Hopp til innhold

Viktig SV-seier, oljebransjen får sitt

SV får seieren de måtte ha. Oljebransjen får lete etter olje andre steder enn utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kristin Halvorsen (SV)

SV-leder Kristin Halvorsen kan smile bredt når Ap klokken tolv i dag informerer om at det ikke blir noen konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja - foreløpig.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Gaute Wahl

JUBLER: Leder for Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Gaute Wahl.

Foto: Anita Nour Borkamo / NRK

Regjeringen har kommet i mål med en løsning i Lofoten-saken. NRK kjenner til detaljer i kompromisset, og det blir ingen konsekvensutredning av de sårbare områdene i løpet av inneværende regjeringsperiode.

– Det vi har ansvaret for er rett og slett å forvalte et av de mest sårbare områdene i verden, men samtidig sørge for at det er næringsvirksomhet der og arbeidsplasser, sa Kristin Halvorsen etter møtet med Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, tidligere i vinter.

I dag kan Kristin Halvorsen dra i land en viktig seier, Regjeringens liv stod på spill. Samtidig får oljetilhengerne sitt.

– Stolt og glad

Regjeringen verner områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja denne perioden. Det blir ikke en konsekvensutredning etter petroleumsloven.

Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja jubler over meldingen om at det ikke blir konsekvensutredning i denne perioden.

– Nå er jeg både stolt og glad! Der oljeindustrien har hatt penger, reklamekampanjer og smøreturer, har vi hatt en masse engasjerte folk i ryggen. Det er det brede samarbeidet mellom fiskere, lokalt næringsliv, nordlendinger og støttespillere over hele landet som gjør at vi har klart å stå han av, sier Folkeaksjonens leder Gaute Wahl til NTB.

Forbereder fremtidig utredning

Motstanderne ser på en slik utredning som starten på et klarsignal for oljeleting.
Men det blir fortsatt innhenting av kunnskap, likevel. Her vil Oljedepartementet få et stort ansvar, etter det NRK erfarer.

Kunnskapsinnhentingen vil være svært lik en fullverdig konsekvensutredning, slik at et utredningsarbeid vil kunne gå raskere når det måtte bli aktuelt.

Miljøverndepartementet, næringsdepartementet og fiskeridepartementet vil få medansvar for viktige deler av kunnskapsinnhentingen Regjeringen går inn for.

– Bare ord

Oljeindustriens Landsforening (OLF) vil ikke kommentere saken før den endelige avgjørelsen legges frem fredag. Men direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei nå ikke vil bety spikeren i kista for en utredning.

Ketil Solvik-Olsen

SKUFFET: Frps energi- og klimapolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.

Også Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen ser lys i tunnelen:

– Det positive er at dagens beslutning ikke stanser en ny regjering fra å ta nye skritt i 2013. SVs seier vil være høyst midlertidig med en Frp/Høyre-regjering i 2013, sier Solvik-Olsen til NTB.

Men Solvik-Olsen sier til NRK at «det er trist at Arbeiderpartiet heller vil sysselsette fire SV-ere i regjeringen i stedet for å skape nye arbeidsplasser langs kysten».

- Så lenge Ap prioriterer SV foran en konsekvensutredning, vil det også være et tilfelle om de vinner valget i 2013, sier han.

Fortsetter kampen

Gaute Wahl i Folkeaksjonen lover at saken ikke vil gå i glemmeboka etter at Lofoten-planene nå blir lagt på is. Aksjonistene vil fortsette å motarbeide en utredning, også etter neste Stortingsvalg.

– Nå skal vi først feire denne seieren, men om noen tror de skal få endret dette vedtaket i løpet av de nærmeste årene, tar de grundig feil, sier Wahl til NTB.

– Folkeaksjonen står sammen med fiskerne, reiselivet og ungdommen om å ta vare de enorme fornybare verdiene utenfor kysten vår. Disse er uendelig mye viktigere enn noen tiårs oljeprofitt, legger aksjonslederen til.

Åpner for oljeleting

Selv om Lofoten og Vesterålen blir midlertidig fredet, blir flere andre oljefelt langs norskekysten åpnet. Dette er en viktig seier for oljetilhengerne.

Leteblokker lenger sør langs nordandskysten blir åpnet. Disse har tidligere vært åpnet, men er nå såkalt ”tilbakegitte områder”.

Regjeringen åpner også felt langs Finmarkskysten. Dessuten presenteres det planer for økt oljeutvinning i nordsjøen, det vil si meroljeutvinning av eksisterende felt.

De rødgrønne er enige om en rekke nærings- og sysselsettinngstiltak for landsdelen. Etter det NRK har grunn til å tro, er dette tiltak som ikke bare retter seg mot oljenæringen.

Presenteres i formiddag

Regjeringen vil åpne for seismikk i de nye norske områdene, etter avtalen med Russland om delelinjen. Det er usikkert hvor mye russerne faktisk vet om oljeforekomsten i sin del av Barentshavet.

I dag vil Regjeringen trolig gjøre det klart at Norge på ingen måte akter å henge etter i et oljekappløp i Barentshavet.

Løsningen legges frem for et ekstraordinært gruppemøte i Arbeiderpartiet klokken åtte. Det er det eneste formelle som gjenstår før saken går i statsråd og presenteres på en pressekonferanse klokken tolv.

Ap skal også ha landsstyremøte i formiddag.

AKTUELT NÅ