Hopp til innhold

Venstre: – LO styrer regjeringen

Opposisjonen og en rekke organisasjoner vil styrke uorganisertes rettigheter. LO sier nei. Gjett hvem det rødgrønne flertallet på Stortinget hører på.

Trine Skei Grande

Venstres Trine Skei Grande fikk ikke gehør for å styrke rettighetene for uorganiserte arbeidstakere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– LO har fått så stor makt over Arbeiderpartiet at universelle rettigheter for arbeidstakere ikke lenger er viktig for det største regjeringspartiet når LO vil ha monopol på de samme rettighetene.

Trine Skei Grande (V) tar en kunstpause og ser rett på arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i det beskyldningen forlater Stortingets talerstol.

Hun og resten av opposisjonen har nettopp foreslått å styrke 600.000 uorganiserte arbeidstakeres permisjonsrettigheter.

Målet er at arbeidstakere som ikke er medlem av LO eller en annen fagorganisasjon får rett på informasjon og drøftelser før de blir sendt på dør i en eventuell permisjon.

Men til tross for at 37 prosent av de ansatte i privat sektor er unntatt fra denne delen av permisjonsreglene, er Bjurstrøm og det rødgrønne flertallet på Stortinget utilsnakkelig.

Bra nok

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det ikke foregår diskriminering av uorganiserte.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– LO og NHO ønsker ikke en slik endring, og vi kan ikke se at det er behov for den heller. Rettspraksis og sedvane har gitt oss gode regler også for uorganiserte, sier arbeidsministeren til NRK før debatten starter i Stortinget.

Hun gjentar argumentene i salen. Hun legger også til at en omlegging vil gi betydelig merarbeid for bedriftene som må permittere dersom de må ha drøftinger med hver enkelt arbeidstaker.

De rødgrønne partienes medlemmer i arbeids- og sosialkommiteen sier en lovendring kan føre til at bedrifter heller vil sparke ansatte enn å gjennomføre en langvarig og komplisert prosess for å permittere.

Beskyldningen om at LO har tatt over makten i regjeringspartiet lar Bjurstrøm ligge ukommentert.

Hun kommenterer heller ikke at organisasjoner på både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, som for eksempel YS, Unio, Akademikerne, HSH og Bedriftsforbundet, har sagt de er for lovendringen.

– Praksis fra 1930-tallet

Bjurstrøm hopper også bukk over påstanden fra Arbeids- og sosialkommiteens leder Robert Eriksson (Frp) om at rettspraksisen hun snakker om stammer fra 1930-tallet.

Hun står på at dagens rettigheter for uorganiserte er bra nok.

Til NRK utdyper Bjurstrøm standpunktet.

– Jeg er ikke enig i at uorganiserte diskrimineres når de ikke har rettigheter ved permisjon slik de organiserte arbeidstakerne har. Det er heller et utslag av det å være organisert og dermed nyte godt av de rettigheter som fremforhandles gjennom tariffavtalene. En automatikk i at slike fremforhandlede rettigheter mellom organiserte arbeidstakere og arbeidsgiverne vil undergrave hele organisasjonssystemet.

Som ventet falt forslaget da det ble behandlet i Stortinget i dag. Kun Venstre og Fremskrittspartiet stemte for.

Høyre og KrF foreslo at regjeringen skulle komme tilbake med et lovforslag som regulerer permitteringsreglene også for ikke-organiserte arbeidstakere.

Begge disse forslagene ble stemt ned av Ap, SP og SV.

AKTUELT NÅ