Hopp til innhold

– Dette er bare tull

Statssekretær Espen Barth Eide svarer for første gang på kritikken fra amerikansk hold som kom frem i Wikileaks-dokumenter. Det var særlig én anklage han mislikte spesielt.

Espen Barth Eide
Foto: NRK

– Av alt som har stått i Wikileaks, er det egentlig denne jeg har mislikt mest, sier Barth Eide til Politisk kvarter i NRK.

Anklagen han viser til, er at han ivret for å sende norske soldater til Haiti fordi han selv ønsket jobben som FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner.

– Det er selvfølgelig bare tull. Dette var ikke en stilling jeg var kandidat for, verken formelt eller uformelt, dette året, understreker han.

– Alvorlig anklage

Amerikanerne hadde snakket med kilder i Forsvarsdepartmentet, der Barth Eide var statssekretær før han begynte i tilsvarende stilling i Utenriksdepartementet, som var sjokkerte fordi de mente at Barth Eide satte sine egne interesser foran Norges.

– Det er en alvorlig anklage, og jeg mener det er veldig spesielt om noen har sagt det. Det er definitivt feil. Jeg var definitivt ikke ute etter den stillingen, eller for den saks skyld noen annen stilling i det tidsrommet det er snakk om, sier han.

Han har likevel en mulig forklaring på at noen kan ha påstått det.

– Hvis noe har sagt det, tror jeg det har å gjøre med at vi opplevde fra politisk ledelse at det, i hvert fall i deler av det militære miljøet, var betydelig skepsis til den rødgrønne regjeringens program om å delta med i FN-ledede operasjoner. Men det er uansett en spesiell påstand å komme med, sier Barth Eide.

– Ikke til å stole på? Det kan jeg bekrefte her og nå

I dokumenter som er lekket gjennom varslernettstedet Wikileaks beskrives Espen Barth Eide som en av Norges mektigste politikere, men han betegnes også som slu og ikke til å stole på for å fremme amerikanske interesser.

– Om jeg er slu, får andre vurdere. Men at man ikke kan stole på at jeg fremmer amerikanske interesser, kan jeg bekrefte her og nå. Det mener jeg forsåvidt er et hederstegn. Jeg vil at man skal stole på at jeg fremmer norske interesser, sier Barth Eide.

– Så du synes ikke disse karakteristikkene er så ille?

– Jeg ville ha vært mye mer bekymret om det i et amerikansk dokument sto at man kunne stole på at jeg alltid ville fremme amerikanske interesser. Da hadde jeg nok følt at jeg måtte gå noen runder med min sjef, utenriksministeren, om hva jeg egentlig drev med. Det er jo norske interesser jeg er satt til å ivareta, svarer Barth Eide.

Og kan hende er det til og med litt stas å lese om seg selv i disse dokumentene og vite hvordan man blir oppfattet.

– Vi har jo flere ganger sagt at vi mener det er problematisk at fortrolig diplomatisk korrespondanse er på avveie. Men jeg tror vi alle skal være ærlige og si at når de først er ute, så leser vi jo med både interesse og undring og en viss glede en del av tingene som står der, innrømmer Barth Eide.

– Sånn er vi mennesker. Det er klart at Wikileaks har gitt innsyn i vurderinger som både er gode og mindre gode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Joint Strike Fighter.

Norge valgte amerikanernes F-35, bedre kjent som Joint Strike Fighter fremfor svenskenes Jas Gripen.

Foto: LOCKHEED MARTIN / AFP

Avviser kampfly-signaler

En av de mindre gode vurderingene mener Barth Eide er at amerikanske diplomater meldte hjem til Washington en måned før valget om kjøp av kampfly var tatt, at statssekretær Espen Barth Eide privat hadde gitt signaler om at amerikanernes F35 kom til å bli valgt.

– Ga du noen form for signaler som gjorde at amerikanerne kunne melde hjem at Norge ville velge de amerikanske flyene?

– Nei, det er jeg helt sikker på at jeg ikke gjorde. Vi var så nøye på at prosessen skulle gjennomføres korrekt. Nettopp fordi vi ønsket å skape en best mulig konkurransesituasjon, hadde jeg overhodet ingen interesse av å signalisere til den ene eller andre part noe annet enn jeg gjorde til den andre parten, sier han.

Barth Eide understreker at han sa til både amerikanske og svenske diplomater at de skulle stole på at prosessen ville føre til at den beste kandidaten ble valgt.

– Jeg tror amerikanerne har skrevet det de skrev, fordi de i utgangspunktet - slik amerikanere ofte er - regnet med at de hadde den beste kandidaten, og når de hørte at den beste kandidaten ville bli valgt, tenkte de vel at: «Det må jo være oss».

– Blir ingen ekspert på norske politiske forhold fordi man har hjulpet Bush

USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney

Espen Barth Eide kaller tidligere USA-ambassadør Benson K. Whitney for «en hyggelig mann».

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Mens Barth Eide karakteriseres som «slu», beskriver han USAs tidligere ambassadør til Norge Benson K. Whitney som «en hyggelig mann som arbeidet så godt han kunne for amerikanske interesser».

– Han hadde ingen diplomatisk erfaring, men hadde bidratt til George W. Bush’ valgkamp og ble belønnet med en stilling i Oslo. Det er ikke nødvendigvis slik at man blir en ekspert på norske politiske forhold fordi man som republikaner har bidratt til Bush’ valgkamp. Så man bør lese disse tingene litt i lys av det, mener Barth Eide.

AKTUELT NÅ