Hopp til innhold

- Nobelprisen er en vekker for FN

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener Kinas reaksjon på årets tildeling av Nobel fredspris til Liu Xiaobo legitimerer prisen, og er en vekker for FN.

Video Jagland: Kinas reaksjon legitimerer prisen

Video: Thorbjørn Jagland i Urix mener Nobelprisen er en vekker for FN.

Under utdelingen i Oslo Rådhus fredag 10. desember vil en tom stol og et bilde av Liu være den spede, men effektfulle rammen rundt seremonien.

Legitimerer prisen

– Det kommer til å bli en flott seremoni, Liu vil være indirekte tilstede gjennom at blant annet Liv Ullmann vil lese en av hans fineste tekster, sier Jagland, som ikke er et øyeblikk i tvil om at årets tildeling var riktig.

– Måten Kina har reagert på legitimerer prisen, i hvert fall i store deler av verden. Det er helt klart at når man blir dømt til 11 års i fengsel for å ha sagt sin mening så øker det betydningen av prisen, sier Jagland til Urix.

Positive tilbakemeldinger

Årets tildeling har skapt sterke reaksjoner blant Kinas ledere, og mange har meldt avbud til fredagens seremoni. Jagland derimot mener det mest overraskende har vært alle de positive tilbakemeldingene.

– De opposisjonelle i Kina har gitt oss mange positive tilbakemeldinger. Ikke fordi det gjør det lettere for dem på kort sikt, tvert i mot det har blitt mye vanskeligere, men det er en anerkjennelse av deres arbeid og det setter søkelyset på menneskerettighetene i Kina, sier Jagland.

– Etter denne prisen tror jeg det ikke blir lett å unnlate å ta opp menneskerettighetssituasjonen i Kina når man møter kinesiske ledere.

Kommer ikke

Hittil har seks land gjort det klart at de ikke stiller, Russland, Cuba, Irak, Kasakhstan, Marokko og Kina.

I dag ble det også kjent at FNs høykommissær for flyktninger, Navi Pillay, ikke vil være til stede ved seremonien i Oslo, til tross for at hun har fått en personlig invitasjon fra Liu Xiaobos kone.

– Jeg kjenner ikke grunnen til at FNs høykommissær ikke kommer. Det er jo menneskerettighetsdagen den 10. så hun har kanskje andre arrangementer, men det hadde vært ønskelig at FN veldig sterkt understreket at vi kjemper for de universelle verdiene som er nedfelt i menneskerettighetserklæringen.

– En vekker for FN

Mange har pekt på at årets tildeling er innblanding i et lands styre og et uttrykk for vestlig arroganse. Ser du en fare for at tildelingen oppfattes som noe annet enn den er ment å uttrykke?

– Hvis det er en kulturkonflikt her, så er jeg glad for at dette kommer frem i lyset. Fordi de verdiene som vi ønsker å støtte opp under er ikke vestlige verdier, det er hele verdens verdier som er uttrykt gjennom universelle menneskerettighetserklæringer. Ikke nok med det, de som har skrevet under på dem er forpliktet til å holde seg til artikkelen i menneskerettighetserklæringen, svarer Jagland, før han fortsetter.

– Mitt inntrykk er at det nærmest kommer som en overraskelse at de er forpliktet. Dermed så er denne prisen en vekker for alle land om at de faktisk er det, og det er en vekker for FN, som egentlig ikke har etablert noe apparat for å sørge for at medlemsstatene ikke overholder det de har skrevet under på.

Demonstrasjon for å få løslatt Liu Xiaobo i Hongkong

Mange har demonstrert for å få løslatt Liu Xiaobo. Som er i Hong Kong.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

På kvelden etter seremonien i Oslo Rådhus vil det som vanlig bli arrangert et fakkeltog fra Youngstorget til Grand Hotell. Der vil et bilde av Liu Xiaobo vil bli projisert over hele hotellfasaden i fravær av prisvinneren på balkongen.

– I og med at han ikke kan være på balkongen må han jo være der på en indirekte måte.

På Nobels Fredssenter åpner utstillingen «I have no enemies» søndag 12. desember. Den forteller historien om Liu Xiaobos kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina.

AKTUELT NÅ