Hopp til innhold

– Nytt regjeringsbygg tegnet på ulovlig kontrakt

Det nye regjeringsbygget R6, som nå har fått en kostandssprekk på 100 millioner kroner, er tegnet av arkitekter på en ulovlig kontrakt. Det sier tidligere leder av klageorganet for offentlige anbud.

Video Statsbygg brøt anbudsreglene på R6

Statsbygg brøt anbudsreglene på R6 da de lot et lite arkitektfirma fortsette selv om prosjektet ble utvidet, mener en ekspert på reglene.

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at det nye bygget som oppføres i regjeringskvartalet har fått en kostandssprekk på 100 millioner kroner. Statsbygg som er ansvarlig for byggeprosjektet sliter med rot og problemer. Resultatet er at milliardprosjektet opplever både forsinkelser og økte kostnader.

Les: Regjeringsbygg med kostnadssprekk på 100 millioner

Les: – Bør gå foran med godt eksempel

Anleggsbrakker på R6-prosjektet

Anleggsperioden er ikke over, men for en liten stund siden hadde Statsbygg og entreprenøren åpen byggeplass på R6-prosjektet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

En av årsakene til problemene er arbeidstegningene fra arkitektene som Statsbygg hyret for å tegne det nye regjeringsbygget.

Tegningene inneholder feil, er ikke nøyaktige nok eller kommer for sent til byggeplassen der entrepenørene trenger dem for å gjøre sine jobb. Resultatet er at selskapene som jobber på byggeplassen klager over forhold som ikke var med da de skrev avtaler med Statsbygg, og det betyr ekstraregninger.

– Vi har nok godt i overkant av 1000 varsler fra entrepenøren i denne saken. De går på alt fra små detaljer som de mener ikke var med i kontraktene til mer omfattende ting. Det kan føre til forsinkelser og merutgifter, sier prosjektleder for det nye regjeringsbygget i Statsbygg Steinar Støre til NRK.

De som har levert tegningene er et lite arkitektkontor med bare to ansatte. Selskapet fikk oppdraget fra Statsbygg allerede i 2001 som et lite rehabiliteringsoppdrag i 2001. Deretter har planene vokst seg store og blitt et milliardprosjekt.

Arkitekt-kontrakten som vokste seg stor (R6-byggeprosjektet)

Arkitektfirmaet som har hatt jobben begynte med en liten avtale, som vokste seg stor. Til sammen har de fakturert for 50 millioner.

Foto: NRK Grafikk

Gikk fra 3 til 50 millioner uten nytt anbud

Det hele startet som et rehabiliteringsoppdrag. I 2001 hadde Statsbygg tatt over bygninger i utkanten av de eksisterende bygningskompleksene i regjeringskvartalet.

Det lille arkitetktfirmaet la da inn tilbud i en anbudskonkurranse som handlet om rehabilitering av noen av disse byggene. Arkitektkontoret vant en kontrakt med en verdi på rundt 3 millioner kroner. Totalprisen på arbeidene var den gangen ikke passert 300 millioner kroner.

Robert Myhre

Ekspert på anbudsregler Robert Myhre mener Statsbygg har brutt loven da de kjøpte arkitekttjenester til regjeringsbygget R6.

Foto: NRK

Siden den gang har prosjektet vokst seg stort, og har fått helt andre oppgaver enn da arkitektene fikk jobben. Med den siste kostnadssprekken på 100 millioner har totalkostnaden passert 1 milliard kroner.

Hele endringen har skjedd uten at Statsbygg lyste ut ny anbudskonkurranse.

Etter at prosjektet vokste seg stort har det lille arkitektfirmaet sendt Statsbygg regninger for rundt 50 millioner kroner.

Et brudd på lover og regler, mener en av de mest erfarne ekspertene på dagens lovverk rundt anbud og kontrakter i det offentlige.

– En av de mer alvorlige sakene jeg har sett

– Statsbygg har gjort noe ulovlig, sier advokat Robert Myhre som også er tidligere sekretariatsleder i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Myhre var selv med på å lage forskriften alle offentlige etater må forholde seg til når de kjøper varer og tjenester, som arkitekter til et byggeprosjekt. Etter det var han den første lederen av sekretariatet for klageorganet som dømmer om reglene er brutt.

Byggeplass og modelltegning av R6 (montasje)

Byggeprosjektet R6 plages med både forsinkelser og kostnadssprekk.

Foto: Lokman Ghorbani, Mirjana Rødningen / NRK/Statsbygg

Han mener at Statsbygg skulle sendt arkitektjobben ut på nytt anbud da prosjektet endret seg vesentlig og ble mye større i 2006. At de ikke gjorde det, men i stedet valgte å forlenge det som egentlig startet som en mye mindre rehabiliteringskontrakt gjør den statlige eiendomsforvalteren til lovbryter etter hans vurdering.

– De har i realiteten inngått en ulovlig kontrakt med et arkitektfirma om å tegne det nye bygget i regjeringskvartalet, sier Myhre til NRK.

Offentlige etater eller selskaper som kjøper inn varer eller tjenester i strid med regelverket kan i verste fall risikere millionbøter. Det er ikke sikkert hva et eventuelt regelbrudd kan føre til for Statsbygg når det gjelder regjeringsbygget R6, men Myhre reagerer.

– Dette skiller seg ut som en av de mer alvorlige sakene jeg har sett, forteller han til NRK.

Fikk sparken

Det lille firmaet har nå mistet oppdraget på grunn av alle problemene i prosjektet. Statsbygg avsluttet kontrakten de hadde med arkitektene blant annet fordi tegningene som ble levert var for dårlige.

I et brev skriver Statsbygg hvorfor de i realiteten sparket arkitektfirmaet:

På grunn av mange feil og betydelige mangler ved arbeidsgrunnlaget samt ikke fungerende kvalitetssystem har Statsbygg besluttet å avvikle avtaleforholdet med arkitekten.

Brev fra Statsbygg om arkitektfirmaet
Steinar Støre

Steinar Støre i Statsbygg sier til NRK at det ble gjort en vurdering om de skulle sende arkitektkontrakten ut på anbud på nytt, men at de mente det ikke var riktig.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det er mange grunner til at vi har utfordringer på en så stor byggeplass, og arkitektens bit er bare én del av mye som har vært utfordrene for oss i denne saken, sier prosjektleder Steinar Støre i Statsbygg.

Det lille arkitektfirmaet har mistet kontrakten som etterhvert ble svært stor, men er fortsatt engasjert for å bidra med kunsten til det nye regjeringsbygget.

Arkitektfirmaet vil ikke uttale seg om saken til NRK, men viser til at de ikke lenger har oppdraget fordi avtalen med Statsbygg ble avsluttet som følge av faglig uenighet.

Statsbygg sendte til slutt ut et anbud for å hente inn nye arkitekter til resten av prosjektet, men de står på at vurderingen om de gjorde i 2006 var riktig.

– I 2006 når vurderingen ble gjort så konkluderte vi med at det ikke var nødvendig å gå ut med anbud på nytt, sier Steinar Støre i Statsbygg om at den tidligere KOFA-lederens vurdering om at de da brøt loven.

Men det sies jo å ha vært et brudd på loven?
– Vi var ikke enige i det den gangen.

Men nå da, i ettertid?
– Sett i ettertid, når kontrakten har blitt så stor er det mulig at det spørsmålet kan stilles på nytt, innrømmer Støre i Statsbygg.

AKTUELT NÅ