Hopp til innhold

– Halvparten av fisken som selges i Norge er for dårlig

Halvparten av fisken som selges i ferskvarediskene er for dårlig og ti prosent er uegnet som menneskemat, viser en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort.

Fisk i fiskedisken.

Den nye oversikten viser at noen av butikkene har blitt dårligere enn de var i den nedslående undersøkelsen i 2007.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Foto: NRK

Undersøkelsen er gjort i butikker over store deler av landet.

Les også:

– Resultatet er nedslående. Vi er en fiskenasjon. Vi er stolt av å spise fisk og fisk er sunt, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Hun mener det er flere ledd i kjeden som må se på sine kvalitetssikringsrutiner.

LES: Pumper opp fisken med avskjær
LES: – Har tilsatt vann og fosfat i 15 år
LES: Forbrukerrådet vil pusse Økokrim på fiskeprodusentene

(Saken fortsetter under grafikken.)

Oversikt over fiskekvaliteten i norske byer

Oversikt over fiskekvaliteten i norske byer.

– Uakseptabel som menneskeføde

– Ti prosent av fisken som selges inneholder så mye bakterier at den er uakseptabel som menneskeføde, sier hun.

LES: Nekter å kommentere råtten fisk

LES: - Vanskelig for folk å oppdage matjuks

Flesland tror årsaken kan ligge flere steder.

– Det kan være alt fra dårlig kvalitet fra leverandør til behandlingen i butikken. Behandlingen går både på hygiene og temperatur. Det handler ikke om fisken er helt fersk eller ikke. Fisk kan ligge i en uke å være like god hvis den behandles riktig.

Norgesgruppen best ut

Butikkene til Norgesgruppen kommer best ut i undersøkelsen, men alle de store kjedene har både butikker som gjør det godt og butikker som gjør det dårlig.

LES: Krev merking av all oppdrettsfisk

Mange butikker i Mjøs-distriktet gjør det dårlig, mens butikker i Grenland er best. Dermed er situasjonen snudd på hodet i forhold til tidligere undersøkelser.

– Vi gjorde en undersøkelse i 2007, og vi ser at noen har tatt resultatene på alvor og forbedret seg. Andre har slappet av, og faktisk blitt dårligere enn forrige gang.

Dermed blir gjennomsnittet er omtrent det samme som i 2007.

– Dette betyr at man nå må ta skjeen i en annen hånd og faktisk forbedre kvaliteten slik at nordmenn kan være trygge på den fisken de spiser, sier Flesland.

(Saken fortsetter under grafikken.)

Graf fisktyper

Grafikken viser kvaliteten på de ulike fisketypene.

Foto: NRK

– Skal se på om vi kan bli flinkere

Kvaliteten på fisken varierer i butikkene til flere av de store kjedene - blant annet Coop Norge.

Kvalitetssjef Ane Grjotheim sier de vil vurdere tiltak for å sikre kundene bedre fisk.

– Vi må kanskje se på kriteriene for å legge fisken i disken. Og ikke minst må vi se på mottaket og mottakskontrollen som man gjør i butikken. Kanskje har vi noe å hente på den og bli flinkere på den vurderingen, sier Grjotheim.

AKTUELT NÅ