Hopp til innhold

Stoltenberg tar ikke opp overvåking under sin tur til USA

Statsminister Jens Stoltenberg ser alvorlig på påstandene om ulovlig overvåking, men har ingen møter med amerikanerne på programmet for sitt USA-besøk.

Jens Stoltenberg i New York for FN-møte

Jens Stoltenberg sier til NRK at han ikke mener det er naturlig at han gjennomfører møter om overvåkingssaken under sin tur til FN.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård (USA)

Stoltenberg er i dag i USA for å delta på møter i FN i forbindelse med en ny rapport fra gruppen han selv har ledet.

Les: Kritisererer Stoltenbergs klimarapport

USA-besøket skjer samtidig som Norge og amerikanerne diskuterer høylytt hva som egentlig har skjedd, og hvem som har klarert hva, i saken der USAs ambassade skal ha overvåket norske borgere.

Philip J. Crowley

Talsmann Philip J. Crowley i USAs utenriksdepartement har flere ganger sagt at virksomheten har vært klarert med norske myndigheter.

Onsdag fortalte TV 2 Nyhetene historien om at USAs ambassade har bygget opp en egen etterretningsgruppe som overvåker norske borgere. Gruppen skal ifølge TV 2 ha bestått av 15 til 20 personer og de skal ha drevet overvåking 24 timer i døgnet.

Les: – Polititopper overvåket nordmenn for USA
Les: Avviser ulovlig overvåkning i Oslo

USAs utenriksdepartement påstår at virksomheten har vært klarert med norske myndigheter, men hverken Utenriksdepartementet og Justisdepartemenet kan finne spor av noen slik klarering.

Fikk vite om saken onsdag

Til tross for den spente situasjonen skal ikke Stoltenberg møte noen fra amerikanske myndigheter på sitt besøk i USA.

– Nei, det er ikke naturlig. Jeg er her for et FN-møte i noen timer. Deretter skal jeg reise tilbake til Norge, men der har justisministeren satt i gang et omfattende arbeid, sier Stoltenberg til NRK.

Loftsleiligheten der etterreningsgruppen overvåket for USA

I denne loftsleiligheten like ved den amerikanske ambassaden, hadde de tidligere polititoppene, som har drevet overvåking av nordmenn, sitt hovedkvarter.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Statsministeren opplyser til NRK at han personlig først ble orientert om saken på onsdag, og at han framover mener det aller viktigste er at alle kort kommer på bordet.

– Det er veldig alvorlige påstander som nå kommer frem. Derfor er det veldig viktig at vi får klarhet i hva som faktisk har skjedd. Vi må få vite hvem som visste hva når, er reaksjonen fra statsministeren rundt det som har kommet frem i media.

Stoltenberg vil ikke konkludere for tidlig i denne saken. Han mener likevel at hvis det faktisk har skjedd noe ulovlig må man ta tak i det.

– Når vi har faktaene på bordet skal vi gjøre våre vurderinger. Lovbrudd er forbudt i Norge, og det er i så fall en sak for politiet og påtalemyndigheten.

Videre viser han til det arbeidet regjeringen og hans statsrådskolleger allerede har satt i gang.

Grundig til verks

– Vi er nå veldig opptatt av å få belyst alle forhold rundt denne saken - hvem visste hva når. Dette skal ha pågått så langt tilbake som slutten av 1990-tallet, og derfor har vi bedt om en grundig redegjørelse fra politiet, PST og vi har også stilt spørsmål til amerikanerne for å få alle fakta på bordet, sier Stoltenberg.

Les også: Har over 200 etterretningsgrupper
Les også: Slik søker amerikanerne etter etterretningsagenter

Han mener Storbergets bestillinger om mer informasjon fra underliggende etater er viktig for saken videre. Også informasjon fra USA er ønskelig.

– I tillegg har utenriksministeren tatt opp dette med amerikanerne. Han har stilt spørsmål slik at vi skal få klarlagt hva som faktisk har skjedd.

Deretter går turen til Stortinget.

– Storberget har så bedt om å få gi en redegjørelse for Stortinget, sier Stoltenberg,.

AKTUELT NÅ