Hopp til innhold

POT-spanere mener de har en god sak

Når de tidligere POT-spanerne skal forklare seg om Treholt-saken, kommer de til å peke på minst tre forhold som skal styrke deres versjon av hva som skjedde.

Treholts koffert fotografert under rekonstruksjonen

Arne Treholts koffert skal ha inneholdt konvolutter med store pengesummer. Men det store spørsmålet er: Ble bildene, som ble brukt som rettsbevis, tatt før eller etter at Treholt ble pågrepet?

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Arne Treholt (t.v.) og Geir Selvik Malthe-Sørensen

Arne Treholt (t.v.) og Geir Selvik Malthe-Sørensen.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

På mandag skal de tidligere POT-spanerne Arne Solemsjø og Leif Karsten Hansen forklare seg om Treholt-saken for Gjenopptakelseskommisjonen.

Det er blitt hevdet at bildene av Arne Treholts attachékoffert som ble lagt frem i retten, var fabrikkert og i realiteten ble tatt etter arrestasjonen av ham, og ikke under en ransaking før han ble pågrepet.

Stor risiko

Men de tidligere spanerne vil, etter det NRK kjenner til, legge vekt på at de da ville ha løpt en for stor risiko.

Det ville ha vært en reell sjanse for at Treholt nylig hadde lagt noe nytt i kofferten, som han ikke hadde hatt den august-dagen i 1983 POT (dagens PST) sier bildene ble tatt.

Dersom Treholt hadde påpekt noe slikt. ville POTs bevis kunne ha falt, og saken deres blitt svekket betydelig.

Kritikerne står imidlertid på sitt og mener bildene av det såkalte pengebeviset ble tatt i POTs lokaler etter arrestasjonen. Etter det NRK erfarer, vil Solemsjø og Hansen også peke på at en anonym eks-spaner som bekreftet overfor Aftenposten at «pengebeviset» var forfalsket, så at POT-tjenestemenn var inne i leiligheten til Treholt da han selv overvåket denne leiligheten for POT. Dette mener spanerne skal styrke påstanden om at bildene er tatt i leiligheten.

Eks-spaneren som fortalte sin versjon til Aftenposten, var den andre tidligere POT-ansatte på kort tid som fortalte om urett som var begått mot Treholt. Det skjedde etter at det i boken «Forfalskningen» kom frem at en ansatt i overvåkingspolitiet hadde fortalt forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen at pengebeviset var falskt.

Kritiske til spanere

PST setter imidlertid spørsmål ved om det faktisk er to spanere som har fortalt om juks i Treholt-saken, eller om spaneren Aftenposten snakket med, er den samme som det vises til i boken.

PST legger da vekt på at Malthe-Sørenssen var med på Aftenpostens møte med spaneren de intervjuet.

Dette reagerer Malthe-Sørenssen kraftig på.

– Jeg var til stede fordi jeg ble bedt om det. Spaneren i Aftenposten tok kontakt med oss etter at boken kom ut, og jeg var til stede da Treholts advokat Harald Stabell foretok et avhør av ham. Derfor ba ham meg også om å være med på møtet med Aftenposten. Han har selv sagt at han ikke er samme person som vi viser til i boken, og det kan jeg også bekrefte, sier han til NRK.

«Dumme bortforklaringer»

Malthe-Sørenssen ber PST slutte å komme med det han kaller «dumme bortforklaringer» og heller konsentrere seg om «pengebeviset» og den mye omtalte teipbiten på Treholts attachékoffert.

Restene av en teipbit på koffertens låsmekanisme kan man også se på bildene av det POT sier er tatt under ransakingen av Treholts leilighet i auguat 1983. Men på et bilde som er tatt rett før arrestasjonen av Treholt i januar året etter, er teipbiten borte.

– Jeg skjønner at PST har et behov for å renvaske seg, men jeg registrerer at det eneste de ikke snakker om, er teipbiten. Det er den som er beviset, sier Malthe-Sørenssen.

– Å si at det at spanere ble sett inne i Treholts leilighet, viser at de omstridte bildene ble tatt der, holder ikke. POT var inne i leiligheten flere ganger, det vet vi. Det overrasker meg ikke at de forsøker å bortforklare det de har gjort, det har de gjort i 25 år. Nå setter jeg min lit til at Gjenopptakelseskommisjonen finner sannheten i det som skjedde, sier han.

Når de tidligere POT-spanerne forklarer seg for kommisjonen på mandag, vil det ha stor betydning for Treholt-sakens fremtid.

– Mye står på deres forklaringer. Klarer de å gi en god og troverdig forklaring på anklagene som er fremsatt, faller mye av grunnlaget for denne runden av Treholt-saken. Klarer de ikke det, er vi mye nærmere en gjenopptakelse, sier NRK-reporter Knut Magnus Berge.

AKTUELT NÅ