Hopp til innhold

SV: Norge kan ha brutt folkeretten

Drapet av Gaddafis barnebarn strider mot Folkeretten, sier leder for SVs internasjonale utvalg Petter Eide.

Debatten rundt Norges deltakelse i krigen i Libya raser i regjeringspartiet SV og flere har tatt til ordet for det nå er på tide å trekke seg ut fordi de mener FN-resolusjonen har sklidd ut.

Bekymret for Gaddafi-bombing

Petter Eide
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kilder knyttet til og i de norske kampflyavdelingene har tidligere opplyst til Aftenposten at det var norske F-16-fly som forrige helg bombet Muammar Gaddafis residens, men forsvarskildene avviser samtidig at det var bomber fra de norske flyene som raserte bygningen der Gaddafis sønn Saif al-Arab og flere barn skal ha blitt drept.

– Vi er selvfølgelig bekymret for bombingen av Gaddafis bolig. Dette tror jeg ikke er lovlig i forhold til folkeretten, for man skal ikke bombe sivile mål. Men det har ennå ikke kommet så klart frem hva som egentlig skjedde, sier leder for SVs internasjonale utvalg Petter Eide til NRK.

SVs nestleder går lenger i sin fordømming av angrepet av hjemmet til Gadaffi.

– Aksjonen som rammet Gaddafis familie virker uforståelig ut fra mandatet. Det er veldig vanskelig å forstå at barnebarna til Gaddafi skal være en del av denne krigen, sier Bård Vegar Solhjell til NTB.

Både Eide og Solhjell understreker at de fremdeles støtter Norges deltakelse i Libya, men at det er viktig med en debatt rundt de vanskelige spørsmålene rundt krigen.

–SV som regjeringsparti står fullt og helt bak den norske innsatsen i Libya, men vi mener samtidig at det er vesentlige ting som må diskuteres når det gjelder krigsoperasjonene. For vi er nødt til hele tiden å diskutere hvordan dette gjøres og på hvilken måte, sier Eide.

Misnøye i SV

I helgen møtes landsstyret i SV i Oslo, og det er ventet at Libya-engasjementet blir heftig debattert. Hordaland SV og ungdomsorganisasjonen SU mener Norge må trekke seg ut av den internasjonale operasjonen, og de ser ut til å få støtte fra flere av landsstyrets medlemmer.

Mye av misnøyen i partiet knytter seg til forrige helgs bombing av Gadaffis hus, der norske fly var involvert. NATO selv avviser at angrepet var rettet mot Gadaffis familie, og forklarer at huset ble angrepet fordi det var en kommandosentral for hæren.

– Dette er blant de veldig kompliserte sakene i denne krigen. Vi har sett at NATO skiller mellom lovlige militære mål og ulovlige sivile mål. Dette skillet har blitt utfordret, for enkelte mål er ikke åpenbart militært mål, sier Eide, som mener Norge bør ha en streng tolkning av folkeretten i sine aksjoner, men understreker at det fortsatt er behov for internasjonal tilstedeværelse i Libya.

– Jeg mener det er situasjonen på bakken som må avgjøre om og når vi skal trekke oss ut. For dette er et samarbeid mellom mange land, og det er viktig at vi lager gode planer for demokratibygging, utvikling av menneskerettigheter og for å løse flyktningsituasjonen parallelt med at man trekker styrkene tilbake, sier Eide

Etter et kraftig press mot forsvarsledelsen om hva norske soldater gjør og ikke gjør i Libya, har utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo bestemt at de vil orientere Stortinget og offentligheten om hva de norske styrkene har vært med på førstkommende mandag.

AKTUELT NÅ