Hopp til innhold

– Vi må støtte menneskerettigheter i Kina

– Vi i Vesten har med rette blitt kritisert for alle bruddene i Kina. Nå må vi stå opp for menneskerettighetene i landet, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner i Dagsnytt 18

Jan Tore Sanner mener Norge bare står opp for menneskerettigheter når det dreier seg om små land med lite innflytelse.

Anders Magnus

NRK-korrepondent Anders Magnus.

Foto: NRK
Magnar Aasebø

Administrerende direktør i Vest-Norges Fiskesalgslag, Magnar Aasebø.

Foto: Asgeir Jens Reksnes / NRK
Harald Bøckman

Kina-ekspert Harald Bøckman.

Foto: Picasa 2.0

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen skulle etter planen møte den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål i Beijing onsdag.

LES: UD beklager avlysning i Kina
LES: Sjømaten upåvirket av fredsprisen
LES: - Tragisk at Kina avlyser møte
LES: Giske trur på frihandelsavtale

I dag opplyste kinesiske myndigheter at møtet er avlyst. Årsaken skal være at Liu Xiaobo ble tildelt Nobel fredspris. Fredspisen har ført til debatt og mange mener prisen gikk til feil person.

Forsterket syn på at Liu var rett valg

Høyres Jan Tore Sanner sa før utdelingen at han håpet Liu Xiaobo skulle få fredsprisen.

– Alt vi har fått høre etter at Liu Xiaobo fikk prisen har forsterket mitt syn på at han var den rette til å få den, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner i Dagsnytt 18.

Se hele sendingen til Dagsnytt 18 her.

– At BBC og CNN mistet signal etter at prisvinneren ble annonsert viser hvor lite respekt Kina har for ytringsfrihet. Man kan ikke forholde seg til en elite i et land som sier hva folkeviljen er. Menneskerettigheter er noe alle bør stå opp for, sier han.

Han mener vesten har med det rette blitt kritisert for alle bruddene i Kina.

– Vi reiser bare menneskerettigheter høyt når det er små land som ikke betyr så mye, sier Sanner.

Forholdet vil være kaldt

– Kina advarte Norge på forhånd. Dette gjør Kina for å vise at slik kan man ikke behandle dem. Som en kilevink fikk Berg-Hansen beskjeden først etter at hun landet. Forholdet kommer til å være kaldt fremover, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Magnus forteller at hendelsen ikke vekker noen oppmerksomhet i Kina. Men han tror kinesiske myndigheter kommer til å slippe Liu Xia ut av husarresten etter at oppmerksomheten rundt fredsprisen avtar.

LES: Liu Xia: – Eg er i husarrest

Ikke verdt å provosere en verdensmakt

– Vi frykter at handelsavtalen ikke skal bli noe av. Norsk fiskeeksport til Kina er økende så det er viktig å få avtalen på plass og dempe dette her. Norske myndigheter må få frem at de er uavhengig av Nobelkomiteen, sier Administrerende direktør i Vest-Norges Fiskesalgslag, Magnar Aasebø.

Han mener Norge provoserer Kina alt for mye i dette tilfellet.

– Det er mange gode kandidater og i dette tilfellet har Nobelkomiteen gått over streken. Norge er en prikk i verdenssammenheng, og det er ikke verdt å provosere en verdensmakt, sier Aasebø.

– Første finte

– Dette er første finte. Det kommer flere taklinger etter hvert. Handelsavtalen er også viktig for Kina, sier Kina-ekspert ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman.

Han mener situasjonen i Kina har blitt bedre.

– Man kan si og gjøre ting man tidligere ble fengslet for. Norsk næringsliv bør ta hensyn til menneskerettigheter, sier Bøchman.

Video Debatt i Dagsnytt 18

Se hele debatten i Dagsnytt 18.

LES OGSÅ: Alt om Nobel fredspris

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT