Hopp til innhold

Faizas bror refser krimjournalister og politietterforskere

Faiza Ashraf (26) ble bortført og drept i Asker. To uker før saken skal opp i retten, kommer offerets bror med kraftig kritikk av medienes og politiets opptreden.

Video Fawad Ashraf

NETT-TV: Fawad Ashraf kritiserer flere norske journalister for måten de opptrådte på i ukene mellom søsteren Faizas forsvant og hun ble funnet drept.

Faiza Ashraf

Faiza Ashraf.

I en kronikk i tidsskriftet Samtiden forteller Ashraf om hvordan familien opplevde usikkerheten og mistenkeliggjøringen, og går samtidig kraftig ut mot flere profilerte journalister.

26 år gamle Faiza Ashraf ble bortført tidlig på morgenen 3. februar i fjor.

Hun ringte selv politiet fra bagasjerommet på bilen og fortalte om bortføringen. Samtidig navnga hun en norskpakistansk mann som hun mente sto bak.

Broren Fawad var i Pakistan på oppdrag for NRK da Faiza ble bortført, og gjennomførte en direktesending fra Islamabad uten å vite om dramatikken som utspant seg hjemme i Norge.

På det tidspunktet har Faiza allerede vært forsvunnet i nesten atten timer, og min storesøster og lillebror sitter ikke foran skjermen, men i avhør hos politiet.

Fawad Ashraf / Samtiden

Ashraf skriver at han hele tiden var sikker på at den 28 år gamle drosjesjåføren sto bak bortføringen. 28-åringen er sammen med en 25 år gammel mann tiltalt for overlagt drap .

28-åringen skal ha betalt 25-åringen for å bortføre Faiza, og 25-åringen har forklart at han drepte henne ved et uhell .

Les også: Viste hvordan drapet skjedde
Les også: Tilbudt penger for syreangrep

Både Fawad Ashraf og faren var i Pakistan da Faiza ble bortført, og Fawad skriver blant annet at han fikk flere telefoner fra faren sin før de begge fikk vite om bortføringen.

Det svartner. Jeg får panikk, begynner å gråte, og spør hvordan hun og lillebror har det, og om mor og far vet hva som har skjedd.

Fawad Ashraf / Samtiden

«Et helvete»

Stedet Faiza Ashraf ble funnet

Stedet der Faiza Ashraf ble funnet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Allerede da han var på vei hjem til Norge begynte journalistene å ringe. Ashraf gjengir flere tekstmeldinger fra profilerte reportere i blant annet VG og TV 2, som han mener var spesielt pågående.

I de tre ukene fram til Faiza ble funnet drept i et turområde i Asker fikk saken bred dekning i norske medier.

Les: Tre uker med usikkerhet

Ashraf skriver at familien følte seg som gisler i sitt eget hjem, og at journalistene kontinuerlig banket på døra, ringte og sendte tekstmeldinger.

Det første jeg ser når våkner og går på kjøkkenet er en fotograf utenfor hekken. Med en meterlang linse knipser han bilder av meg.

Fawad Ashraf / Samtiden

«For oss skapte det et regelrett helvete i tre uker. Ikke bare visste vi like lite som alle andre om hva som hadde skjedd Faiza. I tillegg måtte vi forholde oss til beskyldninger og spekulasjoner», skriver han.

Ashraf tok kontakt med advokat Harald Stabell for å få kommunisert at familien ville være i fred, men pressen fortsatte å ta kontakt.

Flere profilerte krimjournalister skal ha sendt støttende tekstmeldinger der de tilbød seg å hjelpe familien, for så å lage innslag med negative spekulasjoner rundt Faiza.

Enkelte reportere skal også ha benyttet seg av personlige bekjentskaper for å komme i kontakt med familien.

– Vi sørger, men pressen må ha respekt for at slike prosesser også skal få lov til å være private. Det er ingen som kan kreve av noen at en sorgprosess skal være offentlig, utdyper han overfor NRK.

Les også: Flere tusen minnet Faiza Ashraf

Video Fawad Ashraf

NETT-TV: Fawad Ashraf forteller om spekulasjonene rundt søsterens forsvinning.

– Trodde pressen skulle behandle oss bedre

Ashraf mener den interne konkurransen om å være først til å få ham i tale resulterte i at flere feilaktige opplysninger og spekulasjoner ble publisert.

– Jeg har tenkt på en feil som vi har gjort, og det er at jeg hadde en forhåpning om at pressen skulle behandle oss bedre, og at de skulle forsvinne den kvelden vi ikke åpnet døra for dem. Det var ingen av oss som hadde gjort noe galt, det var ikke noen grunn til å lansere de teoriene. Det er vanskelig å være forberedt på en slik situasjon som vi havnet i, sier Ashraf.

Les: Mener media grafser i privatlivet
Les: – Det går ikke bra med familien

I løpet av kvelden kontaktet minst 15 reportere meg, hvorav minst et halvt dusin av dem var ansatt i VG. Avisens redaksjon var altså bestemt på at noen i familien Ashraf, og kanskje aller helst jeg som er journalist, skulle i tale. Journalistene aksepterte verken å vente eller å bli møtt med taushet.

Fawad Ashraf / Samtiden

Ashraf sier han har navngitt flere av journalistene for å ansvarliggjøre dem, og at fremgangsmåten er nøye gjennomtenkt.

– Jeg sitter på begge sidene av bordet. Jeg er ikke så veldig glad i å kalle meg selv journalist akkurat nå, fordi jeg er opprørt og forbannet over hvordan vi har blitt behandlet, sier Ashraf.

– Må trå varsomt

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG.

Bernt Olufsen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

VG-redaktør Bernt Olufsen sier til NRK at han ikke er enig i Ashrafs fremstilling av saken.

– Det er vanskelig å argumentere mot en slik fremstilling. Men vi har gått gjennom all vår dekning i denne saken, og vi kan ikke se at vi har begått noen store etiske overtramp i dekningen av denne saken, sier han.

Olufsen sier han har forståelse for at det har vært et stort press på familien.

– Lærdommen er at det er et sterkt trykk mot de nærmeste pårørende i slike saker, og det gjelder å trå varsomt, og det gjelder å formulere seg presist overfor talspersonene, sier han.

Nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, sier til Dagbladet at TV 2 har god samvittighet for sin dekning av saken.

Kritiserer etterforskningsleder

Samtidig som pressen spekulerte i ulike årsaker til forsvinningen, slet Ashraf med kommunikasjonen med politiet.

Spesielt den første etterforskningslederen blir kritisert for å ha vært mer opptatt av å snakke med journalistene enn med familien Ashraf.

Kommunikasjonen med politiet skal ha bedret seg da kriminalsjefen tok over, og friga et bilde av Faiza. Politiet skal på sin side ha fått kritikk av journalister som klaget over at de ikke ble løpende orientert i saken.

Ashraf mener også at politiet burde ha tatt styringen tidligere for å unngå spekulasjonene om at familien sto bak bortføringen.

politimester Torodd Veiding

Politimester i Asker og Bærum, Torodd Veiding.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Når vi får denne type kritikk tar vi det med oss videre når vi ser på hvordan vi skal håndtere denne typen saker igjen. Vi oppfatter dette som konstruktiv kritikk, sier politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt.

Han sier at politiet har egne kontakter for pårørende og media, men at Asker og Bærum i denne forsvinningssaken opplevde et enormt press.

Veiding sier at årsaken til at den første etterforskningslederen ble byttet var at kriminalsjefen var bortreist på ferie de første dagene.

– Da hun var tilbake etter noen dager var det derfor naturlig at hun tok over oppgaven, sier han.

Veiding mener at hovedansvaret for spekulasjonene som ble gjengitt ligger hos mediene.

– I starten av en etterforskning må vi se bredt og ha alle muligheter åpne. Vi kan ikke på det tidspunktet bestemt avvise noe, men media bør kanskje tenke mer over hvordan de spekulerer i retninger, sier han.

Jeg forstår at det blir spekulasjoner i forsvinningssaker. Mitt ankepunkt er likevel at journalistene konsekvent unnlot å knytte spekulasjonene til kidnappingen som faktisk hadde funnet sted.

Fawad Ashraf / Samtiden

– Kjørte saken i et etnisk spor

Ashraf er også kritisk til at saken raskt ble «kjørt i et etnisk spor» da enkelte medier begynte å spekulere i at Faiza levde et dobbeltliv, og at hun selv arrangerte bortføringen fordi hun fryktet å bli giftet bort.

Ifølge Ashraf ble flere sentrale faktaopplysninger glemt, og private samtaler og lekkasjer som hadde gått gjennom flere ledd ble gjengitt ukritisk. Han reagerer også på at flere medier mistenkeliggjorde et offer som ikke kunne svare for seg.

«Det forbauser meg hvor lett det er for pressen å sette en sitatstrek foran et utsagn og dermed skyve ansvaret vekk fra en selv», skriver han.

Da Faiza ble funnet mente familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, at flere burde skamme seg og beklage overfor familien. Han mente også at det ikke ville vært like mange spekulasjoner rundt Faiza Ashrafs bortføring dersom hun var etnisk norsk.

Les også: - Hadde vært færre spekulasjoner om familien var norsk

«At menn i familier med pakistansk, muslimsk, eller minoritetsbakgrunn oppfører seg som patriarker og kontrollerer kvinnenes seksualitet, klesstil, bevegelser og vennekrets. Det er en grov generalisering som vi må komme til livs», skriver Ashraf.

Jeg forteller ikke dette for å imøtegå, men for å sette strek over, ryktene som oppsto under forsvinningen av Faiza. Min søster levde ikke noe dobbeltliv, men hun har krav på et privatliv, akkurat som alle andre mennesker – den retten mistet hun plutselig da hun forsvant.

Fawad Ashraf / Samtiden

Rettssaken mot de to tiltalte starter i Asker og Bærum tingrett mandag 7. mars.

AKTUELT NÅ