Hopp til innhold

– Mobilsporingen har allerede blitt brukt av politiet for å sikre bevis

En amerikansk programvareutvikler mener at avsløringen av sporingsdataene i Iphone ikke er nytt, og at politiet allerede har brukt slik informasjon. Samtidig kommer det fram at også Googles mobilsystem Android lagrer lignende data.

Iphone og sporingsdata på kart
Foto: Brendan McDermid, grafikkmontasje / NRK/Reuters

torsdag ble det allment kjent at alle Iphone-telefoner, Ipad-nettbrett og datamaskinene de har vært koblet til lagrer en enorm database over hvor de mobile enhetene har vært.

Iphone-eiere blir registrert med koordinater nesten et år tilbake i tid.

Les også: Apple: – Derfor registrerer vi hvor du har vært med Iphone

To forskere og dataingeniører laget et eget program som alle kan bruke for å se hvor Apple-produktene deres har registrert dem.

Lurer du på hvor du har vært? Sjekk selv her:

En annen dataingeniør og programvareutvikler som lager programmer for politi og andre som vil undersøke mobile enheter etter bevis mener dette hverken er nytt eller spesielt oppsiktsvekkende.

– Har vært kjent lenge

Alex Levinson

Dataingeniøren og programmereren Alex Levinson forteller at han har bidratt slik at politiet har fått ut sporingsfiler fra Apple-produkter.

Foto: Katana Forensics

– Blant kriminalteknikere verden over har det vært kjent lenge at disse mobile enhetene inneholder mye informasjon, skriver dataingeniøren Alex Levinson i selskapet Katana som har vært med på å lage programmer for å hente ut slik informasjon på sin blogg.

Han har selv vært med på å undersøke Iphonens systemer for posisjonsdata, og mener disse loggfilene er en viktig del for å få telefonene og programmene på dem til å virke.

Selv har han vært med på å skrive både akademiske rapporter og en bok om hvordan data fra Iphone kan analyseres. Noe han også har hjulpet politi og andre med å gjøre.

– Politiet har hentet ut posisjonsdata som bevis

Selskapet Katana som Levinson jobber for skriver på sine nettsider at de lager programvare som kan hente ut og analysere mange former for informasjon fra Apples produkter.

Blant annet skal programvaren kunne bruke både de omtalte loggfilene over hvor telefonen har befunnet seg og f.eks. bilder eller video.

– Gjennom mitt samarbeide med flere ulike offentlige hånndhevere av loven, som politiet, har vi brukt disse loggfilene. Ved hjelp av dem har vi kunnet samle posisjonsdata som bevis, skriver Levinson.

Eksport av bildefiler og kartinfo fra Lantern

Programvaren som Levinson jobber med å utvikle skal kunne bare hente ut kartdata og bilder fra telefoner.

Foto: Katana Forensics

Dataingeniøren og programutvikleren mener at Apple nok ikke har planlagt å lage noe brukerne ikke kan akseptere, og viser til at produktene har flere funksjoner som kan både begrense innsamlingen og sikre informasjonen som ligger på f.eks. en Iphone.

Han har har tre enkle råd:

  1. Skru på kryptering av backupen på datamaskinen og legg inn en låsekode på selve telefonen
  2. Vær forsiktig når du bruker telefonen eller nettbrettet på internett som med alle andre datamaskiner
  3. Unngå å modifisere produktet (jailbreak)

Konkurrenter til Apple inneholder også stedsdata

På det internasjonale markedet for smarttelefoner har Apple en veldig stor konkurrent innen programvare, og det er søkegiganten Google. Selskapet som har bygd seg opp til å bli verdens største innen søk på internett lager også operativsystemet Android til smarte mobiltelefoner. Systemet brukes av flere ulike produsenter i smarttelefoner, blant dem er Samsung, HTC og Sony Ericsson.

HTC Sensation

HTC Sensation er en av telefonene som baserer seg på Googles Andriod-system.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Nå viser det seg at også telefoner med Android inneholder filer som viser hvor telefonen har befunnet seg.

Dog er registreringen på disse telefonene mye mindre omfattende enn hos Apple. Stikkprøver fra Iphoner har vist at nesten 30 000 mobilbasestasjoner lå registerert i en stor fil sammen med koordinater og klokkeslett for når de var «sett» av telefonen.

Til sammenligning virker Android-telefoner å registrere bare de siste 50 mobilmastene og de siste 200 trådløse nettverkene, sier den svenske programmereren Magnus Eriksson.

– Informasjonen fungerer som en midlertidig lagringsfil som hjelper telefonen å raskt finne ut hvor den befinner seg ved hjelp av radiosignaler i stedet for GPS, noe som bruker mye mindre batteri, sier Eriksson til NRK.

Etter å ha lest alle artiklene i media om filene med informasjon om hvor Iphoner har vært fant Eriksson ut at han ville undersøke sin egen Android-baserte telefon. Programmerernen kodet et lite script, og undersøkte dataene han fant.

– Det er rett og slett mellomlagret informasjon hentet fra Googles databaser for å gi rask og enkel tilgang for programmer på telefonen som trenger det, sier Eriksson til NRK.

AKTUELT NÅ