Hopp til innhold

- Det første som skjer i Nansenåret

Polfarer Fridtjof Nansen skrev ut sine Nansen-pass til over 450 000 papirløse flyktninger, i går ble papirløse Marie Amelie arrestert etter et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer.

Papirløse Marie Amelie blir arrestert på Lillehammer

Papirløse Marie Amelie blir arrestert på Lillehammer. Skammelig mener rektoren på Nansenskolen.

Foto: Privat

– Nansenskolen er ikke tilfeldig valgt, det er jo Nansen-år i år, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter.

Tollef Graff Hugo, student ved Nansenskolen, gikk også sammen med Maria Amelie da hun ble pågrepet.

– Vi var fem personer som gikk bortover, og hadde gått i vel tre minutter da politifolk i sivil dukket opp, forteller Hugo til NRK.

– Det hele var svært overraskende, og det tok lang tid før vi forsto hva som skjedde.

– Det kommer ekstremt ubeleilig for regjeringen at dette er det første som skjer i Nansen-året 2011, mener Hugo.

– Skammer meg over å være norsk

– Jeg så henne to minutter før pågripelsen. Da jeg kom ut av skolen, hadde de pågrepet henne, sier rektor Dag Hareide ved Nansenskolen.

– Jeg skammer meg over å være norsk. Dette er ikke en rettsstat verdig, mener rektoren.

Dag Hareide

– Jeg skammer meg over å være norsk. Dette er ikke en rettsstat verdig, sier rektor Dag Hareide ved Nansenskolen (Arkivfoto).

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Han holdt selv innlegg under kveldens arrangement.

– Mitt innlegg handlet om Nansen, den første i verden som innså at flyktninger også hadde rett til identitet. Han hjalp 450.000 av dem med det med Nansen-passet. Mange av dem var russiske, som Maria Amelie, forteller Hareide.

– Synliggjør de papirløse

– Maria Amelie har greid å synliggjøre at det finnes papirløse og identitetsløse mennesker i Norge. Jeg nekter å tro at det norske folk vil støtte den type behandling som hun nå får.

– De kan arrestere Maria og flere andre, men problemet med «papirløse» personer vil fortsette. Den eneste måten de har løst dette i andre land på, er å regulere forholdene. Maria kom hit som barn, som 16-åring. Hun har nettopp sendt sin første søknad om opphold, forteller han.

Det har onsdag kveld blitt opprettet en støttegruppe på Facebook for folk som krever at Maria Amelie settes fri.

Ville nyansere bildet

Kvinnen har bodd i Norge i åtte år og snakker norsk. Hun har uttalt at hennes største ønske å få lov til å betale sin skatt i Norge.

25-åringen er opprinnelig fra Kaukasus, og ønsket med sin bok å skape et mer nyansert bile av en flyktning og papirløse mennesker.

I over åtte år har hun og foreldrene bodd her i landet etter å ha flyktet fra Kaukasus. Seks av årene har Maria levd uten papirer som gir henne rett til å være en del av det norske samfunnet.

Video Ulovlig norsk: Maria Amelie (25)

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Maria Amelie forteller om hvorfor hun gir ut boken 'Ulovlig norsk'.

Vennene kaller henne norsk

– Vennene mine kaller meg norsk, og jeg føler meg veldig norsk her. Men av og til kommer jeg i situasjoner som minner meg på at jeg ikke finnes her, sa hun i et intervju i desember.

Til tross for utfordringene har Maria tatt en mastergrad i teknologi og vitenskap på et universitet i Norge. Det er en utdanning som trolig ville sikret henne fast jobb, men uten papirer går det ikke.

Maria deler skjebne med mellom 5000 og 10.000 andre papirløse mennesker i Norge. De fleste av dem asylsøkere med endelig avslag.
Vil demonstrere torsdag

Juryen som kåret Maria Amelie til «Årets Nordmann» like før jul 2010 hadde følgende begrunnelse:

«Ved å skrive boka «Ulovlig norsk», har Årets Nordmann satt seg i en usedvanlig utsatt posisjon. Hver høytlesning og debatt representerer en fare for pågripelse.

Men ved å fortelle sin historie, har hun tvunget oss, «det store norske vi», til å ta stilling til de papirløse flyktningenes hvileløse tilværelse. Hun har åpnet våre øyne for det som er så enkelt å stenge ute».

– Nansenskolen er ikke tilfeldig valgt, det er jo Nansen-år i år, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter.

Kari Helene Partapuoli

– Nansenskolen er ikke tilfeldig valgt, det er jo Nansen-år i år, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Maria Amelie skulle holde et foredrag i anledning de papirløse på Lillehammer. Nansenskolen er ikke tilfeldig valgt, det er jo Nansen-år i år. En av grunnene til at vi reiste opp var en annen papirløs fra Etiopia, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter til NRK.

Antirasistisk senter er en av arrangørene bak foredraget. De varsler nå en demonstrasjon for å frigi Maria Amelie utenfor Justisdepartementet torsdag klokken 17.00.

De oppfordrer også til å protestere om pågripelsen til Politiets utlendingsenhet

– Sjokkerende

Rådgiver Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) mener arrestasjonen er sjokkerende.

– Jeg reagerer med vantro. Er dette måten å feire Nansen-dagen på, med å arrestere en ung kvinne som størstedelen av sitt liv har levd med utrygghet og frykt for å bli pågrepet og returnert? Hun flyktet som lite barn, og har endelig, etter å ha utgitt boken «Ulovlig Norsk» faktisk hatt et minimum av trygghet i livet sitt, og turt å faktisk være seg selv, sier han til NRK.

Martinsen krever at politikerne griper inn, og mener Maria Amelie nå må få oppholdstillatelse i Norge.

– Hvis ikke forvaltningen makter å gjøre det, så må politikerne gripe inn og si at det faktisk må være en grense, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger