Hopp til innhold

Oljemotstanderne: – Formidabel seier

Regjeringen har bestemt at det ikke blir konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne regjeringsperioden.

Regjeringen

Kristin Halvorsen (SV), Jens Stoltenberg (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) har blitt enige om ikke å konsekvensutrede oljeboring i nord.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

NRK vet at regjeringen har bestemt at det ikke blir noen konsekvensutredning før tidligst i 2013. Dermed har den rødgrønne regjeringen løst en av de største konfliktene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Det er en seier for de to minste partiene i regjeringskoalisjonen. Under de interne diskusjonene om en mulig konsekvensutredning i den rødgrønne regjeringen ble det spekulert i at SV ville trekke seg dersom Arbeiderpartiet presset gjennom en utredning.

Jens fikk frie tøyler

Så sent som onsdag denne uken bestemte stortingsgruppa til Arbeiderpartiet at statsminister Jens Stoltenberg skulle få frie tøyler til å forhandle med Sp og SV om utredningen.

Det tok oljemotstanderne som en seier.

– Det tolker jeg som positivt av den grunn at Jens Stoltenberg nå får et handlingsrom til å forhandle med SV og SP. Dette betyr at arbeiderpartiet ikke har et klart standpunkt i denne saken. Dermed må Jens Stoltenberg komme fram til en løsning som SV og SP kan leve med, sa Gaute Wahl i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Wahl mente dette var en stor seier for motstanderne av oljeboringen.

Nå mener han at han hadde rett.

– Dette er en formidabel seier, sier Wahl etter å ha fått meldingen om konsekvensutredningen av NRK.

Wahl sier han er glad regjeringen, og spesielt Arbeiderpartiet, har fulgt rådene til lokale fiskere, reiselivet og dem som har kjempet mot et forbyd til tross for det han kaller formidable motkrefter som LO, oljeindustrien og sterke krefter i det største regjeringspartiet.

Oljeindustrien ikke fornøyd

Oljeindustriens Landsforening (OLF), NHO og Norsk Industri har alle presset hardt på for å få gjennomført en konsekvensanalyse så snart som mulig.

OLF frykter utsettelsen et nei til utredning vil bety.

– Det gjenstår å se hva som faktisk kommer, men det haster med en utredning fordi det tar tid med både forarbeid, leting, eventuelle funn og faktisk utvinning og produksjon, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Kristin Bremer Nebben i OLF.

Hun sier videre at hun vanskelig kan kommentere konsekvensutredningen uten å vite hva regjeringen konkret legger frem fredag.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Foto: John Ingen Johansen / NRK

Det får Wahl til å fnyse.

– Det er en konsekvensutredning vi har kjempet mot. Jens Stoltenberg sa i valgkampen at man skulle innhente kunnskap og så avgjøre om man skulle gå videre med produksjon av olje og gass i området. Nå har Ap og regjeringen sagt nei til konsekvensutredningen nettopp med den kunnskapen, sier Wahl.

Han sier at avgjørelsen betyr en reell utsettelse uansett hva OLF måtte tro.

– En konsekvensutredning er lovpålagt og den følger visse formelle stadier som uansett tar to år før den kan godkjennes av Olje- og energidepartementet, sier Wahl.

AKTUELT NÅ