Hopp til innhold

Nå kan minibankene bli stengt

Er du føre var, kan det lønne seg å hamstre kontanter. Fra tirsdag morgen kan bankstreik lamme all handel i Norge.

Minibank

Handelsbanken råder kundene til å beregne ekstra kontanter for noen dager, og betale regninger før tirsdag.

Foto: FRANCOIS DESTOC / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Partene i finansnæringen møtes mandag for å prøve å komme til enighet etter brudd i de frivillige forhandlingene. Det er fare for streik som rammer samtlige norske bankkunder, melder NTB.

Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) er uenige om retningslinjer for kompensasjon for kompetansehevende tiltak og om størrelsen på det generelle tillegget.

Les også: Varsler streik - bankkortene blir ubrukelige

Ingen kortbruk

Så mange som 16.594 bankansatte kan bli tatt ut i streik allerede fra 7. juni.

Dette vil skape problemer for blant annet kontantuttak, nettbank, netthandel og tilgang til bankbokser.

En eventuell arbeidskonflikt i banksektoren fra 7. juni innebærer i realiteten umiddelbar stans av det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt.

Bankenes betalingskort vil ikke kunne benyttes i Norge, verken i minibank eller betalingsterminaler.

Les også: Fyllar minibankar i tilfelle streik

– Ingen hamstring så langt

– Blir det streik, vil minibankene umiddelbart stenges uavhengig om de er tomme eller ikke, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon til NRK.

Folk har tross medieomtalen ikke gått av hektene for å skaffe seg kontanter i helga.

– Tilbakemeldinger vi har fått tyder ikke på det. Vi har heller ikke oppfordret folk til å hamstre, men til å ha litt ekstra kontanter tilgjengelig til bruk i noen dager, forteller Osland.

Les også: Full bankkollaps i påsken

Banken kan hjelpe deg

Bankene regner likevel med stor pågang i morgen, og Osland mener bankene vil være godt forberedt på det.

Hvor kan bankkundene få informasjon om hva de kan gjøre selv?

– Det har vært omfattende medieomtale av muligheten for bankkonflikt, men bankene har lagt ut informasjon på sine nettsider og bistår kunder som har spørsmål på telefon, filialer, sosiale medier og så videre.

Les også: DnB NORs nettbank er oppe igjen

Usikkert rundt løsning

Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) var innkalt av riksmeklingsmann Kari Gjesteby 31. mai, men hun mener det er vanskelig å si noe om utfallet av forhandlingene før forhandlingene mandag.

– Under sist møte brukte vi tiden på å kartlegge punktene det er uenighet om, så det er umulig å si om partene har nærmet seg hverandre, påpeker hun.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) skal også være involvert i forhandlingene.

– Arbeidsgrupper jobbet med supplerende materiale onsdag, og jeg har hatt litt telefonkontakt siden det, men først mandag ser vi om det er noen bevegelse, sier riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NTB.

Finansforbundet har varslet plassoppsigelse for sine ansatte i 129 banker.

Les også: Sannheten om sløsingen din

– Betal regningene før tirsdag

Handelsbanken råder kundene til å beregne ekstra kontanter for noen få dager, men sier det ikke er behov for å hamstre større pengebeløp. Banken anbefaler også å betale regninger som har forfalt og hente ut ting man kan få behov for fra bankbokser før tirsdag.

Bruk av bankkort og handel på utenlandske netthandelssteder vil fortsatt være tilgjengelig. Regninger som er lagt til betaling før streiken eventuelt starter, vil bli behandlet selv om det streikes på forfallsdagen, opplyser Handelsbanken.

Les også: Slik beskytter du deg mot nettbank-viruset

– Sjeldent med bankstreik

En eventuell steik i banksektoren, vil ifølge FNOs Leif Osland være en svært uvanlig affære.

– Den eneste streiken som er gjennomført for bankene i Norge var i 1976, sier han.

– I 2006 var det imidlertid en forsikringsstreik med varslet opptrapping til bank, men denne ble avblåst som følge av tvungen lønnsnemnd.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)