Hopp til innhold

– Terje Riis-Johansen kom styrket ut av høringen

Terje Riis-Johansen er en hardt presset statsråd, men høringen i Stortingets kontrollkomité om Senterpartiets ulovlige pengegaver, kom han godt ut av, mener leder i NRKs samfunnsredaksjon, Kyrre Nakkim.

Kyrre Nakkim og Terje Riis-Johansen

NRKs Kyrre Nakkim mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kom styrket ut av høringen.

Foto: Aleksander Andersen / NRK/Scanpix

– Han har fått masse informasjon i e-poster som kunne indikere at han burde ha visst om pengestøtten, men så lenge han ikke har lest det, kan man ikke ta ham på det, sier Nakkim.

Senterpartiet fikk pengegaver fra de offentlig eide kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft, som ga henholdsvis 500.000 kroner og 200.000 kroner, i forbindelse med et såkalt fornybarprosjekt. Pengene var imidlertid ikke øremerket, og i ettertid har Senterpartiet innrømmet at store deler av pengene ble brukt til å finansiere partiets valgkamp i fjor. Dette er ulovlig og brudd på partifinansieringsloven.

– Partipolitisk spill

I tillegg har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fått stilt spørsmål om sin habilitet etter at kraftselskapene fikk innvilget konsesjonssøknader ikke lenge etter at pengene var overført til Senterpartiets partikonto.

Terje Riis-Johansen har hele tiden sagt at han ikke visste om pengegavene.

– Riis-Johansen kom styrket ut av høringen i dag fordi den etter hvert begynte å handle om partipolitisk spill for å forsøke å svekke ham. Senterpartiet har brutt loven, men det er ikke nødvendigvis Riis-Johansen som har gjort det, sier Kyrre Nakkim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liv Signe Navasete

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete møtte pressen etter å ha forklart seg for Stortingets kontrollkomité.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Lovbruddet kan ikke straffes

Den som derimot står ansvarlig for lovbruddet, er partileder Liv Signe Navarsete. Også hun måtte forklare seg for Kontrollkomiteen i dag, og Senterparti-lederen la seg flat og påtok seg ansvaret.

– Hun kom ikke styrket ut av det, snarere var det en statsråd og partileder som har alvorlige problemer. Men hun legger seg flat og beklager, vel vitende om at lovbruddet ikke får konsekvenser, sier Nakkim.

Det ligger nemlig ingen straffereaksjoner i partifinansieringsloven. Dermed kan Navarsete trygt innrømme lovbrudd, legge seg flat og si unnskyld, uten å risikere noen formell straff.

– Det tror jeg bryter litt med folks rettsoppfatning. Er det sånn at man kan tuske til seg mange hundre tusen kroner, som Senterpartiet har gjort, og så si at man ikke kjente reglene, spør Nakkim.

Straffen kan komme fra velgerne, sier Liv Signe Navarsete.

– Det er ingen tvil om at slike saker svekker politikkens omdømme, og det er jeg veldig lei meg for. Dette er unektelig et tillitsbrudd, og det at vi kan miste tillit blant folk er en straff i seg selv.

I tillegg har Senterpartiet startet en kronerulling for å betale tilbake den ulovlige pengestøtten, og Navarsete selv har sagt fra seg en godtgjørelse på 50.000 kroner for bidra til innsparingen.

– Ønsker å la andre gå ned sammen med henne

Kyrre Nakkim kritiserer Liv Signe Navarsete for å ha skjøvet en del av ansvaret for å ha mottatt de ulovlige pengegavene, på daværende generalsekretær Ivar Egeberg.

– Det er ikke tvil om at Egeberg var en drivkraft for å gjøre dette, men det er hennes oppgave å ha kontroll på partiet. Hun ønsker å la andre gå ned sammen med henne, og det synes jeg hun kunne ha holdt seg for god til, og holdt seg til sin egen forklaring, sier Nakkim.

AKTUELT NÅ