Hopp til innhold

Polakker tok opp samtalen da Adecco truet dem til å si opp

Polske arbeidere som jobbet med å tømme søpla for innbyggerne i Asker kommune, ble truet til å si opp på dagen. Samtalene med selskapet Adecco tok de selv opp med mobiltelefonen sin.

Søppeltømming i Asker kommune
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Polakkene var leid inn av Adecco for å drive søppeltømming for Ragn Sells. Selskapet overtok søppeltømmingen i Asker 1. november fra Veolia, som hadde oppdraget fram til da.

Men etter to uker var det ikke lenger behov for polakkene, og de fikk beskjed om å gå. Adecco truet dem til å si opp på dagen. Det bemanningsselskapet ikke visste, var at de polske arbeiderne gjorde opptak av samtalen.

– Si opp i dag eller bli sparket

I et møte med en av sjefene i bemanningsselskapet fikk de polske arbeiderne klar beskjed om at de burde si opp på dagen. Alternativet var å tape penger og ende opp i en svært vanskelig prosess med selskapet som hadde leid dem inn.

– I dag kommer jeg enten til å sparke dere eller dere kommer til å si at dere ønsker å slutte selv. Begge disse mulighetene kommer jeg til å skrive ned i dag, på et papir. Eller dere kan skrive det selv, kan man utfra lydopptaket NRK har fått tilgang til høre Adecco-sjefen si.

Opptak fra møtet mellom Adecco og de polske arbeiderne:

De polske ansatte fikk beskjed om at de ikke hadde gjort en god nok jobb, og at de hadde jobbet for sakte. Dermed ville Adecco kvitte seg med dem. Arbeiderne selv kunne ikke forstå dette og ba om svar på hvilke regler som egentlig gjaldt.

– Så dere synes vi jobber for sakte? Er det regulativ for det. For hvordan vi skal jobbe fortere, løpe, jobbe fortere? Jeg synes vi har jobbet virkelig hardt med dette, sier en av arbeiderne til Adecco-sjefen som er kommet for å sørge for at selskapet blir kvitt dem som ansatte.

Svaret fra Adecco var da at de hadde et valg om å slutte på dagen eller risikere en større prosess med rettsaker. En prosess som Adecco-sjefen tydelig ga uttrykk for at de polske arbeiderne ikke ville ha råd til.

– Hvis vi ikke blir enige med hverandre. Da er neste trinn å gå til retten, og ingen vil betale dere, til retten. Alle slike ting som kommer med det, truer Adecco-sjefen de polske arbeiderne med i opptaket NRK har fått tilgang til.

Video Polske arbeidere truet til å si opp etter søppeljobb

Hør polske Michal Traczyk selv fortelle hvordan han og kollegene ble behandlet.

– Oppsigelsene er ikke gyldige

Når NRK tar kontakt med den øverste ledelsen i bemanningsselskapet Adecco er budskapet at oppsigelsen av de polske arbeiderne som tømte søppel i Asker ikke er gjort på riktig måte.

Ledelsen bekrefter at de er gjort kjent med innholdet i samtalene mellom arbeiderne og Adecco, og innholdet opprører konsersjefen.

Anders Øwre-Johnsen, Adecco

Konsernsjef for Adecco i Norge, Anders Øwre-Johnsen, vil ikke la oppsigelsene som arbeiderne ble tvunget til å skrive under på stå.

Foto: NRK

– Det som kommer frem opprører meg, og vi beklager det på det aller sterkeste. I våre rutiner for hvordan slike samtaler skal gjennomføres, og når de kan gjennomføres, så blir våre ansatte trent på hva man skal si. Vedkommende som har gjort dette trenger mer trening, sier konsernsjef for Adecco i Norge Anders Øwre-Johnsen til NRK.

Er det trening som mangler når de trues til å skrive under på å si opp jobbene sine?

– Det som jeg er opptatt av er å sørge for at dette ikke skjer igjen

Men trenger man kurs for å forstå at dette ikke er en ok måte å opptre på?

– I Adecco så har vi i tillegg til våre rutiner et sett med verdier. De verdiene er jeg opptatt av at alle ansatte har inne. En av de verdiene er ansvarlighet, og jeg vil jobbe videre med å sørge for at alle opptrer i henhold til disse verdiene, sier Øwre-Johnsen.

Adecco innrømmer til NRK at det var forhold ved samtalene de gjennomførte med de innleide polske arbeiderne som brøt interne rutiner. Dermed kan ikke oppsigelsene som samtalene resulterte i få stå slik de nå står.

– Oppsigelsene er ikke gyldige. Vi har startet en kontakt med arbeiderne, og har en enighet om videre fremdrift i saken, sier konsernsjefen. Han vil ikke gå inn i videre detaljer rundt behandlingen av saken fremover fordi han betrakter det som en personalsak

Kommunen opprettholder kontrakten

Mens Veolia utførte tjenesten, hadde de elleve biler i drift og 19 ansatte. Da Ragn Sells tok over, satte de inn åtte biler og brukte 14 midlertidig ansatte, ifølge Fagbladet.no.

I november var det nærmest napolitanske tilstander i Asker, fordi søppel ikke ble hentet til rett tid. Ragn Sells fikk to uker på seg til å fjerne søppelet og å komme i rute med hentingen.

Ragnar Sand Fuglum

Ragnar Sand Fuglum i Asker kommune mener de er opptatte av sosial dumping når de kjøper tjenester.

Foto: NRK

Kommunen mener selskapet nå har klart dette, og har derfor ingen planer om å si opp kontrakten, ifølge Budstikka.no.

– Vi er opptatt av å forhindre sosial dumping i Asker kommune, slik som Fagforbundet. I de kontraktene vi går ut med, fokuserer vi på å forhindre dette, sier direktør for teknikk og miljø Ragnar Sand Fuglum i Asker kommune.

Kommunen mener de har stilt krav i kontrakten om at tariffavtaler og lover skal følges, og at minst en tredel av arbeidskraften skal utføres av egne ansatte.

– I denne saken har vi stilt krav om diverse ting knyttet til å forhindre sosial dumping fordi vi vet at innenfor denne bransjen så er det et problem.

– Er det greit at Adecco kommer med trusler mot de ansatte?

– Nei, det er det selvfølgelig ikke. Dette er på ingen måte noe vi kan forsvare.

Han sier kommunen merket seg at det var stor avstand i pris mellom laveste anbud og de andre, og at de derfor var nøye med å be om informasjon knyttet til bemanning og forhold rundt dette.

Bør det ikke ringe en bjelle hos kommunen når det ene budet er så mye lavere enn alle de andre?

– Det var den klokken som ringte, og det var derfor vi fikk disse forsikringene. Hvordan disse arbeiderne har blitt behandlet etterhvert, er et forhold mellom Ragn Sells, Adecco og arbeidstakerne.

Anmelder kommunen for sosial dumping

Det er ikke godt nok for Fagforbundet, som har levert en anmeldelse på Asker kommune.

Jan Davidsen

Fagforbundets leder Jan Davidsen liker ikke det han får høre like før jul.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Vi har anmeldt kommunen for å tilrettelegge for massive brudd på arbeidsmiljøloven. Kommunen må vite at den bryter arbeidsmiljøloven ved å gi anbudet til et selskap som utfører ordinært arbeid uten fast ansatte, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg til Kommunal Rapport.

Ifølge Asker kommune har Ragn Sells forklart at de har leid inn arbeidskraft på tre måneders kontrakter via Adecco, men at disse vil få fast ansettelse etter dette.

Fagforbundet sier det er første gang at Fagforbundet blir kjent med at en ordinær kommunal oppgave blir satt bort til et selskap uten fast ansatte. Forbundets leder Jan Davidsen liker ikke det han hører like før jul.

– Nå er vi på vei inn i juletiden når vi skal vise hensyn og ta vare på hverandre. Samtidig får noen polske arbeidere sparken på sekundet med beskjed om å komme seg ut av boligen og reise hjem til Polen. Å oppleve dette på denne måten er ganske sterkt, sier Davidsen til NRK.

AKTUELT NÅ