Hopp til innhold

Tidligere POT-sjef: - Juks har aldri vært i mine tanker

Tidligere overvåkningssjef Jostein Erstad avviser overfor NRK alle anklager om juks.

Jostein Erstad

På dette bildet fra 1997 svarer tidligere overvåkingssjef på spørsmål under en høring rundt overvåkning i Stortinget.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Jostein Erstad (88) var sjef for Politiets Overvåkningstjeneste (POT) mellom 1982 og 1990, og var dermed øverste sjef for tjenesten mens Treholt-saken rullet.

Han var øverste ansvarlig for overvåkningstjenesten i en tid der den skal ha spanet ulovlig på Arne Treholt. Det har også framkommet beskyldninger om politijuks med det såkalte pengebeviset, som var sentralt i å nagle Treholt til landssvikdommen.

Erstad har ikke vært snakkesalig etter de nye påstandene, men i et kort telefonintervju med NRK avviser han alle anklager.

- Du avviser enhver påstand om juks med bevis?

- Ja, det har aldri vært i mine tanker, sier Erstad.

- Ren løgn

Det har kommet fram påstander om at politiet la fram et uekte bevis for retten og at bevisbilder tatt under en ransaking i virkeligheten ble tatt etter at Treholt ble pågrepet. Det har også blitt hevdet at Treholt og hans familie ble overvåket 24 timer i døgnet i sin bolig i Oslo via et mikrokamera.

Både i boka «Forfalskningen» og i Aftenposten forteller tidligere POT-ansatte om disse metodene, og sistnevnte sier han vil forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

(Artikkelen fortsetter)

Arne Treholts koffert

Et sentralt bilde i striden om «pengebeviset». Kritikere av dommen hevder at dette bevisbildet av Treholts koffert ikke kan være tatt i hans leilighet, slik politiet hevder. Årsaken er at Treholt ikke hadde parkett i boligen da bildet skal ha blitt tatt (se øverst i høyre hjørne)

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Torsdag slår den tidligere POT-etterforskeren i Treholt-saken Leif Karsten Hansen (72) tilbake i VG.

- Det er ren løgn, sier Hansen, som hevder det var han som ransaket Treholts leilighet.

Han er ikke nådig mot forfatterne av «Forfalskningen».

- Boken er full av feil og tvilsomheter. Mange av påstandene som fremsettes er enten oppdiktet eller misforstått, sier han.

Skjønner ikke motivet

Erstad sier at han er fornøyd med dagens oppslag i VG.

- Det synes jeg var helt allright. Det som sies var sånn som det var, og det var sånn det ble gjort, sier han.

- Hva tenker du om motivet til spaneren som står fram?

- Det skjønner jeg ikke, aner ikke hvem det er heller. Jeg har bare sett i avisa at det er en som har stått fram og påstått at det har vært juks.

- Hvordan kan du være så sikker?

- Så langt som jeg har vært med på saken, har det ikke vært jukset. Det ville jeg aldri finne på. Med min bakgrunn og oppvekst ville ikke det være i mine tanker, sier Erstad.

Sentral i etterretningsarbeidet

- Hadde du kontroll hele tiden under hele etterforskningen rundt hva som skjedde.

- Det kan jeg ikke garantere, for det er jo mange som er med i en etterforskning. Men jeg er overbevist om at de som var med, som jeg vet om, der var det ikke noe juks, sier Erstad, som bidro under samtlige store spionsaker i Norge under den kalde krigen.

På 1950-tallet spanet han på Asbjørn Sunde, som ble arrestert i 1954 og senere dømt til åtte års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjet. Han jobbet også med spionsaken mot Gunvor Galtung Haavik, som døde før saken kom opp.

I morgen legger Gjenopptakelseskommisjonen fram sin innstilling rundt mulig gjenopptakelse av landssvikdommen mot Treholt.

AKTUELT NÅ