager tegningene for det nye bygget, ikke har fått jobben på den måten som loven krever.

I 2001 vant Sivilingeniørene Haug og Blom-Bekke, Sweco Norge AS, Unionconsult Boro VVS og Miljø AS og Arkitektene BA Arkitekter AS en jobb som var verdt 8 millioner kroner.

Etter hvert ble jobben kraftig utvida, og de samme aktørene fikk utbetalt 130 millioner kroner.

Loven tilsier at Statsbygg skulle ha satt i gang en ny anbudskonkurranse, men det skjedde aldri.

Arkitektselskapet, Arkitektene BA Arkitekter AS, mistet i etterkant jobben fordi Statsbygg var misfornløyd med bedriftens arbeid. De tre andre aktørene jobber fremdeles med prosjektet.

Video Statsbygg brøt anbudsreglene på R6

I statsbudsjettet for 2008 vedtok Stortinget etter forslag fra regjeringen at det skulle bygges et nytt kompleks i regjeringskvartalet.

Foto: Nyhetsspiller

– Kontraktene bør sies opp

Landets fremste eksperter på lov om offentlig anskaffelse mener de resterende kontraktene bør sies opp.

– Etter min mening har de ikke noe valg. Reglene er tydelige på at dette må ut på en ny konkurranse. De plikter å si opp de kontraktene som er inngått, sier advokat, Robert Myhre.

Statsbygg sier derimot at det vil være uforsvarlig med tanke på økonomi og framdrift å si opp kontraktene på dette tidspunktet av byggeprosjektet.

De får full sttøte av ansvarlig statsråd.

– Bygget er snart ferdig. Det vil være uhensiktsmessig å bytte prosjekterende i et bygg som nesten er ferdig, sier Rigmor Aasrud, som er fornyings-, administrasjons- og kirkeminister (Ap).

– Det er poenget som man må regne med at alle andre også vil bruke. Når dette er gangbare argumenter for regjeringen, så vil andre med like stor rett kunne si lignende når de har inngått kontrakter ulovlig, sier Myhre.

Vil granske saken

Kritikerne lar seg derimot ikke stoppe. KrF vil ta opp saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen når stortinget samles til høsten.

– Vi vil grave videre i denne saken for å få på det rene hva som faktisk har skjedd, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF.

Video Rigmor Aasrud snakker om Statsbygg

VIDEO: Hør fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, reagere på lovbruddene.


AKTUELT NÅ