Hopp til innhold

Hans exit er et nytt slag for europeisk venstreside

Dominique Strauss-Kahn var favoritt til å vinne det franske presidentvalget. Nå er sjansen svekket for at venstresida kan ta tilbake makten i landet.

Dominique Strauss-Khan

Dominique Strauss-Kahn var et sterkt kort til å sikre Frankrike sin første sosialistiske president siden Francois Mitterand.

Foto: POOL / Reuters

Dermed er det fare for at ørkenvandringen for vesteuropeiske sosialdemokrater fortsetter. Det er nå bare i kriserammede Hellas, Spania og Portugal at sosialdemokrater har makta alene.

I enkelte mindre land, som Norge, Irland, Island, Sveits og Østerrike, er det lyserøde koalisjoner som regjerer, mens høyresiden dominerer land som Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland og Storbritannia – land hvor det vesteuropeiske sosialdemokratiet tradisjonelt har stått svært sterkt.

Den overgrepssiktede sjefen for Det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn, hadde ikke gjort det klart om han ville stille som presidentkandidat mot Nicolas Sarkozy neste år.

Men inntil den famøse hendelsen i New York søndag, ble den populære politikeren regnet for å være favoritt, og han ledet på meningsmålinger over den sittende presidenten.

Enkelte drukner sine sorger i konspirasjonsteorier som går ut på at Strauss-Kahn ble lokket i en felle.

- Flere kandidater

Men uansett anser de fleste ham for å være politisk død, og Sarkozy vil få en enklere vei mot en ny periode.

- Dette er en forferdelig situasjon for Strauss-Kahn. Jeg tenker på hans kjære, hans kone, og hans barn, sier Harlem Desir, som er talsperson for Sosialistpartiet.

Men han legger til at partiet mønstrer en lang rekke kandidater som har det som skal til for å bli president.

- I primærvalgene skal vi finne vår kandidat som forhåpentligvis skal bringe forandring etter 2012, sier han.

Og sjansene er på ingen måte spolerte. Sarkozy er den mest upopulære, sittende presidenten på over 50 år.

17. mai skal Sosialistene holde krisemøte for å finne en ny plan for hvordan de skal angripe oppkjøringen til neste års presidentvalg. Partileder Martine Aubry ber partiet holde ro i rekkene, og presiserer at Strauss-Kahn er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

- Spesielt alvorlig

Partisekretær Raymond Johansen i Ap

Partisekretær Raymond Johansen i Ap

Foto: NRK

Mange mener at sosialdemokratene står svakere i Europa enn på svært lenge – til tross for finanskrisa, som vanligvis skal gi venstrepartiene økt oppslutning.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen sier til Klassekampen at det er spesielt alvorlig at de tradisjonelle arbeiderpartiene ikke lenger har troverdighet i sine tradisjonelle vinnersaker: Økonomisk trygghet og jobbskaping.

- På den ene siden har høyrepartiene kopiert venstresidas retorikk. Samtidig blir den dyre velferdsstaten framstilles som årsaken til krisa. Det skremmer meg at det narrativet får så sterkt gjennomslag. Her må sosialdemokrater i Europa gå klart ut og si at det finnes et alternativ til kuttpolitikken, og at det er å få folk i arbeid, sier Johansen.

- Store utfordringer

Det er nå ett år siden et arbeiderparti på nytt mistet makten i et stort, europeisk land. Med hjelp fra liberale Nick Clegg kunne konservative David Cameron flytte inn i Downing Street i London. Fortsatt forsøker britiske Labour å finne ut hvor de gikk feil.

Video Ed Miliband om sosialdemokratiet

Video: Partileder for Labour, Ed Miliband, mener sosialdemokratene må vise seg bedre fram.

Partileder for Labour i Storbritannia, Ed Miliband sier til NRK Urix at sosialdemokratiet i Europa står overfor store utfordringer.

- Vi har tapt valg, også i Storbritannia. Men jeg mener at vi fortsatt har en løsning på mye av det samfunnet trenger. Hvordan gjør vi det? Jeg tror vi må vise at vi har et økonomisk alternativ til det høyresida står for i mange land. Vi må vise at vi har lært av finanskrisen, inkludert sviktende markeder.

Eds bror David var høyt oppe i partiledelsen, men har nå trukket seg fra politikk. Han advarer mot at venstresiden i Europa er i splittelse og taper valg som aldri før – mens høyresida samler seg.

- Ville dratt partiet mot sentrum

Espen Barth-Eide, som er Arbeiderpartiets styremedlem i Party of European Socialists (PES), altså sammenslutningen av sosialdemokratiske partier i Europa, sier at det som skjer nå er en ikke uvanlig bølgebevegelse.

Video 4b9c4882-5232-4cd2-9556-c89981e1b82b.jpg

Video: Espen Barth-Eide tror pendelen for sosialdemokratiene kan svinge tilbake igjen.

- Det er ti år siden sosialdemokrater var dominerende i Europa, og signaler fra delstatsvalg i Tyskland peker i retning av at det kan komme tilbake, sier han.

Barth-Eide mener at Strauss-Kahn har gjort en formidabel jobb i Det internasjonale pengefondet.

- Han har vist lederskap og spilt en viktig rolle i Europa. Som president i Frankrike ville han nok dratt partiet inn mot et slags sentrum. De kandidatene som sannsynligvis vil stille for sosialistene, vil nok stå mer mot venstresiden, sier han, og nevner Francois Hollande, Segolene Royale og Martine Aubry som hete kandidater.

De to førstnevnte er et par, og Royale tapte presidentvalget mot Sarkozy i 2007. Martine Aubry er partileder for sosialistene.

AKTUELT NÅ