Hopp til innhold

Tror ikke man blir kvitt E.coli-smitte

Hverken Mattilsynet eller Gilde tror at man noen gang blir helt kvitt E.coli-bakterien som problem.

Jakt på E.coli-bakterier i Gilde-kjøttdeig
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Igjen kan Folkehelseinstituttet melde om at flere barn er alvorlig syke av E.coli-bakterien.

Les: Tre barn alvorlig E.coli-syke

Slakteri på Rudshøgda

Slakterier er ett sted bakteriene kan smitte inn i maten.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bakterien stammer opprinnelig fra tarmsystemene til dyr og mennesker, og finnes i ulike varianter. Noen av dem er ekstra hissige og kan gjøre mennesker svært syke. Denne gangen er tre barn innlagt på sykehus så langt, og mye er ennå usikkert rundt hvordan barna har blitt smittet.

Tidligere har det vært flere utbrudd av E.coli-smitte her i landet, og sykdom på grunn av bakterien har fått mye fokus i media. Spesielt i 2006 da ett barn døde og 18 personer ble syke av E.coli-bakterier i mat fikk bakterien mye oppmerksomhet.

Les alle sakene: E.coli-utbruddet i 2006
Les: Kraftig E.coli-kritikk

– Vil være en smittefare som må håndteres

Siden den gang har det blitt gjort en del for å unngå matsmitte, kan Mattilsynet i dag fortelle.

– Inntrykket vårt er at det som skjedde i 2006 var en vekker for mange som førte til skjerpede holdninger, men vi ser samtidig at hygiene er noe man må ha konstant trykk på, sier Randi Edvardsen som er sjef for Mattilsynets seksjon for animalsk mat ved hovedkontoret.

Hun velger derfor å understreke at ingen kan lene seg tilbake og si at nå er alt løst.

– Hvis man lener seg tilbake og tar det med ro, faller man fort tilbake, sier Edvardsen som mener bransjen har gjort mye bra for å unngå at det samme skal kunne skje igjen.

I 2006 var det E.coli-bakterier fra sauekjøtt, som så igjen ble brukt i spekepølseprodukter, som førte til sykdom.

– Det har blitt skjerpede rutiner og endret tilsyn. I tillegg har kjøttbransjen selv innført selvpålagte barrierer, sier Edvardsen og forteller om at spekepølsene som var synderen den gangen har fått hardere krav til råvarene som brukes for å unngå smitte. Dette har bransjen pålagt seg selv fordi disse produktene ikke utsettes for varmebehandling som dreper bakterier hverken i produksjonen eller hos forbrukeren.

Så kan man stoppe E.coli helt fra å komme i maten?

– Det vil alltid være en del bakterier fra avføring som man kan bli syke av. Så det vil være en smittefare som må håndteres, sier Edvardsen og forteller at midlet mot sykdom er rutiner i produksjon og før maten puttes i munnen.

Nina Sundqvist

Kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde sier de følger spent med på undersøkelsene med historien i bakhodet.

Foto: Erik Johansen / Scanpix

Heller ikke Gilde som i 2006 var kilde til smitten med sine spekepølseprodukter tror E.coli kan stoppes helt.

– Mer spent enn de fleste andre nå

Kommunikasjonsdirektøren i Gilde snakker med NRK dagen etter at det ble kjent at det igjen fryktes et nasjonalt utbrudd av E.coli-smitte. Nina Sundqvist i Gilde sier deres målsetning er at mattryggheten skal være den beste man kan få. Likevel tror hun vi må leve med E.coli-bakterien.

– Jeg tror ikke det kan stoppes helt. E.coli er i alle tarmer. Vi har alle sammen disse bakteriene i oss. De aller fleste e.coli-bakteriene er snille og har en bra funksjon for både mennesker og dyr, men så finnes det noen hissige arter, sier Sundqvist om bakterien som i noen tilfeller kan gjøre mennesker svært syke.

En bakterie som kan komme fra mat, men som også kan komme fra vann eller direkte fra husdyr.

Etter en møysommelig jakt på kilden klarte Mattilsynet i 2006 til slutt å finne ut at det var spekepølseprodukter fra Gilde som var synderen. Med det i bakhodet innrømmer kommunikasjonsdirektøren i selskapet at de nå er spent selv om ingenting tilsier at smitten skulle komme fra dem pr. nå.

– Vi er kanskje mer spente enn mange andre på hva prøveresultatene viser, men vi gjør egentlig ingenting nå. Vi er avventende på analysene, sier Sundqvist.

Investert 70 - 80 millioner i teknologi

Gilde har siden 2006 satt i verk flere tiltak for å unngå at bakterier infiserer mat, og har satt et spesielt fokus på matproduksjon fra sau.

– Bakterien ble den gangen påvist i en sauebesetning, og siden da har vi investert mellom 70 og 80 millioner i nytt teknologisk utstyr for saueklipping og avliving av sau, sier Sundqvist i Gilde.

Selskapet har også satt i gang egne interne prosjekter for å høyne terskelen for at slik smitteoverføring skal kunne skje. Gilde sier de setter trygg mat høyt på agendaen i selskapet, og at de også håper det beste for barna som nå er syke uansett hva som har smittet dem.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

Smitte kan også hindres ved tiltak for å minke bakterievekst eller ved varmebehandling på kjøkkenet. Her dyrkes E.coli-bakterier for analyse på laboratorium.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det beste vi kan håpe på nå er at de tre barna som er innlagt kommer seg relativt fort på beina, og at ingen flere blir syke, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hygiene på kjøkkenet også viktig

I Mattilsynet følger de opp både matprodusenter og de som selger mat til deg og meg. Målet er å sikre at maten er trygg og god. Seksjonslederen mener også at vi selv kan bidra på vårt eget kjøkken med hygieneregler som alltid gjelder.

– Folk bør alltid være påpasselige med håndvask, huske å skille redskaper som behandler ferdig mat og uferdige råvarer. Andre gode regler er at kald mat skal være skikkelig kald, og at varm mat skal serveres når den er varm, sier Edvardsen.

Både Mattilsynet og Gilde holder denne gangen alle muligheter åpne foreløpig. Folkehelseinstituttet har pekt på at mat kan være en sannsynlig kilde til smitten, men smittekilden kan også være mye annet.

– At flere er smittet over kort tid og i flere steder styrker mistanken om at det er én smittekilde. Mat er da én mulig kilde, sier Mattilsynet.

Edvardsen forteller at de nå kartlegger både hva barna har spist og hva de har gjort.

I 2009 var det også et utbrudd av sykdom forårsaket av E.coli-bakterier, men smittekilden ble aldri funnet og saken er ennå en åpen mappe hos Mattilsynet.

AKTUELT NÅ