Hopp til innhold

– Sammenslåing uten tvang umulig

Halvparten av norske ordførere mener vi må redusere antall kommuner men vil ikke selv slå seg sammen med naboen. Samtidig er de fleste mot tvang.

Terje Søviknes

Ordfører Terje Søviknes i Os kommune skyr tvungen kommunesammenslåing.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

NRK har spurt mer enn 60 prosent av Norges ordførere om kommunesammenslåing. Nær halvparten av ordførerne sier at de ser det som et mål å redusere antall kommuner i landet.

Les også: Vil ha storkommune i Nord-Troms
Les også: Ønsker to kommuner i Østfold
Les også: Vil ha minst 20.000 innbyggere per kommune

Les også: Legene vil slå sammen kommuner, men Stoltenberg sier nei

Tvang vil de imidlertid ikke høre tale om. Hele syv av ti ordførere som har vært med i undersøkelsen sier de ikke er interessert i å bli tvunget til sammenslåing.

NRK har også gjennomført en meningsmåling i befolkningen om sammenslåing av kommuner. Også på grasrota mener mellom 60 og 70 prosent at man ikke bør tvinge kommuner sammen.

– For mitt parti KrF har vi vært tydelige på at en ikke ønsker noe tvang av noe slag. Det står jeg for selv også, men at det kommer til å skje noe med kommunestrukturen i landet vårt er hevet over enhver tvil, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) i Lindås.

Liten tro uten tvang

Problemet er imidlertid at de samme ordførerne ikke tror på at vi får en vesentlig reduksjon i antall kommuner uten nettopp bruk av tvang.

I NRKs undersøkelse svarer 71 prosent av de 250 ordførerne som har svart på undersøkelsen at de er helt enig eller litt enig i påstanden om at tallet på norske kommuner ikke kommer til å bli vesentlig redusert så lenge sammenslåingen skal skje frivillig.

Samtidig svarer nær 60 prosent at de ikke ønsker at kommunen de er ordfører i skal slås sammen med andre kommuner i området.

– Man kan ta en del av kommunesammenslåingene som vi har bak oss i Norge og se hvor mye vondt blod og ugreie det har skapt fordi prosessene ikke har kommet nedenfra og opp, men med styring ovenfra, sier ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os.

Mangler gulroten

Sveinung Valle

Sveinung Valle i Hordaland Ap vil gjøre gulroten større.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Og årsaken til motvilje mot både sammenslåing og tvang er klar. 73,1 prosent av de spurte ordførerne sier de er litt eller helt enig i påstanden om at manglende økonomiske gulrøtter er den viktigste grunnen til at så få kommuner slår seg sammen.

Det har leder i Hordaland Arbeiderparti, Sveinung Valle, fått med seg.

– Jeg mener frivillighet er en god ordning, og jeg er mer innstilt på å forsterke de økonomiske virkemidlene enn å bruke tvang. Tvang fører sjelden noe godt med seg. Hvis det derimot ikke skjer noe dersom man forsterker virkemidlene så må man ikke utelukke andre tiltak. Ser man på Stortinget er det nok et stort flertall samlet sett for å ta i bruk sterkere lut, sier Valle.

AKTUELT NÅ