Hopp til innhold

Pensjon og trygd spiser fire av ti kroner i statsbudsjettet

Aps finanspolitiske talsmann er bekymret over at velferdsutgiftene i Norge tar en for stor del av statsbudsjettet.

Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen

Aps finanspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen er bekymret for de store velferdsutgiftene.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Gode pensjon-, trygde-, og støtteordninger er bestemte, ikke bevilgede utgifter. I år går fire av ti statsbudsjettkroner til regelstyrte ytelser, får NRK opplyst.

Pengene kan dermed ikke prioriteres ulikt av de forskjellige partiene, og politikernes årlige handlingsrom blir mindre.

– Åpenbart bekymringsfullt

– Jo mer vi sier ja til nå, jo større blir regninga, og jo mindre handlingsrom vil fremtidens generasjonen ha til å si ja eller nei til gode formål, sier Aps finanspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen.

Michalsens bekymring deles av Christian Tybring-Gjedde i Frp.

– Det er åpenbart bekymringsfullt for norsk økonomi. De aller fleste land, også de i den vestlige verden, lever over evne. Da er vi nødt til å kunne stramme inn på forbrukssiden på statsbudsjettet, sier Tybring-Gjedde.

– Vokser mindre enn ellers

Regjeringen la fredag frem uførereformen. Denne viser at de rødgrønne ikke har minket de regelstyrte utgiftene på statsbudsjettet. Men på sikt skal økningen bli mindre, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

– De vokser mindre enn de ellers ville ha gjort, fordi vi greier å gjøre gjeldende for både de som har vært uføre og de som har vært yrkesaktive - de endringene som ligger i alders- og pensjonsreformen, sier Stoltenberg.

Les: Uføretrygd og alderspensjon økes
Les også: Høyere pensjon om du blir ufør
Les mer: – Altfor mange på uføretrygd

– Bør styrke på investeringssiden

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde i Frp lar seg ikke imponere av Aps taktikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Micaelsen frykter imidlertid at handlingsrommet blir for lite i fremtiden.

– Det er det ene scenarioet, det er det som kan skje - og det er det som uroer oss som driver med politikk i dag, sier han.

Frp tror lavere skatt får flere i jobb. De vil øke oljepengebruk til investeringer, ikke regelstyrte utgifter.

– Disse tingene som åpenbart er på en investeringsside, der bør vi styrke - også bør vi redusere skattene også burde vi også kutte på en del områder på forbrukssiden som vi også har gjort i vårt alternative budsjett, sier Tybring-Gjedde.

– Totalt uansvarlig

Micaelsen er svært uenig i Frps løsning.

– Det er totalt uansvarlig å tro at vi både skal ha verdens beste offentlige sektor, trygdeytelser, og samtidig dele ut skattelettelser i milliardklassen. Det tør iallefall ikke jeg å love.

Frp slår tilbake på kritikken:

– Utgangspunktet her var at Arbeiderpartiet har styrt i seks år og de klarer ikke å få ned forbruksveksten. Så sier det samme partiet at alternative løsninger er totalt feil, men de har ikke noe svar på hvordan de skal få det bedre. Da er det kanskje greit å ta litt selvkritikk og ha litt selvinnsikt, og si at «okay, muligens har vi ikke så totalt rett som vi trodde», sier Tybring-Gjedde.

AKTUELT NÅ