Hopp til innhold

Høyre med ny pers på meningsmåling

Høyre tar tilbake tittelen som landets største parti - og setter ny rekord i NRKs partibarometer. Sammen med Frp får partiet rent flertall.

Erna Solberg

Erna Solberg og Høyre er nå landets klart største opposisjonsparti.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

NRKs partibarometer for september, utført av Norstat, viser at Høyre virkelig er i siget.

Partiet setter ny pers med en oppslutning på 28,1 prosent - noe som er det beste resultatet som er registrert for dem i NRKs partibarometer siden dagens målinger startet i 2006.

Partibarometer september

Partibarometer desember 2012

Parti

Stortingsvalget 2009

Måling
november

Måling desember

Endring fra forrige måned

Arbeiderpartiet

35,4

27,2

27,1

0,1

Fremskrittspartiet

22,9

18,2

21,6

3,4

Høyre

17,2

33,9

30,7

-3,2

KrF

5,5

6

4,5

-1,5

Rødt

1,3

1,3

1,6

0,3

Senterpartiet

6,2

3,9

4,1

0,1

SV

6,2

4

3,9

-0,1

Venstre

3,9

3,5

4,9

1,4

MDG

0,3

1,1

1,1

0

Andre

1,1

0,8

0,5

-0,3

Ekspander/minimer faktaboks

Målingen er utført 7. - 13. september. Feilmarginene i målingene er spredt fra 0,8 (Rødt) til 3,5 prosentpoeng (Høyre og Ap). 632 personer er spurt i undersøkelsen, som er utført av Norstat på vegne av NRK.

Fem prosentpoeng foran Frp

Partiet tar samtidig tilbake posisjonen som landets største parti - et halvt prosentpoeng foran Arbeiderpartiet.

I målingen ydmyker Høyre også Fremskrittspartiet, som i årevis har vært landets klart største opposisjonsparti. Differansen mellom de to høyresidepartiene er nå over fem prosentpoeng i Høyre-partileder Erna Solbergs favør.

De tre største partiene karrer til seg nesten 80 prosent av alle stemmene - noe som gjør at de mindre partiene sliter.

– Det er en god Høyre-måling, og den bekrefter tendensen vi har sett over lang tid, nemlig at Høyre stabiliserer seg som det største partiet på borgerlig side, sier nestleder Jan Tore Sanner til NRK.

Sentrumspartiene vaker rundt sperregrensa, og Høyre og Frp ligger sammen an til rent flertall. Likevel vil ikke Sanner forplikte seg endelig til én av sidene.

– Jeg tror først og fremst velgerne ser at en ny regjering må bygges rundt et sterkt Høyre. Jeg tror også de verdsetter at vi ikke vender ryggen til de andre borgerlige partiene, men har en utstrakt hånd til både sentrumspartiene og fremskrittspartiet som en ny borgerlig plattform.

KrF i motvind

Kristelig Folkeparti vaker rundt sperregrensen på målingen, og har som eneste opposisjonsparti på høyresiden falt i oppslutning siden stortingsvalget.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier partiet ikke vil hindre dannelsen av en Høyre/FrP-regjering, men vil heller ikke love Solberg og Jensen uforbeholden støtte dersom KrF skulle havne på vippen.

På ett punkt er han imidlertid klar: KrF vil ikke støtte en rødgrønn mindretallsregjering:

– Hvis Arbeiderpartiet og de rødgrønne taper valget, ville det vært et hån mot velgerne å la dem fortsette, sier Høybråten til NRK.

Dersom denne målingen ble resultatet i et stortingsvalg, ville Høyre og Frp fått rent flertall på Stortinget med 89 mandater. De rødgrønne mister 21 mandater i forhold til stortingsvalget, og ender på 65 i målingen.

Senterpartiet ikke straffet

Målingen er utført i perioden da det var mye oppmerksomhet rundt statsråder og deres gaver. Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa og Liv Signe Navarsete ble hardest rammet av kritikken.

I tillegg har olje- og energiminster Terje Riis-Johansen (Sp) hatt en tøff august og september på grunn av striden om Hardanger-mastene. Men Senterpartiet ser ikke ut til å ha tapt seg fra sitt - fra før av - lave oppslutningsnivå.

Video KRF-URO-150910-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Leder, Dagfinn Høybråten i KrF uttaler seg om KrF som nærmer seg sperregrensa.

AKTUELT NÅ