Hopp til innhold

Gelius takker for støtten

– Jeg er takknemlig for all støtte og varme som strømmer mot meg disse dagene, sier sogneprest Einar Gelius, som får bred støtte i en meningsmåling.

Einar Gelius

Einar Gelius lanserte i oktober boken «Sex i Bibelen».

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I en meningsmåling InFact utførte for VG onsdag kveld, sier 57 prosent at det vil være galt å gi Gelius avskjed, slik biskop Ole Christian Kvarme foreslår at bispedømmerådet skal gjøre. 24 prosent mener det er riktig å sparke Gelius, mens 18,5 prosent sier de ikke har noen bestemt oppfatning.

– Bred folkelig støtte

Dersom man tar bort gruppen som ikke har noen mening, sier 70 prosent at det er galt å sparke Gelius, mens 30 prosent mener det er riktig.

Fagsjef Knut Weberg i InFact sier det er sjelden at en sak som i så liten grad berører folks dagligliv, får så stor oppmerksomhet. Han tolker tallene i undersøkelsen som en bred folkelig støtte til Gelius.

Også menighetsrådet i Vålerenga går ut med støtte til Gelius. I tillegg har over 25.000 meldt seg inn i støttegruppen for Einar Gelius på nettsamfunnet Facebook.

Vårt Land-redaktør Jon Magne Lund mener på sin side at Einar Gelius bør gå av som prest, og at sexboken han lanserte i oktober var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Einar Gelius

Einar Gelius var i går i Hammerfest i Finnmark der han holdt foredrag for sykepleiere.

Foto: Allan Klo / NRK

Lite støtte fra kirkelig hold

Mange kirkelige ledere i Oslo er enige med Lund i at Gelius nå har gått for langt.

Leder av kirkelig fellesråd i Oslo, Robert Wright, sier til avisen Aften at han synes Gelius beveger seg på kanten av det som er tradisjonen i kirken.

– Jeg har forståelse for at biskopen har satt foten ned, sier Wright.

Leder Vidar Sydnes i Ris menighetsråd er enig.

– Jeg har forståelse for at Gelius er blitt et problem, sier han.

Flere andre kirkeledere besvarer spørsmål om hva de mener med taushet.

Takknemlig for støtte og varme

Tidligere denne uken ble det kjent at Einar Gelius har fått beskjed om at Kirken vil reise avskjedssak mot ham. I et brev datert 4. november i år, som NRK har fått tilgang til, begrunner biskop Ole Kristian Kvarme hvilke forhold det er som gjør at han vurderte å fremme sak for Bispedømmerådet om avskjed.

Saken skal opp i et ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Så langt har Gelius nektet å kommentere saken utover at han bekrefter kontakten med biskop Ole Kristian Kvarme. Men i dag sier sognepresten til NRK at han takker for støtten han opplever fra flere hold.

– Jeg er i Finnmark også idag og holder foredrag. Min kommentar er, at jeg er takknemlig for all støtte og varme som strømmer mot meg disse dagene, sier sogneprest Einar Gelius i Vålerenga menighet i en tekstmelding til NRK.

LES: – Sånn er det å stå i stormen

Støtte fra SV-velgere

I VGs meningsmåling ble folk spurt om de synes det er riktig eller galt å avskjedige Gelius. 1016 intervjuer ble gjennomført

I undersøkelsen kommer det frem at blant Kristelig Folkepartis velgere mener 83 prosent at det er riktig å avskjedige Gelius. Blant Frp-velgerne er det 29 prosent som støtter en oppsigelse. Mens bare 2,7 prosent av SV-velgerne mener det er riktig å sparke Vålerenga-presten.

Leder Dagfinn Høybråten i Kristelig folkeparti sier til VG at dette er en sak for kirken, og partiledelsen ønsker ikke å kommentere saken.

Blant dem som sier de er personlig kristne, og som kjenner saken, er holdningen noe mer delt. Her sier 44 prosent at det vil være riktig å avskjedige Gelius, mens 39 prosent mener det er galt.

Ole Christian Kvarme og Einar Gelius

Her er Einar Gelius på fotballkamp mellom Vålerenga og Bodø/Glimt sammen med biskop Ole Christian Kvarme.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

LES: Politikere støtter Gelius

Ba om lengre permisjon

Einar Gelius har persmisjon frem til Bispedømmerådets møte 29. november. Han ba opprinnelig om en lengre permisjon fra prestestillingen for å «tenke over sin fremtid som prest». Dette sa biskop Ole Christian Kvarme nei til.

I brevet fra 4. november begrunner biskopen de forhold sin gjør at han vurderer å fremme avskjedssak mot Gelius.

I et brev av 16. november i år, fikk Einar Gelius varsel om avskjedssaken.

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sokneprest i Vålerengen sokn i Domprostiet (...)», står det der.

LES: Stålsett kalte Gelius inn på teppet

LES: Gelius pålagt «medietreningskurs»

AKTUELT NÅ