Hopp til innhold

Frykter flere voldtektsmenn går fri

– Voldtektsmenn kan gå fri fordi mange overgrepsmottak vet for lite om å sikre bevis, frykter nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

Vold mot hals

Det er store forskjeller mellom hvordan overgrepsmottak sikrer spor etter mulige overgrep. Dette bildet fra legevakten viser et offer med bloduttredelser på halsen, og er et illustrasjonsbilde som legevakten bruker i opplæringssammenheng.

Foto: Legevakten / Illustrasjon

Blåmerker på ryggen

En bloduttredelse være beviset for at noe ulovlig og veldig ufrivillig kan ha skjedd. Dette bildet fra legevakten viser en person med store blåmerker på ryggen, og er en illustrasjon som brukes i opplæringssammenheng.

Foto: Legevakten / Illustrasjon

Det er store forskjeller mellom hvordan overgrepsmottak sikrer spor etter mulige overgrep. Verst er det utenfor de største byene.

LES: Minst 29 overfallsvoldtekter hittil i år

Melder ikke om skader

I forbindelse med en mulig voldtektssak kan en bloduttredelse være beviset for at noe ulovlig og veldig ufrivillig kan ha skjedd.

– Fordi det sier noe om at dersom en kvinne forklarer at hun har blitt holdt hardt rundt armen ser vi her at her er det funn som passer med hennes forklaring, sier overlege Helle Nessvold ved overgrepsmottaket i Oslo.

Nessvold forteller om flere eksempler der man på bilder ser at det er tydelige spor av halsgrep, mens det i journalen ikke er nevnt med et eneste ord.

– Overgripere kan gå fri

Steinar Hunskaar er leder for det nasjonale kompetansesenteret for legevaktsmedisin. Han er redd for at overgripere i verste fall går fri på grunn av at bevis er borte.

– Kunnskapen om å innhente og lagre slik type skadeinformasjon er altfor variabel hos de rundt 25 overgrepsmottakene i Norge, sier Hunskaar.

– Dette kan opplagt få konsekvenser for offerets skjebne i rettsvesenet. Vi, som fagorgan på området, har vært bekymret for kvaliteten og ulikhetene ved overgrepsmottakene i Norge, sier han.

Hunskår er fornøyd med at det nå er bestemt at det i alle fall skal være et overgrepsmottak i hvert fylke.

– Men vi er bekymret for at mottakene ikke holder høyt nok nivå. Det finnes dessverre ingen minstestandard verken når det gjelder organisering, vaktordning, utstyr eller innen kompetanse, sier Hunskaar.

LES: – Reglene ivaretar overgripernes interesser

LES: Aktor ber voldtektsofre anmelde med en gang

Frykter de små skal henge etter

Helle Nessvold frykter de små mottakene skal falle etter de store.

Hun mener de store mottakene har bedre forutsetninger til å gjøre det rette i og med at de har bedre rammeforhold og større saksgrunnlag som de bygger opp erfaringen sin på.

Politiet mener et høyt kompetanse på overgrepsmottakene er viktig for å ha muligheten til å oppklare sakene.

– Vi er fra politiet ståsted opptatt av at de som kommer i kontakt med de fornærmede i startfasen har kompetansen og kvaliteten til å sikre de viktige bevisene, sier etterforskningsleder Reidar Brusgaard.

Henleggelsestallene for voldtektssaker er høye. Steinar Hunskaar sier dårlig kompetanse på bevisdokumentasjon vil ramme offeret.

AKTUELT NÅ