Undersøkelsen er gjort i butikker over store deler av landet.
Les også:
– Resultatet er nedslående. Vi er en fiskenasjon. Vi er stolt av å spise fisk og fisk er sunt, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.
Hun mener det er flere ledd i kjeden som må se på sine kvalitetssikringsrutiner.
LES:
LES:
LES:
(Saken fortsetter under grafikken.)
– Uakseptabel som menneskeføde
– Ti prosent av fisken som selges inneholder så mye bakterier at den er uakseptabel som menneskeføde, sier hun.
LES:
LES:
Flesland tror årsaken kan ligge flere steder.
– Det kan være alt fra dårlig kvalitet fra leverandør til behandlingen i butikken. Behandlingen går både på hygiene og temperatur. Det handler ikke om fisken er helt fersk eller ikke. Fisk kan ligge i en uke å være like god hvis den behandles riktig.
Norgesgruppen best ut
Butikkene til Norgesgruppen kommer best ut i undersøkelsen, men alle de store kjedene har både butikker som gjør det godt og butikker som gjør det dårlig.
LES:
Mange butikker i Mjøs-distriktet gjør det dårlig, mens butikker i Grenland er best. Dermed er situasjonen snudd på hodet i forhold til tidligere undersøkelser.
– Vi gjorde en undersøkelse i 2007, og vi ser at noen har tatt resultatene på alvor og forbedret seg. Andre har slappet av, og faktisk blitt dårligere enn forrige gang.
Dermed blir gjennomsnittet er omtrent det samme som i 2007.
– Dette betyr at man nå må ta skjeen i en annen hånd og faktisk forbedre kvaliteten slik at nordmenn kan være trygge på den fisken de spiser, sier Flesland.
(Saken fortsetter under grafikken.)
– Skal se på om vi kan bli flinkere
Kvaliteten på fisken varierer i butikkene til flere av de store kjedene - blant annet Coop Norge.
Kvalitetssjef Ane Grjotheim sier de vil vurdere tiltak for å sikre kundene bedre fisk.
– Vi må kanskje se på kriteriene for å legge fisken i disken. Og ikke minst må vi se på mottaket og mottakskontrollen som man gjør i butikken. Kanskje har vi noe å hente på den og bli flinkere på den vurderingen, sier Grjotheim.