Hopp til innhold

Advarer om kvikkleireskred

Flomtoppen i Gudbrandsdalen er nådd, men nå advarer ekspertene om fare for kvikkleireskred langs vassdragene sør for Mjøsa.

Fåvang

E6 i Fåvang lå fortsatt under vann 2. pinsedag. Selv om flomtoppen er nådd i Gudbrandsdalen, kan vannet fortsatt gjøre skade.

Foto: Ole M. Nybakken / Scanpix

– Det er først og fremst de store elvene Vorma og Glomma som går gjennom kvikkleierområder i Romerike og videre nedover i Østfold, hvor større kvikkleireskred kan bli utløst, sier Anders Solheim ved Norges Geotekniske Institutt, NGI.

Video Anders Solheim om raset i Lyngen

Anders Solheim i NGI ber folk være oppmerksomme de neste dagene.

Foto: Nyhetsspiller

– Faren ikke over

Ekspertene mener at flomtoppen i Gudbrandsdalen er nådd, men fremdeles så stiger vannnet i Mjøsa, og dette vannet skal videre nedover Glomma og Vorma før det når havet, men selv da er ikke faren over.

– Når flommen begynner å synke kan vi få mer ustabile elvesider, sier Solheim.

Han ber folk om å være oppmerksomme på skred i elvebanker som spiser seg bakover, innsynkninger i terrenget og oppsprekkinger.

– Da skal man følge med, sier Solheim.

Mjøsa stiger med 2 centimeter i timen

Ifølge prognosene til Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, skal Mjøsa stige rundt 60 centimeter til den nærmeste tida. Dermed vil vannstanden havne på rundt én meter lavere enn ved storflommen i 1995.

– Det er antydet at toppen vil komme om fire til sju dager, litt avhengig av om det kommer regn, sier Stein Nordvi regiondirektør i NVE.

Nordvi er mer bekymret for kvikkleirefaren sør for Mjøsa.

– Det er kanskje det mest kritiske vi ser for oss akkurat nå, sier Nordvi.

Lover å være forberedt

Justisminister Knut Storberget møtte i dag beredskapsstyresmaktene for å bli oppdatert på situasjonen i landet. Han lover god beredskap når vannmassene flytter seg sørover.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget lover god beredskap når vannmassene flytter seg sørover.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Det vi ser på i dag er situasjonen i Mjøsa-området, Lillehammer, Hamar og Gjøvik og ikke minst sørover langs Glomma, sier Storberget.

– Vi sørger nå for at berørte kommuner er så godt forberedt som mulig, selv om det heldigvis ikke ser ut som vi når de høyder som 1995-flommen hadde, sier justisministeren.

Både Dovrebanen og E6 var 2. pinsedag fortsatt stengt gjennom Gudbrandsdalen. De kommer trolig til å være stengt i flere dager fremover.

AKTUELT NÅ