Hopp til innhold

– Jeg vil aldri la meg kneble

Bushra Ishaq (25) ble hedret med Fritt Ord-prisen, men så ble det stille. Nå forteller hun hva som skjedde, og legger til at truslene ikke skal få stoppe henne.

Video Bushra Ishaq snakker ut

VIDEO: Bushra Ishaq snakker ut.

10. mai ble den muslimske samfunnsdebattanten Bushra Ishaq sammen med Abid Raja tildelt årets Fritt Ord-pris.

Les: Fritt Ord til Bushra Ishaq

Norsk samfunnsdebatt er veldig polarisert og preget av konfrontasjoner

Bushra Ishaq

I begrunnelsen sto det at hun med sin argumentasjon og brobyggende form har bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.

Trakk seg fra debatten

Men tidligere i høst ble det kjent at hun hadde trukket seg fra offentligheten på grunn av trusler.

– Det var jo ikke slik at jeg trakk meg fra norsk offentlighet for godt. De dagene i september hadde jeg en prekær situasjon hvor jeg fikk et konkret valg mellom liv, helse og offentlig engasjement. Jeg trengte tid til å håndtere situasjonen.

I Lørdagsrevyen i kveld snakker hun for første gang ut om hva som skjedde.

– Det handler jo først og fremst om trusler og sjikane. Jeg har jo mottatt den typen respons helt siden jeg begynte i norsk offentlighet. Det som var nytt nå var at det ble mye mer aggressivt med hensyn til innholdet og måten det ble formidlet på gjorde at det var mye mer alvorlig. Da var det naturlig for meg å ta det alvoret til etterretning selv om jeg aldri ville la noe slikt kneble meg, sier Bushra Ishaq til NRK.

Les: Fritt Ord-vinner trakk seg etter trusler
Les også: Trakk seg fra ytringsfrihetsdebatt

Alt mitt offentlige engasjement springer ut av ren frivillighet

Bushra Ishaq

Fulgte råd

En av debattene hun skulle deltatt på ble arrangert av PEN-klubben i Litteraturhuset i Oslo og handlet om religionskritikk og ytringsfrihet. Men stolen hennes ble stående tom. Det skjedde etter klare råd fra politiet.

– De rådet meg blant annet til å holde en lav profil i norsk offentlighet.

– Hvorfor det?

– Fordi det var det beste for min sikkerhet.

Les mer: - Nordmenn truet meg til taushet

Etter at hun trakk seg tilbake har hun fått både støtte og kritikk. Kritikerne hevdet hun var feig og gjorde lite ære på prisen.

– Jeg synes det er påfallende at man ikke kan få den tiden man trenger, uten at man blir dømt til å være feig i media. For jeg er jo ingen politiker, media- eller kulturperson som har en stor institusjon bak meg som tilbyr umiddelbar assistanse. Alt mitt offentlige engasjement springer ut av ren frivillighet. Det betyr at jeg trenger tid til å innhente meg, til å rådføre meg, til å mobilisere de ressursene jeg har tilgjengelig og ikke minst følge de rådene jeg får anbefalt, sier Ishaq.

– Ikke feig

Hun mener kritikken var innsiktsløs.

– Det er ingen som vet hva jeg har gjennomgått og jeg var veldig sparsom i forhold til hva jeg kunne fortelle. Jeg forstår at det at jeg som Fritt Ords prisvinner trekker meg fra offentligheten vekker oppsikt. Jeg hadde jo selv et behov for å forklare at jeg befant meg i en alvorlig situasjon og at det ikke var de guttestrekene som man antok.

Men hun skryter av måten politiet har håndtert saken.

– De tok meg på alvor med en gang og det jeg er veldig glad for er at jeg ble møtt med svært empatiske og profesjonelle folk. Det er veldig godt å vite.

– Mediene skaper islamfrykt

Bushra Ishaq mener det er at paradoks at hun som vinner av Fritt Ord-prisen blir tvunget til å holde seg borte fra offentligheten, men synes det er et vitnesbyrd på samfunnsutviklingen.

– Norsk samfunnsdebatt er veldig polarisert og preget av konfrontasjoner. Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet la jo nylig nå frem sin årsrapport hvor man konkluderte med at mediene skaper islamfrykt. Muslimer ble omtalt 77.000 ganger i norsk presse i 2009 hvor 70 prosent av omtalene var ut fra et negativt perspektiv. Det overgikk til og med dekningen av svineinfluensaen og det sier noe om truslene og følelsene av det å være muslim i Norge. Aftenposten hadde jo en lignende undersøkelse hvor etniske nordmenn konkluderte med at de frykter muslimer mer en klimakrisen og det gjør noe med deg som et menneske født og oppvokst i Norge som føler at du har en tilhørlighet her. Men som folk likevel frykter.

Hun mener debattene styres av tabloide målsetninger, polemikk og fokus på å få en opphetet stemning.

– Det mener jeg er med på å skape en utvikling som fører til stadig mer stigmatisering og polarisering og det er en kjempefarlig utvikling. For har vi en samfunnsdebatt som domineres av en hatsk stemning, i stedet for et kritisk meningsinnhold - så er det klart at hatefulle ytringer fører til trusler og det igjen fører til fysisk voldelig adferd. Det ser vi i for eksempel i Malmø disse dagene. Samtidig så er det en bølge som går over hele Europa i forhold til hvordan man betrakter muslimer.

Arbeidet for dialog er den eneste grunnen til at jeg er i norsk offentlighet

Bushra Ishaq

– Føler et ansvar

– Jeg tenker at det er en veldig skummel utvikling fordi Europa har en veldig stygg historie på hvordan man har behandlet minoriteter tidligere. Selv om vi ikke har kommet så langt så er det faresignaler som er veldig viktig å ta, sier Ishaq.

Hun føler selv på et ansvar.

– Jeg føler jeg har et ansvar for å skape linjer som kan være med på å utjevne disse fordommene og kan skape en vei inn til folk på en konstruktiv og brobyggende måte. For min del er det viktigste å skape innsikt og forståelse for hvordan det er å være en muslimsk nordmann. Snakke om de vanskelige tingene, men på en konstruktiv måte som formidler et budskap som folk blir klokere av.

Ishaq sier hun vil være i offentligheten så lenge det trengs.

– Det viktigste for meg er at Gud er med meg og det er den eneste styrken jeg trenger. Jeg fortsetter med mitt engasjement fordi jeg tror på nestekjærlighet. Arbeidet for dialog er den eneste grunnen til at jeg er i norsk offentlighet, avslutter Bushra Ishaq.

AKTUELT NÅ