Hopp til innhold

Alle trossamfunn skal få gravplass

Regjeringen vil pålegge norske kommuner å sørge for gravplasstilbud for alle religioner og trossamfunn.

Muslimsk gravplass

Kirkeminister Rigmor Aasrud vil at alle skal få en gravplass tilpasset sin religion.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

I regjeringens forslag om endringer i gravferdsloven går det fram at norske kommuner må sørge for passende gravplasser for alle livssyn.

For eksempel skal muslimske innbyggere få tilbud om en gravplass som er vigslet av en imam, og hvor gravstøttene vender mot Mekka .

– Norge har blitt et flerkulturelt samfunn og det er mange forskjellige religioner i landet. Derfor tilpasser vi lovverket så det skal være nøytralt i forhold til om du er kristen, muslim eller buddhist, sier kirkeminister Rigmor Aasrud til NRK.

Ingen ekstra penger

Mehtab Afsar i Islamsk råd

Mehtab Afsar i Islamsk råd.

Foto: NRK

Aasrud sier alle kommuner må skaffe seg en oversikt over hvilke trossamfunn som finnes i nærmiljøet og legge til rette for at medlemmene kan begraves i tråd med sin tro og kultur.

Det skal også være mulig å samarbeide over kommunegrensene, men regningen må kommunene selv ta, sier Aasrud.

– Ja, dette er et krav som kommunene i utgangspunktet har over seg. Det er det offentliges ansvar å sørge for at vi har gravplasser til alle, sier Aasrud.

Generalsekretær i Islamsk råd Mehtab Afsar sier det allerede i dag er et stort behov for muslimske gravplasser.

– Vi ser positivt på denne lovendringen og ønsker den velkommen. Fordelen er at avdøde nå får muligheten til å bli begravd i sin hjemkommune, framfor å bli gravlagt et annet sted, sier Afsar til NRK.

Må bygge ny kirkegård

Kirkeministeren sier lovforslaget har vært ute på bred høring, og at hun oppfatter at de fleste er positive til forslaget.

– Noen har sett noen praktiske utfordringer, men i det store og det hele er det oppslutning om det vi har foreslått, sier Aasrud.

I Bamble kommune i Telemark tror kirkeverge Astrid Gundersen at det blir vanskelig å tilpasse den nåværende kirkegården i tråd med lovendringen.

– Per i dag kan vi ikke tilby muslimer gravplass. Da må vi eventuelt bygge en ny kirkegård hvor vi tar hensyn til andre trossamfunn, sier Gundersen til NRK som understreker at det også blir et økonomisk spørsmål.

– I vårt budsjettforslag har vi beregnet at det vil ta tre år å bygge en nye plass. Men hvorvidt vi får midler til å gjøre noe med det, vet vi ikke ennå, sier kirkevergen.

Vil ikke avkristne

I lovforslaget går regjeringen også inn for at begrepet «kirkegård» skal erstattes av det mer nøytrale «gravlund», men Aasrud vil ikke gå med på at hun forsøker å avkristne gravplassene.

– Kirkegården har tidligere vært knytta til kirka, men det er et offentlig ansvar å sørge for at vi har gravplasser til den enkelte. De delene av gravplassen som skal brukes av andre religioner vil kunne vigsles av de respektive trossamfunn, sier Aasrud.

AKTUELT NÅ