Hopp til innhold

Skjeller ut fiskeriministeren

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er udugelig, ikke gjør jobben sin og har ignorert forslag om tiltak mot skadelig og ulovlig dumping av fisk.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Haltbrekken kom med sterke beskyldninger mot fiskeriministeren i Politisk kvarter fredag.

Han mener fiskeriministeren ikke har gjort nok for å få slutt på at at det dumpes store mengder fisk i havet fra norske fartøy.

Lars Haltbrekken

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Han peker også på en rapport fra 2004 om problemet med fiskedumping, som ble bestilt av daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen.

– Vi har nå en fiskeriminister som flere ganger den siste uken har sagt at hun ikke kjenner til at det har foregått omfattende dumping fra norske båter. Samtidig vet vi at hennes eget departement sitter på dokumentasjon som viser at dette er tilfelle.

Dette er ren og skjær sløsing med viktige matressurser, som er ulovlig å gjøre og som man burde ha satt i verk tiltak mot for å få stoppet, sier Haltbrekken.

Kjente ikke til rapport

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen gjentar at hun ikke kjente til rapporten fra 2004.

– Og så legger jeg fortsatt ikke skjul på at jeg er overrasket over enkelte fiskere som med åpne øyne ser ut til å være med på å ødelegge det ressursgrunnlaget de er så avhengig av, sier hun.

Hun mener imidlertid at denne saken ikke handler om hvorvidt hun har lest den seks år gamle rapporten eller ei, men at fiskedumpingen er ulovlig og at fiskerne må følge norsk lov.

– Denne regjeringen har gjort veldig mye. Den har stoppet det ulovlige fisket i Barentshavet, et fiske som på det meste var regnet opptil 100.000 tonn. I 2009 var det ikke rapportert om ulovlig fiske av torsk i Barentshavet, sier hun.

Ignorert ulovlig dumping

Haltbrekken mener imidlertid at regjeringen har satt inn tiltak mot ulovlig fiske, men ikke har gjort noe for å stanse den ulovlige dumpingen av fisk fra norske fartøy.

– Det er blitt foreslått å øke antallet inspektører hos Kystvakten fra dagens tre til 40, å forby den type kverner som var om bord på denne Røkke-båten som kvernet opp fisk og dumpet på havet, i tillegg til flere andre tiltak. Det er gode forslag og ved hjelp av disse kan man få slutt på denne ulovligheten, sier han.

Berg-Hansen mener Haltbrekken tar feil og at regjeringen har gjort mye for å også stanse ulovlig dumping.

Ilandføringsplikt og elektronisk dagbok

– Ilandføringsplikten er skjerpet. Det viktigste er og som rapporten også nevner er at det er innført elektronisk fangstdagbok. Da kan man gjennom innrapporteringer se om det er noen fartøy som leverer inn unormalt mye stor fisk sammenlignet med andre fartøy. Og så kan man innrette kontrollen etter det. Det er innført selektive fiskeredskap. Kanskje aller viktigst så er det innført stenging av felt der det er et høyt innslag av små fisk, sier hun.

Hun sier videre at hun etter det som har kommet fram denne uken, har bedt Fiskeridirektoratet om en rapport om omfanget.

– Jeg er i aller høyeste grad interessert i å diskutere ytterligere tiltak. For å si det sånn: Den kværna henger nok i en tynn tråd. Og vi skal dikutere andre hensiktsmessige tiltak, sier hun.

AKTUELT NÅ