Hopp til innhold

– Vi har et brev som renvasker oss

Senterpartiet sier de har et dokument som renvasker partiet for påstandene om å ha sendt en ulovlig faktura til Eidsiva energi.

Liv Signe Navarsete

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier at de sitter på et brev som beviser at partiet snakker sant i pengestøtte-saken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Senterpartiet fikk 500.000 kroner for å fremme fornybar energi fra kraftselskapet, men det aller meste gikk til partikassen. Eidsiva energi hevder de ikke var kjent med dette, men det avviser Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Navarsete: Kan ikke misforstås

Navarsete har forklart at det var meningen at partiet skulle sitte igjen med penger etter sitt omstridte fornybarprosjekt, og ifølge Navarsete gikk det fram av et følgeskriv at pengene skulle gå til valgkamparbeid i Senterpartiet.

Dette følgeskrivet skal bevise at Senterpartiet hele tiden ga beskjed om hva pengene skulle brukes til.

– Det er utformet slik at det ikke skal misforstås at pengene som kommer inn, går til Senterpartiet og til aktiviteter knyttet til valgkampen, sier Navarsete til NRK.

Kommunikasjonssjef Inge Møller i Eidsiva energi vil ikke kommentere følgeskrivet. Han holder fast ved at de betalte Senterpartiet for en rapport om fornybar energi.

Viser ikke frem brevet, men kan legge det frem om nødvendig

Eidsiva energi var den største bidragsyteren til Sp-prosjektet Fornybar energi, og betalte sommeren 2009 en faktura på 500.000 kroner til partiet.

Siden fakturaene var merket med «prosjektstøtte» er det kommet påstander om falsk fakturering. Nå slår Navarsete tilbake.

– Det har ikke vært noen lovbrudd knyttet til utformingen av fakturaene til energiselskapene fra Senterpartiets side, sier Navarsete.

– Teksten på fakturaen sier jo klart at det skulle være bidrag til prosjektet, sa Møller i Eidsiva energi i går .

I hvert fall til Eidsiva, som betalte en halv million kroner, skal det ifølge Navarsete ha vært sendt med et brev der det går klart frem at pengene går til Senterpartiets valgkamp.

NRK får ikke se dokumentet.

– Men jeg finner det rett i den situasjonen som nå har oppstått, å opplyse om at vi har dette brevet. Og selvsagt kan vi legge det frem dersom det blir nødvendig, sier Navarsete.

– Jeg kan ikke akseptere at det blir fremlagt påstander om at Senterpartiet har forsøkt å snuske til seg penger.

Grillet i Stortinget denne uken

Fakturaen på 200.000 kroner som Senterpartiet sendte til kraftselskapet Troms kraft hadde ordlyden «Prosjektstøtte Deltakelse i prosjektet Fornybar Energi», mens Eidsiva har opplyst at på deres faktura sto det: «Støtte til prosjekt for fornybar energi».

Revisjonsselskapet Ernst & Young har gjennomgått omstendighetene rundt Troms krafts pengegave til partiet, og konklusjonen er at Troms kraft ikke var kjent med at selskapets 200.000 kroner i pengestøtte til energiprosjektet «Slipp energien løs» i samarbeid med Senterpartiet, var partistøtte .

Støtten har utløst spekulasjoner om korrupsjon. Selskapene fikk nemlig innvilget konsesjonssøknader ikke lenge etter at pengene, uten øremerking, var blitt overført til Senterpartiets partikonto.

– Vi ble først klart over at dette var ulovlig i september i år, da Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem oversikten over partistøtte, sa Navarsete da hun ble grillet i høringen i Stortingets kontrollkomité tirsdag denne uken .

Mens olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har havnet i et habilitetsspørsmål etter at pengestøtten fra kraftselskapene ble kjent, er det partileder Navarsete som står ansvarlig for at partiet hennes har mottatt ulovlig støtte.

Riis-Johansen har hele tiden sagt at han ikke visste om pengegavene, og det fastholdt han da han var i ilden i høringen tidligere i dag.

– Jeg har ingen formelle posisjoner sentralt i Senterpartiet og deltar derfor ikke på flere møter. Jeg fikk vite om pengestøtten 8. september i år, da SSB offentliggjorde oversikten over partistøtte, sier Riis-Johansen.

AKTUELT NÅ