Hopp til innhold

Norge dømt i Strasbourg

Norge mente norske samfunnsinteresser måtte gå foran barnas interesser. – Norge tar feil, sier Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Zarife Kashtanjeva

Mirtha Ledy De Leon får bli i Norge, i følge Strasbourg-domstolen.

Foto: NRK

Kvinnen har i årevis kjempet en kamp mot norske myndigheter for å få bli i Norge sammen med barna.

Ettter at hun anket avgjørelsen fra Høyesterett, fikk hun i dag den gode nyheten om at Strasbourg-domstolen lar hun bli i Norge.

– Hun er fryktelig glad. Dette har pågått i 10 år, fra og med når politiet pågrep henne i frisørsalongen der hun jobbet. Hun er lettet for at det nå endelig er over, sier Zarifes advokat, Brynjulf Risnes.

– Vil bli stående som fanesak

Brynjulf Risnes

Advokaten til kvinnen, Brynjulf Risnes, tror Strasbourg-dommen vil bli en fanesak.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kvinnens advokat, Brynjulf Risnes, sier til NRK.no at dommen i Strasbourg er en viktig avgjørelse, og at den vil skape presedens for lignende saker i fremtiden.

– Dette har vært fanesaken når det gjelder utvisning av foreldre til barn som har blitt født i landet. Denne dommen vil garantert bli brukt i andre vedtak om utvisning, sier Risnes.

Risnes mener avgjørelsen fra Menneskerettighetsdomstolen sier at Norge legger så lite vekt på barns interesser at det er i strid med barnekonvensjonen.

– Tror du Norge kommer til å respektere avgjørelsen?

– Det gjør de helt sikkert. De har mulighet til å anke den i Strasbourg, men det vil ta seg svært dårlig ut hvis Norge kjemper for å ikke vektlegge barns rettigheter.

Tatt for butikktyveri

Den dominikanske tobarnsmoren ble utvist allerede i 1996 etter å ha blitt tatt for butikktyveri under et besøk hos venner i Norge.

Samme år kom hun tilbake under annet navn og giftet seg med en nordmann. Etter å ha fått arbeids- og oppholdstillatelse skilte hun seg fra sin første mann og giftet seg med mann nummer to i 2001.

Samtidig fikk politiet inn et anonymt tips som førte til at hun ble arrestert og forsøkt utvist. Problemet var bare at kvinnen i løpet av utvisningssaken hadde fått to barn.

Høyesterett: – Hun kan utvises

Og kvinnen nektet å gi slipp på barna og mente hensynet til barnas rettigheter måtte føre til at hun fikk bli i Norge.

Dermed måtte saken gå for flere rettsinnstanser.

Til slutt avgjorde Høyesterett at kvinnen kunne utvises i 2009 fordi norske samfunnsinteresser i denne saken veide tyngre enn barnas interesser.

Men kvinnen ga ikke opp da heller.

Hun sendte saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Ikke tatt nok hensyn til barna

Der fikk kvinnen medhold. Menneskerettighetsdomstolen avgjorde nemlig at norsk Høyesterett ikke tatt tilstrekkelig hensyn til barna i rettssaken mot tobarnsmoren.

I dommens premiss nummer 84 heter det blant annet:

«... Retten er ikke overbevist om at man i de foreliggende konkrete omstendigheter har lagt tilstrekkelig vekt på barnas beste i henhold til artikkel 8 i Barnekonvensjonen.»

Dommen fortsetter i premiss nummer 85:

«Oppsummert konkluderer Retten med at søkers (kvinnen, red.anm) utvisning fra Norge med et toårig innreiseforbud vil føre til et brudd på artikkel 8...»

AKTUELT NÅ