Hopp til innhold

– Må hente tilbake asylsøkere fra Hellas

Flere partier i Stortinget mener at regjeringen må hente tilbake asylsøkerne som ble tvangsreturnert til Hellas i fjor.

Greece Migrant Riot

Opposisjonspolitikere på Stortinget mener regjeringen må hente tilbake asylsøkere som ble tvangsreturnert til Hellas i fjor. (Illustrasjonsbilde).

Foto: THANASSIS STAVRAKIS / AP

Bakgrunnen er en dom fra Den europeiske menneskerettighets–domstolen om alvorlige brudd på menneskerettighetene for asylsøkere i Hellas.

Heikki Holmås

SVs Heikki Holmås mener Norge har brutt asylsøkernes menneskerettigheter.

Foto: NRK
Har brutt menneskerettighetene

– Det er klart etter denne dommen at Norge har brutt menneskerettighetene til folk vi har sendt tilbake til Hellas. Det er veldig alvorlig, de betyr at de er blitt utsatt for umennskelig behandling, sier SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås.

– I en sånn situasjon syns jeg de som er blitt sendt tilbake fortjener en unnskyldning. Det høres umiddelbart rimelig ut for meg at de får en oppreisning og muligheter til å få sakene sine behandlet i Norge, sier Holmås.

Forholdene for asylsøkerne i Hellas er elendige. De mangler bosted, mat og klær og mange bor på gata. Norge sendte ifjor tilbake rundt 260 asylsøkere hit - stikk i strid med råd fra FNs høykommisær.

– Nå må de hentes tilbake og få behandlet asylsaken sin i Norge, sier Geir Jørgen Bekkevold fra KrF.

– I Hellas, der de er nå, får de ingen rettssikker behandling av sin søknad hvis de i det hele tatt får behandlet den. Domstolen i Strasbourg har jo kommet med knusende kritikk av når det gjelder retur til Hellas. Det må også norske myndigheter ta innover seg og rydde opp etter seg, sier Bekkevold.

Trine Skei Grande

Venstres leder Trine Skei Grande vil at asylsøkerne skal få søknadene behandlet i Norge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Også Venstre mener at asylsøkere som er har fått brutt sine menneskrettigheter, må få komme tilbake. Det sier partileder Trine Skei Grande.

– Det er ikke noe i veien for at vi behandler asylsøknadene her i Norge, både for å avlaste Hellas som er utsatt for et stort press, og for å påse at menneskerettighetene blir overholdt, sier hun.

Asylsøkerne ble sendt til Hellas for å få saken sin behandlet i landet de kom til først.

Norge stanset tvangsreturneringen i oktober ifjor, i påvente av dommen som kom for tre uker siden..

Utlendingsnemnda

Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier at Utlendingsnemnda skal vurdere sakene.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Nå skal utlendingsnemnda gå gjennom sakene til de som ble sendt tilbake, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartmentet.

– Dette har også en politisk side om hvordan vi skal forholde oss til en slik situasjon, og det har vi vurdering og vil trekke en konklusjon i løpet av forholdsvis kort tid, sier Lønseth.

Han mener det er sannsynlig at noen av asylsøkerne det er snakk om har fått krenket sine menneskerettigheter.

– Noen vil nok komme i den kategorien, men det er på ingen måte gitt at dette vil gjelde alle som er returnert. Her er det blant annet viktig å se på når returen skjedde. Så seint som høsten 2008 sa jo den samme domstolen at dette var helt ok, sier han.

– Flere partier i Stortinget mener at for å gjøre opp for seg og sikre asylsøkernes rettssikkerhet, så bør vi hente dem tilbake og la dem få behandlet asylsaken sin her. Er det aktuelt?

– Jeg vil ikke trekke noen konklusjon før vi har foretatt en fullstendig vurdering av spørsmålene rundt denne dommen og hvilke konsekvenser den har. Det får vi komme tilbake til, sier Lønseth.

AKTUELT NÅ