Hopp til innhold

– Slett innsats mot doping

Myndighetene bruker nesten alle midler til antidoping innenfor toppidretten.

Video Tord (18) tok sitt eget liv

Video: Tord Grimstad var en helt vanlig tenåring. Da han begynte med doping forandret livet hans seg. Foto: Privat

Antidoping Norge foretar rundt 3000 dopingtester i året blant norske idrettsutøvere. I 2010 er det registrert kun fem saker med anabole steroider, i tillegg er fem tatt for cannabis og én for stimulerende midler. Alle de fem som er tatt for steroidebruk er vektløftere.

Se Brennpunkt i førpremiere på NRK.no klokka 19.00 i kveld.

Samtidig sitter én enslig person og svarer på privatpersoners spørsmål om doping utenfor idretten. Myndighetene bruker rundt 25 millioner kroner i året på en dopingfri idrett, og omtrent 1,5 millioner på antidopingarbeid utenfor idretten.

Les også: Norge flommer over av ulovlig dop
Les også: Nrk testet ulovlig dop

– Slett innsats

Myndighetenes innsats på dette området er slett, mener Margaret Tveitan, leder av Dopingtelefonen.

Margaret Tveitan

Margaret Tveitan er kritisk til myndighetenes innsats.

Foto: NRK

Den er ett av få offentlige tiltak rettet mot doping utenfor idretten, og ifølge Tveitan er de offentlige midlene utilstrekkelige.

- Det er veldig frustrerende å sitte på en riksdekkende informasjonstjeneste og ikke ha midler til å fortelle at vi eksisterer. Vi når ikke dem vi er satt til å hjelpe, sier Tveitan til NRK Brennpunkt.

– Et problem utenfor idretten

Bjørn Barland, forskningsleder ved Politihøgskolen i Oslo, har fulgt dopingområdet i 20 år.

– Det er utenfor idretten doping er et problem, og det er der ressursene bør brukes, sier Barland.

Som Brennpunkt i kveld vil vise er det utenfor idretten de virkelige tragediene forekommer. Det er trolig titusenvis som bruker dopingmidler, enten anabole steroider for å få store muskler, eller illegale fettforbrennende dopingmidler for å få slank kropp.

Det er en betydelig fare for fysiske og psykiske bivirkninger ved slik bruk. Tirsdag 19. oktober sender Brennpunkt programmet Gutten i speilet, om en atten år gammel dopingbruker som begikk selvmord. Han var en av svært mange gutter og menn som doper seg for å få en fin kropp, ikke for konkurranseidrett.

Hør radiodokumentaren: Nettradio: Doping for folk flest

Står klare til å hjelpe

Anders Solheim

Anders Solheim og Doping Norge hjelper gjerne til.

Foto: NRK

Også Anders Solheim, leder for Antidoping Norge, er enig i at det burde gjøres mer for doping utenfor idretten.

- Når man ser hvor stor problemet et så er det klart at det burde vært gjort mer. Vi mener innsatsen på forebyggende arbeid må styrkes. Antidoping Norge har gitt myndighetene beskjed om at vi står klare til innsats, dersom de vil bruke vår organisasjon for å gjøre mer.

Helsedepartementet innrømmer at man fremdeles mangler kunnskap om doping som samfunnsproblem. Men departementet sier de har like stort fokus på doping utenfor idretten som innenfor.
En gruppe med medlemmer fra seks ulike departement holder nå tak i dopingproblemet.

AKTUELT NÅ