Hopp til innhold

Pensjonerte politifolk kan få status som mistenkte

Etterforskere i Østfold-politiet skal ta stilling til om eks-politifolkene som beskyldes for ulovlig overvåkning nå skal anses som mistenkte i en straffesak.

Video Starter etterforskning i overvåkingssaken

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Førstestatsadvokat Jørn Maurud forklarer at det blir igangsatt etterforskning i overvåkningssaken.

Bakgrunnen er TV 2 Nyhetenes avsløring av at tidligere norske polititopper i lang tid har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

– Nå har riksadvokaten bestemt at det skal igangsettes etterforskning i denne saken, men da fortrinnsvis mot denne angivelige gruppen som skal ha drevet overvåkningsvirksomhet, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud fredag kveld.

LES OGSÅ: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

Bakgrunnen for at det blir igangsatt etterforskning nå, er informasjon som har kommet frem i løpet av dagen, opplyser Maurud.

– Det gjør det, etter vår oppfatning, ganske klart at vi er nødt til å sette i gang med en etterforskning.

LES OGSÅ: Riksadvokaten inn i ambassade-saken

Østfold etterforsker

Huset det ble drevet overvåkning fra

Fra dette huset skal en gruppe på 15 til 20 personer har drevet overvåking av norske borgere på vegne av USA, ifølge TV 2 Nyhetene.

Foto: NRK

Maurud sier at vilkåret for å igangsette etterforskning ikke er veldig strengt: Kravet er at det er en «rimelig grunn til å undersøke at det har foregått noe straffbart».

– Det finner vi at det er, med bakgrunn i all den informasjonen som foreligger, sier Maurud.

LES OGSÅ: Stoltenberg tar ikke opp overvåking

Østfold politidistrikt skal stå for etterforskningen.

– Bakgrunnen for det er at vi vil være helt sikre på at det ikke er noen personlige bindinger til noen personer i denne angivelige gruppen, forklarer førstestatsadvokaten.

LES OGSÅ: Lund-kommisjonens leder: – Kan være en fullkommen skandale

Kan få status som mistenkt

NRK erfarer at de allerede identifiserte eks-politifolkene i overvåkningssaken kan få status som mistenkt i saken ganske snart.

Trolig må de allerede identifiserte politifolkenes status avklares enten før eller i løpet av de første avhørene, da dette blant annet avgjør om de skal få juridisk bistand allerede nå.

I tillegg erfarer NRK at det kan være aktuelt å trekke inn Spesialenheten for politisaker inn i etterforskningen.

Bakgrunnen er uttalelsene eks-Kripos-topp Ivar Follestad kom med til VG Nett fredag. Follestad sier at han ikke drev med overvåking, men at han var ansatt som ambassadens bindeledd til norsk politi.

LES OGSÅ: Tidligere Kripos-sjef: – Var bindeledd til norsk politi

– Dersom etterforskningen viser at norske politifolk kan ha brutt sin taushetsplikt i sin kontakt med denne gruppen, er det naturlig å koble inn spesialenheten for å vurdere disse sidene av saken, sier en sentralt plassert kilde til NRK.

– Kjente til overvåkningen

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet vedgikk fredag overfor TV 2 Nyhetene at de kjente til den amerikanske overvåkningen. Oslo-politiet anså den derimot ikke for å være ulovlig.

LES OGSÅ: – Politiet kjente til overvåkningen

Fredriksen har ansvaret for ambassadesikkerheten i Oslo politidistrikt.

Politidistriktet ville fredag ikke uttale seg om saken, men i et intervju gjort av TV 2 før saken ble offentlig kjent, sier Fredriksen at politiet var kjent med at enkeltpersoner samlet inn opplysninger.

– Vi har sett enkeltpersoner til tid og sted som vi har oppfattet som observatører. Slik denne virksomheten er blitt oppfattet av oss, og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover. Men man kan velge å like eller mislike det, sier Fredriksen i intervjuet.

AKTUELT NÅ