Hopp til innhold

– Redaktører vet ikke hvordan journalistene oppfører seg

Redaktørene i presse-Norge vet ikke hvordan egne journalister oppfører seg mot pårørende, mener ekspert på presseetikk.

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

Gunnar Bodahl-Johansen, forsker ved Intistutt for journalistikk, mener redaktørene bør kjenne journalistenes arbeidsmetoder bedre.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Utspillet kommer etter at Fawad Ashraf denne uka tok et oppgjør med det han kaller pressens skamløse oppførsel da søsteren Faiza ble drept i fjor.

– Pressen gjorde oss til gisler i vårt eget hjem, skrev NRK-journalist Fawad Ashraf i et essay i Samtiden denne uka.

Da søsteren Faiza ble kidnappet og senere funnet drept for ett år siden, satt journalister på vakt i bil utenfor huset, banket på og ringte gjentatte ganger.

Intern konkurranse

Faiza Ashraf

Faiza Ashraf.

Foto: Politiet

Tor-Erling Thømt Ruud, krimreporter i VG, dekket Faiza-saken tett i fjor. Sammen med NRK Ukeslutt drar vi tilbake til huset der han ventet på å få kontakt med familien hennes:

– Vi fikk vite på en fredag at en kvinne hadde ringt fra et bagasjerom. Det var veldig spesielt, så jeg og en fotograf dro til huset til foreldrene hennes.

Fawad Ashraf, programleder på nyhetene i NRK og broren til Faiza, har skrevet en 23 sider lang kronikk denne uka med krass kritikk av medias oppførsel mot de pårørende. Thor Erling navngis som en av de mest aggressive.

– Vi fikk ikke tak i broren på telefon, så vi måtte finne andre måter å komme i kontakt med han på, sier han.

– Det virket for meg at de konkurrerte internt om å få tak i meg fordi det lå personlig prestisje i å få et eksklusivt oppslag. Det har jeg ingen forståelse for, sier Fawad.

Video Fawad Ashraf

Nett-TV: Fawad Ashraf om kritikken mot norske medier.

– Skal også selge seg selv

Gunnar Bodahl-Johansen, forsker ved Intistutt for journalistikk, mener at redaktørene ikke alltid vet hvordan journalistene opptrer på steder de drar til.

Han fremhever VG som en avis med høyt presseetisk fokus. Men journalistene konkurrerer om mer enn å selge aviser:

– Journalistene skal også selge seg selv, noe som er elementer som presser grensene veldig. I slike sammenhenger går ting over streken, sier Bodahl Johansen.

Hør hele radioinnslaget her:

Saken som endret presse-Norge

Roar Juel Johannessen ble beleiret av media da datteren hans, 12 år gamle Kristin, ble drept på vei til badeplassen en sommerdag i 1999.

– De fløy med helikoptre over huset vårt i to dager. Så ble det flyforbud over området her. Jeg reagerer på helikopterlyd den dag i dag, sier Juel Johannessen.

Saken førte til en presseetisk oppvask, og Vær Varsom-plakaten ble endret.

3.9. Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.

Vær Varsom-plakaten

Juel Johannessen har bitt seg merke i det store avisoppslaget med Fawads kritikk.

– Jeg skjønner godt at han går ut som han gjør. Ingen vet hvor ille en journalist kan opptre før man har opplevd det på kroppen. Jeg trodde det hadde blitt bedre, men det har det tydeligvis ikke blitt, sier han.

Hør Ukeslutt direkte på P2 klokken 12.30 i dag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger