Hopp til innhold

Nordmenn mer skeptiske til EU

Ny meningsmåling viser massivt flertall mot norsk EU-medlemskap. 62 prosent sier nei, mens bare 24 prosent sier ja.

EU flagg

Nordmenn flest ønsker ikke norsk EU-medlemsskap.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Folk ble i undersøkelsen spurt om de i dag ville svart ja eller nei til norsk EU-medlemskap i en folkeavstemning. Målingen er utført for NRK av Norstat, og 13,2 prosent sier at de ikke vet hva de vil svare.

Nei-siden øker

Nei-siden har økt med 10 prosentpoeng på NRK-målingene det siste året. Mens ja-siden har falt like mye, til dagens 24 prosent.

– Det er gledelige tall. Vi har sett at nei-siden har stabilisert seg på rundt 60 prosent dem siste tida, sier nestleder i Nei til EU, Torunn Husvik.

Hun tror finanskrisa er det viktigste grunnen til at folk vil stå utenfor unionen.

– Etter finanskrisa i EU har tallene blitt stadig høyere for nei-sida i Norge, sier hun.

Husvik avviser at egoisme og grådighet er grunnen til motstanden.

– Det er ikke oljepenger som folk trekker fram som nei-grunn. Folk løfter frem demokrati som hovedgrunn, andre trekker frem miljøperspektiver og solidaritetsargumenter. Det er en myte at grådighet er grunnen til EU-motstanden, sier Husvik.

Hun nevner også andre argumenter for nei-sida.

– Jeg tror folk ikke ønsker alle de tilpasningene og direktivene vi får fra EU, og derfor sier nei, sier nestlederen i Nei til EU.

Organisasjonen Nei til EU starter sitt landsmøte i dag.

LES: Island søker EU-medlemskap

LES: EU-debatt med fornyet aktualitet

Ikke overrasket

Generalsekretær Trygve Nordby i Europabevegelsen er ikke overrasket over tallene.

– Det er ikke noe overraskelse at dersom du spør folk i Norge i dag om de ønsker et medlemskap i EU, så er det svært mange som mener den EØS-avtalen vi har i dag er god nok. Det er også mange som ser at enkelte europeiske land sliter med ettervirkninger av finanskrisa, og de ser ikke noe grunn til å slutte seg til et større fellesskap i øyeblikket, sier Nordby.

Men dette kommer til å endre seg, tror Nordby.

– Dersom Island får i stand en god fiskeriavtale, og dersom Danmark og Sverige tar i bruk euroen kan det skje noe med vår gassbaserte økonomi. Det kan føre til at vi føler vi må sikre oss bedre, og skape mer trygghet for fremtiden, sier Nordby.

LES: EU vil halvere torskekvotene

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger